KNVB neemt met nieuwe traditie afscheid van internationals

De KNVB gaat 'Oranjehelden' eren volgens een nieuw beleid, zo meldt de voetbalbond vrijdag. Voor Dirk Kuyt en Rafael van de Vaart wacht een afscheid.

In het nieuwe beleid worden alle mannelijke en vrouwelijke ex-internationals en ook de trouwste fans in de schijnwerpers gezet tijdens een jaarlijks eerbetoon. Eerder werd er ook al stilgestaan bij het afscheid van internationals, maar dat gebeurde op verschillende manieren.

De bond heeft nu besloten een eenduidige traditie te starten. Alle spelers die voor Nederland zijn uitgekomen, krijgen een passend einde van hun carrière bij Oranje, zo schrijft de KNVB. Dirk Kuyt (104 interlands) en Rafael van der Vaart (109 interlands) worden uitgezwaaid bij de interland tegen Duitsland van volgende week zaterdag.

De KNVB heeft vijf criteria opgesteld in het nieuwe beleid:

  • Afscheid nemen van de spelers van Oranje gebeurt nadat ze óf zijn gestopt met betaald voetbal, óf wanneer ze hebben aangeven niet langer voor het Nederlands team uit te kunnen of willen komen. Bij de laatste groep is verder van belang dat ze tevens aan hebben gegeven al deel te willen nemen aan een eerbetoon.
  • In de even jaren wordt bij een thuiswedstrijd in het najaar gezamenlijk afscheid genomen van alle mannelijke internationals die in de twee jaar ervoor gestopt zijn bij Oranje. In oneven jaren gebeurt dit bij de vrouwen.
  • Van spelers met 50 of meer interlands wordt op het veld afscheid genomen. Vast onderdeel is een ereronde na afloop van de wedstrijd en de uitreiking van een schaal waarop alle gespeelde interlands staan vermeld.
  • Bij honderd of meer gespeelde interlands wordt de afzwaaiende international benoemd tot Bondsridder.
  • Alle ex-internationals krijgen vanaf begin volgend jaar (met terugwerkende kracht) een vermelding op de nieuw te realiseren Wall of Fame op de KNVB Campus in Zeist.