Vijf maanden cel geëist tegen loslippige politieman

De 37-jarige politieman vertelde drie vrouwen over zijn werk voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB, voorheen de Dienst Bewaken en Beveiligen - DBB). Daarmee schond hij de door hem getekende geheimhoudingsverklaring en zijn ambtsgeheim. Ook heeft hij voor privégebruik informatie opgevraagd in de politiesystemen. De officier van justitie eiste maandag vijf maanden cel tegen de voormalige agent. Ook mag hij van het OM vijf jaar lang geen publiek ambt (zoals dat van politieagent) bekleden.

Het politie-onderzoek naar de man ging van start in mei 2016 naar aanleiding van een tip meerdere tips die bij het Team Criminele Inlichtingen was waren binnengekomen. Daarin werd onder meer gesteld dat de verdachte informatie uit de politiesystemen zou doorgeven aan criminelen. Er volgde een onderzoek van acht maanden waarbij de man werd getapt, geobserveerd en in zijn auto werd afgeluisterd. Ook bekeek de Rijksrecherche de bevragingen die hij deed in de politiesystemen. Daarbij is niet vastgesteld dat de verdachte politie-informatie doorgaf aan criminelen.

Wel bleek dat hij drie dames, met wie hij privé contact had, gedetailleerd vertelde over zijn werk. Aangezien de DKDB verantwoordelijk is voor de beveiliging van VIP’s en personen tegen wie een dreiging bestaat, ging het daarbij om gevoelige informatie. Overigens was de man was geen persoonsbeveiliger, maar voerde hij observatie- en verkenningswerkzaamheden uit voor de DKDB. Daarnaast deed verdachte in de politiesystemen verschillende bevragingen voor privégebruik die geen relatie hadden tot zijn werk’.

De verdachte bekent. De officier van justitie neemt hem met name kwalijk dat hij de veiligheid van de personen die de DKDB beveiligt én van zijn collega’s door zijn loslippigheid in gevaar had kunnen brengen. Er zijn echter geen concrete aanwijzingen dat dat daadwerkelijk is gebeurd. Daarnaast benadrukte zij dat de verdachte in het verleden al meerdere malen op de vingers is getikt voor het delen van politie-informatie met derden.

Omdat de man al eerder was gewaarschuwd en daarnaast bij een gevoelig politie-onderdeel werkte, heeft het OM vijf maanden cel geëist. En daarnaast een verbod op het uitoefenen van een publiek ambt voor de duur van vijf jaar.

De uitspraak is over twee weken.