Vijftig weken cel voor Julian Assange

Een Britse rechter heeft vanmiddag bepaald dat de Australische WikiLeaks-voorman Julian Assange voor vijftig weken de cel in moet wegens het schenden van de voorwaarden van zijn borgtocht in 2012, hoewel hij dit zelf altijd heeft ontkend.

Afgelopen april werd Assange gearresteerd in de ambassade van Ecuador nadat zijn politiek asiel door dat land was ingetrokken.

In 2012 wilde de Zweedse justitie hem ondervragen wegens vermeend sexueel geweld. Om te voorkomen dat hij daarvoor aan de Zweedse autoriteiten werd overdragen heeft hij destijds bij de Ecuadoraanse ambassade asiel aangevraagd. Ondertussen is het bewuste onderzoek van de Zweedse jusititie overigens gestaakt.

Verdere beschuldigingen
Naast de zaak waar hij nu voor is veroordeeld zijn er nog andere beschuldiging die hij het hoofd zal moeten bieden. In de Verenigde Staten wordt hij gezocht voor het samenzweren met de voormalige militair Chelsea Manning. Ze zouden gezamenlijk computervredebreuk op computers van de Amerikaanse overheid hebben gepleegd. Door Ecuador wordt hij nu ook verdacht van het tijdens zijn verblijf in hun ambassade bespioneren van andere landen.