'Speciale verrassing' Trump op Independence Day

Donderdag is het 4 juli en in de Verenigde Staten is dat een hele belangrijke feestdag. 'Fourth of July' is namelijk de feestdag ter viering van de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776, kortom in goed Nederlands: 'Independence Day'.

Independence Day wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke- en privégelegenheden ter viering van de geschiedenis en tradities van de VS. Dit jaar lijkt het erop dat president Donald Trump krijgt waar hij al een tijdje naar vraagt: een heuse militaire parade.

Eindelijk kan Trump Amerika's militaire gereedschap door de straten van Washington laten rijden, in een parade die Salute to America genoemd gaat worden. "De parade zal elk van de vijf militaire takken van het land eren met muziek, militaire demonstraties, een vliegshow door de Blue Angels en nog veel meer", aldus het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Die vijf takken zijn luchtmacht, leger, kustwacht, marinierskorps en marine.

Zoals het een goede president betaamt, heeft The Donald wel wat wensen aan de inhoud van de parade. Trump wil graag het nieuwste van het nieuwste laten zien, om toch vooral het buitenland en hoogstwaarschijnlijk zijn kameradski Vladimir Putin wat ogen uit te steken.

"We moeten de juiste plek nog zoeken, maar we hebben de gloednieuwe Sherman-tanks en we hebben de gloednieuwe Abram-tanks", aldus de trotse opperbevelhebber der Amerikaanse strijdkrachten.

"Je weet dat we nu veel nieuwe tanks maken. We bouwen veel nieuwe tanks in Lima, Ohio. Onze grote tankfabriek die men wilde sluiten totdat ik werd verkozen en ik het behoedde om te worden gesloten. En nu is het een zeer productieve faciliteit en dat doen ze, niemand heeft de beste tank ter wereld", gaat Trump onverstoorbaar verder met schouderklopjes uitdelen aan zichzelf.

Defensiefunctionarissen waren echter wat onzeker over wat de president nou precies bedoelde met 'gloednieuwe Sherman-tanks'. Een woordvoerder van het Witte Huis weigerde uit te wijden over deze opmerking van Trump.

Even ter verduidelijking: de M4 Sherman was de belangrijkste Amerikaanse militaire gevechtstank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 50.000 Shermans werden geproduceerd tijdens die oorlog. De tank bleek inferieur te zijn aan de meeste Duitse pantservoertuigen en het leger had wat tijd nodig om tactieken te ontwikkelen om het beste van de beperkte bescherming en vuurkracht van de Sherman te maken.

Het Amerikaanse leger stopte ruim zes decennia geleden, na de Koreaanse oorlog in 1953, met het gebruik van Sherman-tank. Maandag was het nog onduidelijk of het leger nog ergens Shermans heeft achtergelaten in zijn inventaris van rupsvoertuigen, laat staan gloednieuwe.

Misschien dus dat Trump tijdens de parade zelf met een verrassing op de proppen komt.


Bruce Crompton heeft er nog wel eentje (Bron: Youtube)