Deel oude boorlocatie NAM verdwijnt in zee tijdens storm

Na de verloren containers heeft Ameland waarschijnlijk wederom te maken met ernstige milieuvervuiling. Door het hoge water en de sterke wind van deze ochtend is een deel van de oude boorlocatie van de NAM bij Hollum in zee verdwenen. Daarbij is afval en waarschijnlijk ook vervuilde grond in zee verdwenen zo lezen we op de site van Persbureau Ameland.

Bij Hollum op de noord-westpunt van Ameland bevindt zich een boorpunt waar de Nederlandse Aardolie Maatschappij in het verleden naar gas heeft geboord. Het terrein kwam de afgelopen jaren door de afkalvende kust steeds dichter bij de vloedlijn te liggen en bij storm stond het water al tot aan het NAM-terrein. De boorlocatie is vervuild met diesel en boorpoeling en op het terrein stond ook een opvangbak voor chemicaliën.

Onder de druk van de dreigende zee en na veel aandringen van de Amelanders was de NAM afgelopen november begonnen met het opruimen en het definitief ontmantelen van de oude boorlocatie. Te laat naar nu blijkt. Door middel van een provisorisch aangelegde nooddijk van big bags met zand werd de afgelopen tijd al geprobeerd de zee buiten te houden maar regelmatig werden delen van de nooddijk weggeslagen.

Vandaag was er dus geen houden meer aan en verdween het noordelijke deel van de NAM-locatie in zee, daarbij verdween de complete nooddijk in de zee en werden de big bags uit elkaar getrokken door de golven en mee de zee ingesleurd. Ook de opvangbak met chemicaliën is in de zee verdwenen. Hoeveel vervuilde grond door het zeewater is meegenomen is nog niet duidelijk.

"Als gemeente zijn we bezorgd over de NAM-locatie, maar we zijn niet verrast." Zo vertelde burgemeester Van Klaveren aan het Amelander Persbureau. "Voor alle duidelijkheid: de gemeente gaat niet over deze locatie. Rijkswaterstaat is grondeigenaar en de NAM eigenaar van de installatie. De provincie is bevoegd gezag waar het gaat over de bodemverontreiniging. We hopen en verwachten dat de sloop en sanering van de locatie snel wordt afgerond en dat de impact voor het milieu beperkt blijft."

Beelden van de deels weggespoelde boorlocatie van de NAM (Bron: YouTube/Persbureau Ameland)