Javaanse neushoorns kunnen in één klap uitsterven bij nieuwe tsunami

Rondom de vulkaan Anak Krakatau zitten de Indonesiërs niet op hun gemak, nadat een uitbarsting afgelopen weekeinde een tsunami veroorzaakte met ruim vierhonderd doden als gevolg. De mensen zijn echter niet het enige probleem: de Javaanse neushoorn staat op uitsterven.

In het Ujung Kulon National Park op Java leven 67 Javaanse neushoorns...de gehele wereldwijde populatie: "Ze leven nergens anders, ook niet in gevangenschap", aldus het Wereld Natuur Fonds. Een nieuwe tsunami zou de gehele populatie weg kunnen vagen, waardoor de soort in één klap van de aardbodem verdwenen zou zijn.

Bij de vorige tsunami ging het nog goed: de golven sloegen kapot op de noordelijke kust, de neushoorns verblijven voornamelijk in het zuiden van het schiereiland. Er gaat in elk geval gekeken worden naar plannen om een kleine groep van de 67 neushoorns te verhuizen, zodat ze niet meer op slechts één plek op aarde leven.

Het vinden van een locatie is lastig: meer dan 200 plantensoorten zijn nodig als voedselbron, er moet genoeg water zijn en het klimaat moet vochtig zijn. Vorig jaar werd een mogelijke locatie gevonden, maar een verhuizing kwam er niet.

Onlangs zijn tien plekken onderzocht, met het Cikepuh natuurreservaat in het westen van Java als mogelijke nieuwe woonplaats. Het probleem is wel dat het Indonesische leger daar oefent en er dus regelmatig knallen te horen zijn. Vooralsnog wordt dus nog even doorgezocht: "Als ons park ooit wordt geraakt, hopen we wel dat er ergens anders nog wat Javaanse neushoorns leven", aldus de parkbeheerder.