Doodrijder Pinkpop aangehouden wegens doodslag

Het is weer raak. Zondagnacht reed een bestelbusje in op een groep Pinkpopbezoekers. Daarbij viel één dode en raakten nog drie mensen zwaar gewond. Het busje reed na het incident doodleuk door. De politie heeft met een helikopter de buurt nog nagezocht, maar voorlopig niets gevonden. 

Het gebeurde rond 04:00 vannacht op de Mensheggerweg. Medisch specialisten uit een traumahelikopter hebben de gewonden verzorgd, waarna ze naar ziekenhuizen in Maastricht en Heerlen zijn gebracht.

De dader reed in een wit bestelbusje van het merk Fiat, met een vermoedelijk Nederlands kenteken. Of er sprake is van opzet is nog niet duidelijk. Inmiddels hebben zich veel getuigen gemeld. Om de bus en de bestuurder zo snel mogelijk te vinden is ook een Burgernet-bericht uitgestuurd.

Update 08:50 uur
De politie is een technisch onderzoek gestart naar de precieze toedracht van de aanrijding. Daarbij wordt ook een politiehelikopter ingezet om overzichtsfoto’s te maken van de plaats waar de aanrijding heeft plaatsgevonden.

Afsluiting weg
De Mensheggerweg blijft in verband met het politieonderzoek voorlopig afgesloten voor het doorgaande verkeer. Weggebruikers wordt gevraagd om de aanwijzingen van verkeersregelaars op te volgen. Bezoekers van de Pinkpop camping B kunnen geen gebruikmaken van de uitgang aan de Mensheggerweg. De organisatie zal hen helpen om de camping veilig te verlaten vandaag.

De uitgang van Pinkpop camping B aan de Einsteinstraat kan wel worden gebruikt. De pendelbussen zijn ook beschikbaar bij de uitgang aan de Einsteinstraat. Op de parkeerplaats van Mondo Verde wordt een Kiss & Ride locatie ingericht.

Er is een callcenter ingericht voor publieksinformatie. Mensen met vragen kunnen dit callcenter bereiken op 0251-260960.

Update 11.44 uur
De politie heeft de witte bus gevonden die bij de dodelijke aanrijding maandagochtend in Landgraaf was betrokken. Ook is een verdachte aangehouden.

Bij het incident met een busje op de Mensheggerweg in Landgraaf zijn maandagochtend drie voetgangers zwaargewond geraakt en is één voetganger overleden. De drie slachtoffers verblijven nog altijd in kritieke toestand in het ziekenhuis. De families van de slachtoffers zijn in kennis gesteld. Op dit moment kan nog geen informatie over de identiteit van de slachtoffers worden bekendgemaakt.

Persconferentie
Om 12.00 uur zal er in het gemeentehuis van Landgraaf een persmoment worden georganiseerd waar de burgemeester van Landgraaf samen met partners van de organisatie van het festival, de politie en het Openbaar Ministerie nader toelichting zal geven over het incident.

Update 14:32 uur
Het dodelijke slachtoffer is een 35-jarige man uit Heerlen. Een 30-jarige man uit Landgraaf, een 26-jarige man uit Heerlen en een 23-jarige vrouw uit Heerlen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De Mensheggerweg is aan het einde van de ochtend weer vrijgegeven voor het lokale verkeer.

Medeleven
"Wat begon als een mooi feest, eindigde in een drama. We zijn allemaal zeer aangeslagen door dit nieuws. Dit is verschrikkelijk. Ik wil mijn medeleven uitspreken naar de nabestaanden", zegt burgemeester Raymond Vlecken.

De bestuurder van het busje, een 34-jarige man uit Heerlen, is aangehouden op verdenking van doodslag en poging doodslag. Hij heeft zichzelf maandag gemeld bij de politie Amsterdam. In verband met onderzoek zijn beperkingen opgelegd voor de verdachte. Er vindt nog tactisch en technisch onderzoek plaats aan de witte bus, die in een wijk in Heerlen is aangetroffen en in beslag is genomen door de politie.