Greenpeace beklimt kerncentrale

De politie heeft donderdagochtend omstreeks half vijf vier actievoerders van Greenpeace aangehouden bij het beklimmen van de kerncentrale in Borssele. Twee actievoerders hebben de koepel weten te bereiken.

Ze hebben daar de tekst 'Stop op: 31-12-2003' aangebracht. De klimmers hangen nog tegen de wand van de koepel. De twee worden aangehouden zodra ze van de koepel afkomen, aldus een politiewoordvoerder.

Greenpeace protesteert met de actie tegen het voornemen van eigenaar EPZ om de kerncentrale na eind 2003 open te houden. Een kamermeerderheid besloot acht jaar geleden dat de centrale in Borssele voor 2004 zijn deuren moet sluiten. EPZ is het daar niet mee eens.

Het personeel van de kerncentrale, verenigd in de Stichting 2004+, vocht het voornemen tot sluiting aan bij de Raad van State. Die besliste in 1999 dat er geen aanleiding is de vergunning van EPZ voor de kerncentrale in te trekken. De Nederlandse Staat eist in een rechtszaak vrij! dag in Den Bosch dat de kerncentrale op de afgesproken datum sluit.