Hulporganisaties pikken 344 migranten op op Middellandse Zee

Diverse hulporganisaties hebben de afgelopen vier dagen 344 migranten opgepikt op de Middellandse zee ten noorden van Libië.

"In lijn met de kerstgedachte en met het internationale recht hopen we deze mensen zo snel mogelijk op een veilige plek aan land te kunnen brengen. Of dat lukt, hangt af van de opstelling van onze Europese politici", zegt Jelle Goezinnen van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch.

Een van de schepen, met 311 migranten aan boord, heeft koers gezet naar Spanje. Een ander schip, varend onder Nederlandse vlag, met 33 migranten aan boord, zoekt nog naar een veilige haven.

Philipp Hahn, de missieleider op het Nederlandse schip: "Om aan marteling, slavernij en de dood in Libië te ontsnappen, hebben deze mensen geen andere keuze dan de levensgevaarlijke route over de Middellandse Zee te nemen. In Europa vieren we nu Kerstmis, maar op zee is de kans om een schipbreuk te overleven bij de huidige temperaturen nihil, tenzij je snel gevonden wordt. We zijn daarom opgelucht dat we deze mensen op tijd gevonden hebben."

Sea-Watch heeft naast de twee schepen ook twee vliegtuigjes actief in het gebied om te speuren naar migranten. Het is de enige hulporganisatie die nog actief is in het gebeid, de rest heeft hun activiteiten gestaakt omdat ze worden tegengewerkt.