Lorenzo: "Marquez verklootte mijn voet en race"

Jorge Lorenzo heeft zondagmiddag hard uitgehaald naar klassementsleider Marc Márquez. De huidig wereldkampioen heeft schuld aan het verknallen van de race en voet van zijn toekomstig teamgenoot, aldus Lorenzo die een voetblessure overhield nadat hij dit weekend crashte.

Na een knallende kwalificatie startte Lorenzo zondag vanaf polepositie op het circuit van Motorland Aragón maar eindigde binnen vijftien seconden al naast de baan. Bij het ingaan van de eerste bocht reed de Spanjaard op kop maar een razendsnelle Márquez dook naar de binnenkant om de leiding over te nemen. Lorenzo werd naar buiten gedreven en toen hij op het gas ging werd de Ducati-rijder van zijn machine gelanceerd. Hierbij liep de Spanjaard een ontwrichtte grote teen en een kleine breuk in de tweede teen aan zijn rechtervoet op. Een operatie is niet nodig maar de coureur werd wel in het gips gezet. Als alles goed gaat verschijnt Lorenzo in oktober zonder te veel problemen aan de start van de Thaise Grand Prix, die dit jaar voor het eerst op het programma staat. 

Márquez' schuld
Hoewel Lorenzo zelf een fout leek te maken is dit allerminst het geval als we de Mallorcaan mogen geloven. "In Misano was de crash helemaal mijn schuld, maar deze keer verknalde Marc mijn race, mijn voet, mijn kans op de overwinning en de mogelijkheid dat ik kan racen in Thailand", geeft de racer aan als hij wordt gevraagd naar een crashanalyse. De 31-jarige voormalig kampioen vervolgt zijn betoog door aan te geven dat hij machteloos stond tegenover de grillen van zijn landgenoot. "Ik ging naar mijn idee met een normale lijn de bocht in zoals ik de afgelopen zeven jaar deed hier in Aragon, maar toen zag ik Marc aan de binnenkant komen. Hij was agressief en kon de bocht niet halen, je hebt gezien waar hij eindigde en toen hij zag dat ik aan de buitenkant zat, gaf hij me geen ruimte en had ik geen optie om op de baan te blijven. Ik moest wel op het gas gaan om te voorkomen dat ik vijf of zes posities zou verliezen. Ik had niet verwacht dat de motor zo snel om zou slaan, anders had ik het niet gedaan. Maar ik had geen andere keuze…"

Lorenzo eindigde zijn verbale aanval met een oproep tot het bestraffen van zogenoemde 'block passes' waarbij coureurs elkaar geen enkele ruimte geven en van de baan dwingen. “Hij wilde voorkomen dat ik in kon sturen. Hij liet geen ruimte en dat weet hij. Marc blokkeerde me weer, net als in het verleden al een paar keer gebeurd is. Ik had geen andere keuze dan te crashen of buiten de baan te gaan", aldus de voormalig wereldkampioen. "Het is op dit moment niet illegaal, maar volgens mij bestaan er ongeschreven regels van wat je wel en niet doet op het circuit. Zoals ik zei: Ik houd niet van dit soort acties en als de wedstrijdleiding hier niets aan doet, moet ik hetzelfde gaan doen. Ik doe het niet graag en ik denk dat het oneerlijk is wat mij vandaag gebeurde.” 

Márquez: "Ik heb crash Lorenzo niet gezien"
Honda-coureur Márquez, de latere racewinnaar, wast zijn handen in onschuld en zag naar eigen zeggen pas na twee rondes dat Lorenzo uit de race lag. “Ik heb de crash [van Lorenzo] niet gezien, ik zag ook het pitbord waar ‘Lorenzo out’ op stond niet", geeft de Repsol-rijder als reactie op de beschuldigingen aan. De Catalaan vergelijkt het incicent met een latere confrontatie met tegenstander Andrea Dovizioso, "In de eerste bocht kwam ik best snel aan, ik gleed, ik ging wat te wijd. Het was een vergelijkbaar moment met Dovizioso toen we elkaar raakten en ik op het groene [deel naast de baan] gedwongen werd. Dat is nou eenmaal het gevaar van dit circuit, als je op het vuile deel van het circuit komt is het eenvoudig om te crashen. Het is een race-incident, maar als je op het vuile gedeelte van het circuit komt, moet je heel kalm zijn om niet te vroeg op het gas te gaan", zo sluit Márquez af.