Olympisch tienkampkampioen geeft doping toe...na 30 jaar

Voormalig atleet Christian Schenk, olympisch kampioen op de tienkamp, heeft toegegeven doping gebruikt te hebben. Daar heeft hij wel even over gedaan: Schenk won namens Oost-Duitsland goud op de Spelen van Seoul in 1988.

In zijn nieuwe autobiografie geeft Schenk toe vanaf 1985 verboden middelen gebruikt te hebben. "Eerst ontkende ik ooit doping gebruikt te hebben, daarna ging ik voor het juridisch wat zachtere antwoord: ik had nooit bewust doping gebruikt. Beide verhalen waren leugens", zo schrijft hij.

"Voor mij was het krijgen van de pillen als het behalen van een nieuw level, bijna een soort eerbetoon. Dat ik de pillen kreeg betekende dat ik écht onderdeel uitmaakte van het team en dat er nu van mij verwacht werd dat ik heel goed zou presteren", aldus de Duitser.

Schenk pakte op zijn 23e het goud op de tienkamp door landgenoot Torsten Voss nipt te verslaan. Dave Steen uit Canada pakte brons, de vierde plek was voor de Brit Daley Thompson, die in 1980 én 1984 olympisch goud had gewonnen. Steen was destijds al een beetje sceptisch: "Als een medaillewinnaar vals heeft gespeeld, verdient iemand anders die medaille."

Volgens Steen zou het overigens lastig zijn om te bewijzen dat iemand doping gebruikte, ook als zijn naam op een lijst stond. Dat was het geval bij Schenk: na de val van de Berlijnse Muur werd hij genoemd als een van de vele gedopeerde Oost-Duitsers. 

"Ik ga mijzelf niet de dood injagen met het onderzoeken van Oost-Duitse resultaten. Als iemand zegt dat ze ernaar gaan kijken wens ik ze veel succes, maar tenzij atleten gaan bekennen denk ik niet dat je veel kunt doen", aldus Steen in lang vervlogen tijden.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Schenk zijn medaille kwijt zal raken. Ria Stalman liet in 2016 weten dat haar gouden medaille in het discuswerpen in 1984 met doping behaald was, waarna de Nederlandse atletiekbond haar erelidmaatschap afnam en haar resultaten schrapte, maar het IOC laat de zaak voor wat het is.