Zitvolleybalteams openen WK in Nederland met winst

In diverse Nederlandse steden is zondag het wereldkampioenschap zitvolleybal van start gegaan. Een belangrijk toernooi met het oog op de toekomst, want de winnaars plaatsen zich voor de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020.

De mannen trapten af met een duel tegen Rwanda in Venlo. De Nederlander Peter Karreman zette enkele jaren geleden samen met Jouke de Haan het zitvolleybal op in Rwanda, waar bijzonder veel mensen met (oorlogs)handicaps 'rondlopen'. Dat leverde flink wat succes op, zoals plaatsing voor de Spelen van Rio met de vrouwen.

Opvallend genoeg zijn de zitvolleybalteams inmiddels zo'n beetje de beste nationale sportteams van Rwanda. Nederland had het in De Maaspoort in Venlo niet makkelijk met de Afrikanen, maar bondscoach Hans Mater zag Oranje uiteindelijk toch zegevieren: 25-21, 18-25, 25-15, 27-25.

De vrouwen begonnen het toernooi een stuk minder ingewikkeld met een wedstrijd tegen Kroatië. In het Arnhemse Musis werden de Kroatische dames in drie sets vrij eenvoudig opgerold: 25-11, 25-17, 25-9. Het toernooi in Nederland gaat nog de hele week door, met vanaf donderdag de knock-outfase.