'OekraÔne boycot alle sportwedstrijden in Rusland'

Oekraïne zal voorlopig alle sportwedstrijden- en toernooien in Rusland boycotten. Dat zegt Vladimir Brynzak, president van de Oekraïnse biatlonfederatie en vice-president van het Oekraïns Nationaal Olympisch Comité, tegenover Sport-Express.

Eerder werd al bekend dat het Oekraïnse biatlonteam de World Cup-finale in het Russische Tyumen zal boycotten, iets wat de teams uit Canada, de VS en Tsjechië eerder ook al lieten weten. "Ik heb vandaag een lange tijd met politici gesproken", aldus Brynzak, waarna besloten werd tot een boycot.

"Het zou mooi zijn als de zaken veranderen en we ook in Rusland weer eerlijk om de medailles kunnen strijden. De algehele politieke situatie zal moeten verbeteren, en de gehele sfeer rondom de Russische sport moet juist niet - zoals nu het geval is - slechter worden. Hopelijk komt dat allemaal goed", verklaarde Brynzak.

Igor Zhdanov, de minister van Sport van Oekraïne, lijkt wel klaar te zijn met de Russische buren. "Rusland is een agressor, een land dat systematisch alle wetgeving negeert, vooral op het gebied van sport en anti-doping. We roepen alle internationale federaties dan ook op om geen internationale sportevenementen toe te kennen aan een dergelijke staat."

Dat laatste is voor Oekraïne toch een beetje pech hebben. Zo staat volgend jaar de Winteruniversiade op het programma in het Russische Krasnodar. Dit jaar wordt het WK voetbal in Rusland gehouden, maar daar hoeft Oekraïne zich net als Nederland geen zorgen om te maken.