Nederlands succes in Europa League-kwalificatie

In de eerste kwalificatieronde van de Europa League hebben diverse Nederlandse spelers - en één coach - donderdagavond kunnen juichen. Donderdag stonden de returns op het programma.

We beginnen in Slowakije, waar relatief veel Nederlanders spelen. Slovan Bratislava speelde daar thuis tegen het Moldavische Milsami en dat leverde geen problemen op: met Mitch Apau in de basis en Joeri de Kamps op de bank won Slovan met 5-0, na uit al met 2-4 gewonnen te hebben.

AS Trencin is een beetje een Nederlandse club in Slowakije, met Ricardo Moniz (ex-FC Eindhoven) als coach. Met aanvoerder Ashraf el Mahdioui, basisspeler Joey Sleegers - goed voor een assist - en bankzitters Imran Oulad en Philippe van Arnhem werd thuis met 1-1 gelijkgespeeld tegen het Montenegrijnse Buducnost. Die werden in de heenwedstrijd geklopt en dus is Trencin ook door.

In Litouwen speelde Zalgiris Kaunas met Donovan Slijngard in de basis tegen Klaksvik uit de Faeroereilanden en dat ging niet zo makkelijk. Het bleef bij 1-1, wat na de nipte overwinning op de eilanden vorige week wel voldoende was voor Slijngard en co.

Ook Geoffrey Castillion kon de armen in de lucht steken. De ex-Ajacied speelt na wat rondzwerven tegenwoordig bij Hafnarfjordur op IJsland en daar mocht hij donderdag invallen. Het bleef bij 0-0 tegen Lahti, maar na de 0-3 zege in Finland was dat voldoende.

We kijken ook nog even bij het Letse Ventspils, dat vorige week in het nieuws kwam doordat de 19-jarige Adeleke Akinyemi in een half uur tijd vier goals maakte tegen Luftetari Gjirokastra. Dit keer was de Nigeriaan twee keer trefzeker en het 3-3 gelijkspel in Albanië was dan ook genoeg voor Ventspils.

Tot slot trekken we naar Azerbeidzjan, waar Keshla FK het in Baku opnam tegen Balzan uit Malta, jawel, een echte kraker dus. Bij Balzan speelt de 20-jarige Andrija Majdevac en de jonge Serviër had een opmerkelijke avond: in de 85e minuut viel hij bij 1-0 voor Keshla in, kort daarop zag hij de 2-0 gemaakt worden, kreeg hij een gele kaart, maakte hij de 2-1 én kreeg hij nog eens geel en dus rood wegens het uittrekken van zijn shirt.