Kickbokser Ben Saddik maakt grote indruk in Ahoy en is klaar voor Verhoeven

In het Rotterdamse Ahoy heeft kickbokser Jamal Ben Saddik grote indruk gemaakt. Glory 62 stond op het programma, met als hoofdmoot een achtmanstoernooi in het zwaargewicht om een uitdager te zoeken voor wereldkampioen Rico Verhoeven.

In de eerste kwartfinale had de Roemeen Benjamin Adegbuyi, samen met Ben Saddik een van de twee favorieten, geen kind aan de Pool Arek Wrzosek. De Roemeen kon het niet voortijdig afmaken, maar kreeg wel van alle vijf juryleden de winst toegewezen. Ben Saddik nam het vervolgens op tegen de Australiër Junior Tafa, die in aanloop naar het gevecht een nogal grote muil had opgezet.

De 22-jarige Tafa kwam als een papzak de ring in en stond bol van het amateurisme. Zo zat zijn toque niet goed om zijn zaakje heen, waardoor hij in de eerste minuut al twee keer een onderbreking nodig had. Door al dit gekloot had hij zijn aandacht totaal niet bij het gevecht en Ben Saddik maakte met speels gemak een einde aan zijn optreden.

De enige Nederlander kwam in de derde kwartfinale de ring in: Jahfarr Wilnis vocht tegen de Slowaak Tomas Mozny en had het wellicht iets moeilijker dan verwacht, maar hij won wel. Guto Inocente, die in september nog van Verhoeven verloor, rekende in zijn gevecht met flink wat moeite af met de Duitser Mohamed Abdallah, waarbij Guto hem onder meer een fraaie vliegende trap tegen het hoofd verkocht.

De Braziliaan kreeg zelf echter ook behoorlijk wat klappen te verduren en in zijn halve finale tegen Ben Saddik werd hij dan ook de hele ring door getikt door de Marokkaanse Belg.

Adegbuyi en Wilnis stonden in de andere halve finale tegenover elkaar. De Nederlander leek de winst in de derde ronde verrassend naar zich toe te trekken, maar met een kleine halve minuut te gaan ging het fout: Adegbuyi trapte hem vol op het hoofd en de Amsterdammer hing half-dromend in de touwen, zijn vierde nederlaag in zijn laatste vijf gevechten.

Ben Saddik en Adegbuyi stonden zo tegenover elkaar in de finale, waar de Belg al snel last leek te hebben van een arm - na afloop liet hij weten dat zijn schouder begon te 'trekken'. Met anderhalve arm ging Ben Saddik echter gewoon het gevecht aan en goed ook: de Roemeen kreeg behoorlijk wat harde tikken te verduren en binnen twee minuten had Ben Saddik hem hardhandig gevloerd. Hij lijkt daarmee de voornaamste uitdager te zijn voor Verhoeven, waar hij eind vorig jaar van verloor, alvorens Ben Saddik dit jaar gigantisch verbeterd is.

De Nederlander Luis Tavares maakte in het hoofdprogramma zijn comeback in de Glory-rin en deed dat vrij aardig. Hij klopte de Let Artur Gorlov in het lichtzwaargewicht (-95kg), hoewel er zeker geen sprake was van 'een masterclass', zoals Tavares beweerde - die zichzelf, de bescheidenheid zelve, gelijk maar even op gelijke hoogte stelde met Conor McGregor.

Superfight Series
De Superfight Series, het voorprogramma van Glory, leverde ook wat mooie duels op. Marat Grigorian uit Armenië klopte de Angeloos Christian Baya, terwijl de Marokkaan Tyjani Beztati eveneens in het lichtgewicht (-70kg) afrekende met de Bulgaar Stoyan Koprivlenski. In het weltergewicht (-77kg) ging Robbie Hageman al binnen twee minuten gestrekt tegen de Rus Dmitry Menshikov, terwijl de uitermate getalenteerde Marokkaan Hamicha de Surinamer Miles Simson in de eerste ronde met een head kick in slaap hielp. Roël Mannaart won eerder in het zwaargewicht al van de Rus Kiriil Kornilov, waardoor hij de reserve was voor het toernooi, mocht iemand uitvallen.