Overvallers waardetransport voor de rechter

Dure horloges van merken zoals Cartier en Montblanc met een waarde van ruim 300 duizend euro werden eind 2016 buit gemaakt bij een gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam. Opvallend dat juist dit transport werd overvallen. De bus was niet herkenbaar, een gewone witte bestelbus, en reed een afwijkende route. Toch hebben de overvallers kans gezien het busje op te wachten en te overvallen. Tijdens het onderzoek van de politie werd duidelijk dat het niet zo opmerkelijk was: de chauffeur (28) van het busje zou in het complot zitten met de overvallers.

Op 15 december 2016 kwam bij de politie de melding binnen dat er een bestelauto in brand stond op de Riekerweg in Amsterdam. De brandweer was bezig de brand te blussen en in de buurt van de bestelauto stonden twee mannen. Zij vertelden de politie dat de bestelauto van hen was en dat zij waren overvallen op de Amstelveenseweg. De bijrijder van het busje werd daarbij bedreigd met ‘iets dat op een vuurwapen’ leek en werd volgens hem minimaal 25 minuten van zijn vrijheid beroofd. Op de Riekerweg staken de overvallers de bus in brand terwijl hij en de bestuurder nog in het busje zaten.

Neef
Kort na de start van het onderzoek kwam bij de politie informatie binnen waarbij een persoon bij naam werd genoemd die betrokken zou zijn bij de overval. Deze man (28) bleek te linken aan een persoon (31) die de neef van de bestuurder van het busje is. Het onderzoek kwam goed op gang na aanhoudingen en een doorzoeking van een woning. Dit gebeurde in een andere zaak, na een incident in de Arthur van Schendelstraat in Amsterdam.

Vingerafdrukken
Tijdens de doorzoeking werden o.a. lege Cartier dozen en echtheidscertifcaten gevonden. Na verificatie van de serienummers kon een link worden gelegd met de overval op 15 december. Op goederen die werden aangetroffen in de woning, vond de politie vingerafdrukken. Zo is een aantal verdachten, in combinatie met andere onderzoeksresultaten, in beeld gekomen. Eén verdachte kwam in beeld op basis van telefoontaps.

Geseponeerd
In totaal zijn negen verdachten aangehouden in deze zaak. De zaak tegen één verdachte (van heling) is in september 2017 geseponeerd. Op het moment van de inhoudelijke behandeling zat niemand van de acht verdachten nog in hechtenis.

Gevaar voor lijf en leven
De officier van justitie rekent het de verdachten zwaar aan dat zij op intimiderende wijze de bijrijder onder controle hebben gebracht en gehouden met dreigementen en een vuurwapen, of iets dat daar op leek, en hem vervolgens van zijn vrijheid te beroven. Ze hebben gevaar voor lijf en leden geschapen door het bestelbusje in brand te steken, waarin de bijrijder en de bestuurder nog zaten.

Geëmigreerd
De bijrijder is inmiddels geëmigreerd. “Hij is meer dan ooit wantrouwend ten opzichte van vreemden. Hij gaat minder de deur uit. Hij trekt zich terug. Hijzelf en zijn gezin hebben onder deze inbreuk op zijn lichamelijke integriteit geleden. Het idee dat financieel gewin zo makkelijk boven zijn lichamelijke onschendbaarheid is gesteld beangstigt hem nog steeds”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Eis: zes jaar
Tegen zeven verdachten eiste de officier van justitie vanmiddag gevangenisstraffen tot 74 maanden. De bestuurder van het bestelbusje moet volgens de officier van justitie tot zes jaar celstraf worden veroordeeld, net zoals twee medeverdachten (29 en 30). De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd vier van de zeven verdachten, waaronder de bestuurder van het busje, weer in hechtenis te nemen bij de uitspraak. Eén verdachte staat maandag 4 februari op zitting.