Kroatië naar kwartfinales WK na strafschoppen tegen Denemarken

Kroatië heeft zich zondagavond tegen Denemarken na strafschoppen geplaatst voor de kwartfinale op het WK. Na 120 minuten was de stand 1-1.

Al in de eerste minuut van de wedstrijd viel het eerste doelpunt van de wedstrijd te noteren. Een verre inworp van Jonas Knudsen belandde voor de voeten van Mathias Jörgensen en de verdediger scoorde via een arm van doelman Danijel Subasic. Kroatië kwam met een razendsnel antwoord en drie minuten later was het al weer 1-1. Een afgeslagen schot van Sime Vrsaljko kwam voor de voeten van Mario Mandzukic en de spits schoot al vallend raak.

Beide landen werden voor rust nog enkele malen gevaarlijk. Martin Braithwaite stuitte met een inzet op de voet van Subasic. Ivan Rakitic zette aan de andere kant Kasper Schmeichel aan het werk, die bij de rebound van Ante Rebic ook in actie moest komen. Dejan Lovren kopte Kroatië, uit een vrije trap van Luka Modric, bijna naar de 2-1. Het laatste wapenfeit van Denemarken voor rust kwam van Christian Eriksen die de bal tegen de lat schoot.

Bij Denemarken waren Lasse Schöne en Nicolai Jörgensen op de bank begonnen en de middenvelder en aanvaller mochten in de tweede helft hun opwachting maken. Beide landen speelden slordig in het tweede bedrijf en schot van Jörgensen na ruim zeventig minuten was de beste mogelijkheid voor beide doelen. De spits van Feyenoord schoot echter recht op Subasic. In de blessuretijd was Rakitic nog dichtbij de 2-1, maar zijn schot ging net naast en namens Denemarken schoot Braithwaite naast en daardoor volgde er twee keer een kwartier verlenging.

In de eerste verlenging was het Denemarken dat de aanval zocht en liet Schöne zich gelden. De middenvelder van Ajax viel goed in en speelde Mateo Kovacic uit en schoot net naast. Pione Sisto, ingevallen voor aanvang van de tweede verlenging, schoot ook naast na zich knap weggedraaid te hebben.

In de 115e minuut volgde dé kans op beslissing in de wedstrijd. Modric stuurde Rebic weg en de aanvaller omspeelde Schmeichel en werd vervolgens door Mathias Jörgensen in het strafschopgebied onderuit gehaald. Modric ontfermde zich over de toegekende strafschop en zag zijn inzet gekeerd door Schmeichel en daardoor waren strafschoppen noodzakelijk om alsnog tot een winnaar te komen. Kroatië nam de strafschoppen vervolgens als beste. Namens Denemarken faalden Eriksen, Schöne en Nicolai Jörgensen vanaf elf meter en Kroatië won de serie met 3-2.

Kroatië neemt het in de kwartfinale op tegen gastland Rusland, dat zondag na strafschoppen te sterk was voor Spanje.