Julia Skripal uit hospitaal naar veilig oord

De Russische Julia Skripal heeft maandagavond het ziekenhuis in het Zuid-Engelse Salisbury verlaten na begin maart besmet te zijn geraakt door een uitzonderlijk soort zenuwgas. Ze is naar "een veilige plek" overgebracht, meldde de BBC dinsdag. De 33-jarige vrouw is dochter van de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal (66) die net als Julia onverwacht goed herstelt van de aanval met het middel novitsjok.

De Britse regering stelt dat het Kremlin achter de aanval moet zitten, maar heeft daar geen bewijzen voor. Rusland ontkent betrokkenheid en stelt dat het nergens op zou slaan de in 2010 bij een spionnenruil naar Engeland uitgeweken Skripal met novitsjok te bestoken.

De twee werden 4 maart bewusteloos gevonden op een bankje bij een winkelcentrum in Salisbury. Ook een politieagent kwam met het chemisch wapen novitsjok in aanraking en lag weken in het ziekenhuis. Julia was op 3 maart uit Moskou op bezoek bij haar vader gekomen. Een Russisch persbureau meldde dat Julia overweegt in Engeland te blijven en asiel zou willen aanvragen.

Joelia Skripal uit hospitaal naar veilig oord
Joelia Skripal uit hospitaal naar veilig oord (Foto: ANP)