UFC 230: Rammen zoals het hoort

UFC-kampioen Daniel Cormier heeft weer overtuigend laten zien dat hij tot één van de beste MMA-vechters van de wereld behoort. Met speels gemak ontdeed de zwaargewicht zich van de teleurstellende Derrick Lewis en prolongeerde zijn UFC-titel in een volgepakt Madison Square Garden.

Iedereen vreesde de kracht in combinatie met de grootte van Lewis, die negen van zijn laatste tien gevechten had gewonnen, maar Cormier bracht de grote Amerikaan naar de grond wanneer hij maar wilde. Het publiek was op de hand van de underdog Lewis en iedereen zat te wachten tot hij zijn zware vuisten in stelling zou brengen om de veel kleinere kampioen zwaar knock-out te slaan, zoals hij achttien tegenstanders vóór DC bewusteloos had geslagen.

Niets van dat alles. Het was het superieure worstelwerk van DC dat het spel beheerste. Lewis werd bij elke kans omver gegooid, getackled of geduwd. Alsof de ruim honderdtwintig kilo zware reus niets woog, viel hij als een lappenpop door de octagon. Met pure kracht stond Lewis elke keer weer op, maar met een tegenstander die zo gevaarlijk als Cormier is, moest dat foutgaan.

in het begin van de tweede ronde ging het inderdaad fout. Lewis probeerde weer eens onder de zware druk van DC te komen en was daarbij onvoorzichtig. De kampioen nam direct zijn kans waar en zette een verwurging aan waar Lewis niets ander mee kon doen dan afkloppen.

"Ik vecht al meer dan negen jaar", vertelt de kampioen na afloop. "Ik vecht al acht jaar op kampioensniveau. Mensen moeten begrijpen dat er weinig verrassingen voor me zijn. Je moet meer in huis hebben dan keihard kunnen slaan. Je moet één van de besten zijn om mee te mogen doen."

Misschien dat één van die besten dan toch WWE-superster en voormalig UFC-kampioen Brock Lesnar kan zijn. "Brock Lesnar, als je komt, neem die WWE-titel mee! Ik voel me nu ook een beetje WWE-kampioen, dus kom maar op. Breng die gordel mee en kom naar mijn huis!", probeert de bijna 40-jarige Cormier alsnog een lucratief gevecht aan het einde van zijn MMA-carrière te scoren.

Chris Weidman vs Jacare Souza
Puff, wat een heerlijkheid, dit gevecht. Twee van de beste grapplers ter wereld gingen een puur kickboksgevecht aan. Geen van beiden durfde naar de grond te gaan, uit angst om daarmee de ander in de kaart te spelen. Dus werd het staand knallen. Heerlijk.

Weidman bracht zijn supersnelle jab en Jacare zijn Braziliaans straatvechten mee in de octagon. Beide werkten prima, met het publiek als grote winnaar. Jacare bewerkte vooral het lichaam van de stugge Weidman, met harde stoten op de lever van de Amerikaan. Weidman daarentegen hield afstand en wist al snel de neus van de Braziliaan te breken en gebruikte die als bullseye in het verloop van het gevecht.

Drie ronden van vijf minuten pure agressie. De jury zou een zware kluif gehad hebben om deze pot te scoren, maar halverwege de derde ronde zette Jacare orde op zaken door met een harde rechterstoot op de slaap Weidman zwaar KO te slaan. Scheidrechter Miragliotta had nog niet in de gaten hoe ver Weidman in dromenland was, Weidman ging puur op instinct verder met vechten, maar na drie onnodige slagen van een protesterende Jacare werd  het gevecht dan toch beëindigd.

Niets dan lof van de winnaar voor Weidman. "Ik hou van Chris, wat een held en een legende in de sport." Deze tweestrijd is dan ook volledig verdiend uitgeroepen tot Gevecht van de Avond, met de daarbij behorende bonus van 50.000 dollar voor beide vechters.

Overige uitslagen UFC 230
Daniel Cormier verslaat Derrick Lewis na opgave (rear naked choke, ronde 2)
Ronaldo Souza verslaat Chris Weidman door TKO (stoten, ronde 3)
Jared Cannonier verslaat David Branch door TKO (stoten, ronde 2)
Karl Roberson verslaat Jack Marshman na jurybesluit (30-26 x2, 30-27)
Israel Adesanya verslaat Derek Brunson door TKO (stoten, ronde 1)
Jordan Rinaldi verslaat Jason Knight na jurybesluit (30-27, 30-25, 30-26)
Sijara Eubanks verslaat Roxanne Modafferi na jurybesluit (30-27 x3)
Sheymon Moraes verslaat Julio Arce na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-26)
Lyman Good verslaat Ben Saunders door KO (stoten, ronde 1)
Matt Frevola vs. Lando Vannata eindigt onbeslist (29-28, 28-28 x2)
Shane Burgos verslaat Kurt Holobaugh na opgave (armklem, ronde 1)
Marcos Rogerio de Lima verslaat Adam Wieczorek na jurybesluit (30-27 x3)