Desisa wint marathon New York, Keitany voegt zich bij grootsten ooit

Lelisa Desisa heeft de 48e marathon van New York gewonnen. Hij is pas de derde Ethopiër die de grote marathon in de VS op zijn naam heeft geschreven en het werd zelfs een Ethiopisch één-tweetje in Central Park.

Titelverdediger Geoffrey Kamworor was de favoriet, maar de trainingsmaat van wereldrecordhouder Eliud Kipchoge had het lastig. De Keniaan moest zowel Desisa als Shura Kitata in de slotfase laten gaan. Kitata, in Londen dit jaar goed voor de tweede plek en vorig jaar winnaar in Rome en Frankfurt, kwam net tekort om Desisa te kloppen.

De Ethopiër, tweevoudig winnaar van de Boston Marathon, kwam binnen in 2:05.59 uur, de tweede tijd ooit gelopen in New York en twee seconden sneller dan Kitata en een kleine halve minuut voor Kamworor. Desisa werd in New York al eens tweede en twee keer derde.

Bij de vrouwen vestigde Mary Keitany zich definitief bij de grootsten aller tijden. De Keniaanse wereldrecordhoudster in een marathon zonder mannelijke tempomakers liep lang samen met onder meer landgenote Vivian Cheruiyot, maar tien kilometer voor het einde liet ze de olympisch kampioene op de vijf kilometer staan.

Keitany sloeg een gigantisch gat, liep de tweede halve marathon in een ietwat bizarre splittijd van minder dan 1:07 uur en finishte in 2:22.48 uur, meer dan drie minuten voor Cheruiyot. Keitany won de marathon van New York zo voor de vierde keer, terwijl ze de marathon van Londen ook al drie keer op haar naam schreef.