PVV-raadslid stapt op vanwege commotie om Facebook-reactie

De gemeenteraad in Delfzijl is een raadslid kwijt. Op zich niet zo opmerkelijk, er stappen wel vaker gemeenteraadsleden op, maar Emil Smeding ruimt het veld vanwege een nogal opzienbarende reactie onder een Facebook-bericht van RTV Noord over een brand die vorige week bij het AZC in Ter Apel woedde. 

De PVV'er gaf als reactie: "Blussen met benzine!" en dat viel in slechte aarde bij de lezers. Hoewel Smeding eerder al excuses aanbood voor zijn reactie, liet hij vandaag weten op te stappen: "Gelet op alle commotie, die is ontstaan vanwege mijn reacties op Facebook, heb ik besloten om mij terug te trekken uit de gemeenteraad van Delfzijl en mijn taken over te dragen aan de heer Schanssema"

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels laten weten onderzoek te doen naar deze, en vergelijkbare reacties, onder het bericht van RTV Noord. Woordvoerder Melanie Kompier: "Eventuele strafbare feiten waaraan bij dergelijke uitlatingen gedacht kan worden zijn bijvoorbeeld smaad, laster, opruiing of discriminatie. Of daarvan in dit geval sprake is, is niet onmiddellijk en eenvoudig vast te stellen. Daarvoor is nadere bestudering nodig. Wij vinden het wel de moeite waard om te gaan bekijken of een dergelijke uitlating eventueel een strafbaar feit oplevert en zullen dat bestuderen."