Vrouwen eisen geld voor seks met luie echtgenoten

In een groot deel van de wereld is #metoo een dingetje geworden, maar in Oeganda is een hele andere beweging behoorlijk aan populariteit aan het winnen: vrouwen zijn het strontzat dat hun echtgenoten een stel luie donders zijn en om daar iets tegen te doen eisen ze nu geld voor seks.

Veel vrouwen in Oeganda zien hoe hun mannen het geld vooral uitgeven aan alcohol en allerlei affaires en andere vreemdgaanpraktijken. Geld voor zaken als het huishouden, eten en de opvoeding van de kinderen is er dan nauwelijks meer en daar is moeders de vrouw natuurlijk niet blij mee.

Drie jaar geleden lieten 150 vrouwen in hoofdstad Kampala nog weten dat ze hun echtgenoten om geld begonnen te vragen alvorens ze het bed in doken, inmiddels zeggen meer dan dertigduizend Oegandese dames dat te doen. Dat werkt soms wel, maar soms ook niet.

"Hij accepteerde het en betaalt me nu zonder probleem, want hij weet dat het geld in en rond het huis gebruikt wordt", zegt een vrouw die haar man nu voor elke neukpartij tienduizend shilling - zo'n €2,30 - laat betalen, terwijl hij zijn verantwoordelijkheden inmiddels wél op heeft gepikt.

Anderen zijn er minder blij mee. Een taxichauffeur geeft aan dat hij eerst weigerde te betalen en zijn vrouw vervolgens een klap in het gezicht gaf toen ze het gore lef had om hem om geld te vragen. Nu betaalt hij wel, €4,60 per keer.

Een winkelbediende in Kampala gaat echter nog een stapje verder. Zijn vrouw eiste geld, de man antwoordde door haar in elkaar te hoeken, waarna ze het opgaf. "Belachelijk. Hoe kan mijn vrouw geld eisen om seks met mij te hebben?", vraagt hij zich af.

Mensenrechtenorganisaties zijn het grotendeels eens met de vrouwen: "Je mag van een vrouw niet verwachten dat ze van seks geniet met een echtgenoot die de rekeningen niet betaalt - maar de alcohol wel - en geen reet uitvoert in het huishouden of de opvoeding van de kinderen."