Veganistische Hema-rookworst op komst

De Hema gaat met z'n tijd mee en daarom komt het bedrijf met een reeks vegan-varianten van producten die het al in de schappen heeft, waaronder de bekende rookworst.

Het is een gevolg van een aangepaste en meer duurzame strategie van de nieuwe eigenaar Lion Capital, aldus topman Tjeerd Jegen tegen het ANP. Onlangs kwam er al een appeltaart in het assortiment die vrij is van dierlijke producten. Er wordt ook aan een vegan-tompouce gewerkt maar dat zou ietsje ingewikkelder zijn.

Een primeur is de rookworst evenwel niet. Unox heeft namelijk al een vegetarische variant, en de purist kan bij de Vegetarische Slager terecht voor een versie zonder dierlijk spul.

Wanneer de worst verkocht gaat worden is nog niet bekend, maar mogelijk zit er wel EU-regelgeving in de pijplijn die roet in de boerenkool kan gooien. De landbouwcommissie van het Europees Parlement wil namelijk namen als groenteburger en vegaschnitzel verbieden omdat die met hun verwijzing naar dierlijke producten misleidend zouden zijn.

Komen we dus bij de vraag van de dag. Als dat voorstel wordt goedgekeurd, hoe moet je zo'n vegaworst dan eigenlijk noemen?