Kopbal van Cavani zorgt voor kraker in kwartfinales Copa Amťrica

Uruguay heeft zich als winnaar van Groep C voor de kwartfinales van de Copa América geplaatst. Het team van bondscoach Oscar Tabárez zegevierde maandagavond lokale tijd in het Maracana met 0-1 over titelverdediger Chili, dankzij een rake kopbal van Edinson Cavani. Door de zege staat Uruguay in de kwartfinales tegenover Peru, een van drie beste nummers drie, en wacht Chili een krachtmeting met een Colombia dat in vorm is.

Chili, dat de eerste twee groepsduels had gewonnen, had aan een gelijkspel in Rio de Janeiro voldoende om als groepswinnaar door te gaan. De kampioen van 2015 en 2016 had in een zeer levendige eerste helft het meeste balbezit. Charles Aranguiz en Alexis Sánchez kregen de bal echter niet langs doelman Fernando Muslera. Uruguay kreeg kansen via Luis Suárez, die doelman Gabriel Arias omspeelde maar niet kon afronden, en Martín Cáceres. De volley van de verdediger vlak voor rust ging echter net naast.

In de tweede helft konden de teams van Tabárez en Reinaldo Rueda echter niet aan de verwachtingen voldoen. Het ontbrak aan beide kanten aan creativiteit en diepgang. Uruguay kwam twintig minuten voor tijd goed weg toen José Maria Giménez in de doelmond een kopbal van Paulo Diaz onschadelijk maakte. Chili leek zodoende als eerste in Groep C te eindigen, maar acht minuten voor tijd kopte Cavani een voorzet van Jonathan Rodriguez achter Arias en was het duel uit evenwicht.

Ecuador en Japan hielden elkaar tegelijkertijd op een 1-1 gelijkspel. Japan, dat twee punten verzamelde, had daar niet voldoende aan om als een van de beste nummers drie naar de knock out-fase te gaan. Chili zal komende vrijdag in Bahia moeten afrekenen met Colombia, dat in de groepsfase weliswaar maar vier keer scoorde maar wél alle duels in winst omzette. Uruguay komt een dag later in actie tegen Peru, dat de laatste groepswedstrijd tegen gastland Brazilië met 0-5 verloor.