Explosie Den Haag, laatste persoon (nog niet) gered

In een woning in de Jan van der Heijdenstraat in de Haagse wijk Laak heeft vanmiddag een grote explosie plaatsgevonden. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De brandweer sluit niet uit dat er op dit moment nog mensen onder het puin liggen. Er is met groot materieel uitgerukt door de hulpdiensten. 

Een bewoner van dezelfde straat meldt dat er één gewonde levend onder het puin vandaan is gehaald. Inmiddels zou er ook een tweede slachtoffer onder het puin vandaan zijn gehaald. De omliggende panden worden geëvacueerd, de brandweer heeft met een hoogwerker een vrouw uit een naastliggend pand gehaald. 

In de Linnaeusstraat, in de omgeving van de explosie, is een man aangehouden door de politie. Hij weigerde om te vertrekken nadat de politie hem dat had opgedragen. Dat meldt Regio15.nl op Twitter

Inmiddels zijn er bussen ingezet om omwonenden in op te vangen volgens een Twitteraar. Ook zou het gas in de buurt worden afgesloten, en is er GRIP2 afgekondigd. Volgens Regio15 zijn er gespecialiseerde teams van de Brandweer Hollands-Midden en Gelderland aanwezig danwel onderweg om assistentie te verlenen. 

Volgens Lieke Jongbloed zou er weer een slachtofer onder het puin gevonden zijn. De politie is met speurhonden aan het zoeken en de brandweer bekijkt het bovenste pand met een hoogwerker en een camera. Inmiddels zijn er ook vier hondengeleiders van de Urban Search And Rescue honden onderweg. 

Volgens Fred Vermeer, verslaggever voor het AD, is de explosie vermoedelijk ontstaan op de eerste etage. Hier zou een stel wonen. Op de begane grond zou een echtpaar met drie kinderen wonen. Het is onduidelijk hoeveel mensen er tijdens de explosie thuis waren. 

Brandweer Haaglanden meldt inmiddels dat er 9 gewonden zijn waarvan er 7 naar verschillende ziekenhuizen zijn gebracht. Ook zou er nog minimaal één persoon onder het puin liggen. Ze gaan nu met speurhonden de panden ernaast doorzoeken op gewonden.

Intussen heeft de burgemeester van Den Haag een verklaring uitgegeven.

De persoon onder het puin zou nog in leven zijn volgens Omroep West. Er wordt een plan van aanpak gemaakt om die persoon veilig onder het puin weg te halen.  

De omwonenden van het onplofte pand kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Voor hen wordt opvang geregeld zo meldt Omroep West. 

Het Rode Kruis laat op Twitter weten dat ook de vrijwilligers de buurtbewoners gaan ondersteunen en opvangen na de explosie. Een bewoner die op circa 80 meter afstand van de explosie woont heeft beelden van zijn beveiligingscamera gedeeld waarop de schok die de explosie teweeg bracht, waar te nemen is. 

De reddingsoperatie van het slachtoffer dat nog onder het puin ligt is in volle gang. De reddingsdiensten staan klaar om hem direct naar het ziekenhuis te vervoeren. Er moet voorzichtig te werk worden gegaan aldus een woordvoerder, voor zowel de veiligheid van het slachtoffer als dat van de hulpverleners. De verwachting is dat het niet lang meer duurt. 

De brandweer Haaglanden meldt dat er vooralsnog drie personen onder het puin vandaan zijn gehaald, de 4e aanspreekbaar is en zo snel mogelijk bevrijd wordt onder het puin. Zodra dat gebeurd is volgt een nieuwe zoekronde om naar mensen onder het puin te speuren, hoewel er volgens de brandweer op dit moment geen signalen zijn dat er nog meer slachtoffers zijn. 

Inmiddels is burgermeester Pauline Krikke ter plaatste aangekomen in de  Jan van der Heijdenstraat en laat zich ter plekke informeren door de hulpverleners. 

Het blijkt dat de hulpverleners met de man onder het puin in contact konden blijven dankzij een hond die een portofoon bij het 28-jarige slachtoffer wist te krijgen. #hulphonden 

Ondertussen geeft de burgermeester een persconferentie. Het schijnt dat ze na de persconferentie bij de slachtoffers van de explosie langs wil gaan. 

Op Facebook kunnen mensen aangeven of ze zich in het getroffen gebied bevinden, en zo ja of ze veilig zijn. Burgemeester Krikke: "Verschrikkelijk wat hier gebeurt is. Mijn hart gaat uit naar een man die onder het puin ligt. Hem daar weghalen kan nog even duren. Verder zijn 20 woningen ontruimd, onduidelijk wanneer mensen weer terugkunnen"

Volgens onbevestigde gegevens is er weer een traumaheli onderweg.

De 28-jarige man die onder het puin bedolven was is gered. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving lijlkt het laatste slachtoffer toch nog niet onder het puin gered te zijn. Hij zat of zit in een kelder onder het gebouw.

Aangezien er voorlopig weinig te melden zal zijn, sluiten we nu dit liveblog af. Mocht er toch nog nieuws komen, dan maken we daarvoor een nieuw bericht.