Pussy Riot verstoort WK-finale

Vier leden van de Russische actiegroep Pussy Riot hebben de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië kort verstoord. Ze gingen in ouderwetse politieuniformen het veld op, aldus de NOS. De groep is vervolgens door de Russische politie gearresteerd.

De actie was gericht tegen autoritair optreden van de politie. De groep, bestaande uit drie vrouwen en een man, suggereert dat de politie tijdens het WK veel toestond, maar dat het na afloop van het toernooi hoogstwaarschijnlijk zal zijn gebeurd met de open sfeer in Rusland.

In een verklaring op Twitter verwijst Pussy Riot naar de Russische dichter Dimitri Prigov, die precies 11 jaar geleden overleed. Hij schepte het beeld van de 'hemelse' politieagent die het volk beschermt, tegenover de 'aardse' politieman die politieke tegenstanders opsluit. De actievoerders zeggen tijdens het toernooi glimpen te hebben opgevangen van die eerste soort politieman, volgens hen een teken van wat er mogelijk is in een echt modern Rusland.

Een politieagent op het bureau waar de actievoerders naartoe werden gebracht had echter minder op met een modern Rusland. "Jullie brengen Rusland in de problemen!", schreeuwde hij tegen ze, en "Jammer dat het geen 1937 is!" - een verwijzing naar het Stalinistische schrikbewind toen dissidenten naar strafkampen werden afgevoerd.

De actievoerders vragen in hun verklaring onder meer aandacht voor de praktijk van het oppakken van mensen die berichten op sociale media liken. Ze willen dat politieke gevangenen worden vrijgelaten, en dat concurrentie op het politieke toneel mogelijk wordt.

Een vrouwelijk Pussy Riot-lid gaf tijdens de actie de Franse sterspeler Kylian Mbappé een puike high ten.