65km te hard en onder invloed: zatlap probeert agent om te kopen

Een 28-jarige man uit Breda is afgelopen nacht aangehouden nadat hij probeerde onder een bekeuring uit te komen voor een snelheidsovertreding. Hij bood de agent een geldbedrag als deze het bij een waarschuwing zou laten.

Een motoragent constateerde zaterdag 5 januari rond 01:20 uur dat een automobilist op de Lovensdijkstraat 115 km/per uur reed waar 50 km/per uur is toegestaan, 65 kilometer te hard dus. Hij zette de bestuurder aan de kant. Tijdens het gesprek met de agent bood de Bredanaar hem een geldbedrag als hij er met een waarschuwing vanaf zou komen.

De agent hield de bestuurder aan op grond van artikel 177 van het strafrecht:  "hij die een ambtenaar een gift of belofte doet dan wel een dienst verleent of aanbiedt met het oogmerk om hem te bewegen in zijn bediening iets te doen of na te laten."  Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar of een geldboete in de vijfde categorie. 

Vanwege de forse snelheidsoverschrijding vorderde de agent het rijbewijs van de verdachte in. Het rijbewijs wordt met een proces verbaal ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. De bestuurder bleek na een ademanalyse ook te veel te hebben gedronken. Hiervoor kreeg hij een boete van € 325 opgelegd. Voor de poging tot omkoping neemt de officier van justitie later een besluit.