UFC-directeur woedend op twijfelende scheidsrechter tijdens afstraffing

UFC-directeur Dana White was zaterdagavond razend op scheidsrechter Mario Yamasaki na zijn optreden tijdens het gevecht tussen Valentina Shevchenko uit Kirgizië en de thuisvechtende Braziliaanse Priscila Cachoeira. Shevchenko, debuterend in de vlieggewichtsklasse, was voor het begin van het gevecht tijdens MMA-gala UFC Fight Night 125 al de huizenhoge favoriet, maar het schokkende verloop van de anderhalve ronde die het gevecht duurde had niemand durven te voorspellen.

Na de eerste ronde had de Braziliaanse al meer dan negentig stoten geïncasseerd en daar slechts één tegenover gesteld. Bijna de gehele eerste vijf minuten van de wedstrijd lag de Braziliaanse op haar rug en onderging de vernietigende ellebogen en vuisten van The Bullet moedig. Na het luiden van de bel voor het einde van de eerste ronde, liep Cachoeira dan ook trots terug naar haar eigen verzorgers, hevig bloedend uit verschillende wonden op haar voorhoofd.

De tweede ronde verliep identiek aan de eerste. Shevchenko dwong haar tegenstander al snel naar de grond waar een genadeloze stotenregen de weerloze UFC-debutante op het hoofd raakte. De scheidsrechter Yamasaki waarschuwde de weerloze Braziliaanse om vooral terug te vechten, anders zou het gevecht gestopt worden en dat probeerde ze dan ook, tevergeefs. Yamasaki liet echter gewoon doorvechten.

Toen Cachoeira in een laatste krachtsinspanning toch van de vuisten van Shevchenko kon wegdraaien, opende ze een mogelijkheid voor een nieuwe aanval van de Kyrgizische. Shevchenko zette razendsnel een verwurging in - rear naked choke - waarna Cahoeira opgaf en afklopte. Hoewel Yamasaki er met z'n neus bovenop stond, zag hij pas in tweede instantie het afkloppen en na vier minuten en vijfentwintig seconden in de tweede ronde besloot hij er maar een eind aan te breien. Een hevig bloedende Cachoeira op de grond achterlatend.

White, toch al geen groot bewonderaar van Yamasaki, ging op Instagram weer eens heerlijk los. 'Priscila Cachoeira, jij toonde een enorm vechtershart tijdens dat gevecht. Ik voel me vereerd dat jij in de UFC vecht. Helaas is de scheidsrechter er om jouw gezondheid te beschermen en Mario DEED DAT NIET. Dit is niet zijn eerste walgelijke optreden in de octagon. Nogmaals, helaas kan ik daar niets aan doen, alleen de Braziliaanse commissie kan dat, maar ik hoop dat deze enge incompetente gast nooit meer een voet in de octagon zal zetten.'


Scheidsrechter Mario Yamasaki (Foto: Getty images/Jeff Bottari)

De statistieken spraken boekdelen: Shevchenko had in minder dan tien minuten tweehonderddertig rake stoten uitgedeeld tegenover Cachoeira slechts drie. De UFC kan zich in het vervolg misschien dan ook enigszins zorgen maken over hun eigen matchmaking. Shevchenko heeft in de UFC al een titelgevecht afgeleverd, weliswaar in de zwaardere bantamgewichtsklasse, maar Cachoeira vocht nog niet zo heel lang geleden in de Braziliaanse favela's tegen een zware crackverslaving en debuteerde zaterdagavond voor de UFC. Dit resulteerde in een onverantwoorde slachtpartij...

De UFC is overigens niet verantwoordelijk voor het aanstellen van de scheidsrechters tijdens hun gala's, dat zijn de sportcommissies van de steden/staten waar de gevechten worden gehouden en de UFC heeft daar geen enkele invloed op. Vandaar White's terugkerende frustratie over Yamasaki.

UFC-fans openden massaal de Twitter-app op hun telefoon om waarschijnlijk halfliggend vanuit hun luie stoel en met vette chipsvingers commentaar te leveren:

Uitslag UFC Fight Night 125:
Lyoto Machida verslaat Eryk Anders na jurybesluit (48-47, 47-48, 49-46)
Valentina Shevchenko verslaat Priscila Cachoeira na poging tot doodslag (rear-naked choke, ronde 1)
Michel Prazeres verslaat Desmond Green na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Timothy Johnson verslaat Marcelo Golm na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Douglas Silva de Andrade verslaat Marlon Vera na jurybesluit (30-27 x3)
Thiago Santos verslaat Anthony Smith door TKO (stoten, ronde 2)
Sergio Moraes verslaat Tim Means na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Alan Patrick verslaat Damir Hadzovic na jurybesluit (30-25, 30-27 x2)
Polyana Viana verslaat Maia Stevenson na opgave door verwurging (rear-naked choke, ronde 1)
Iuri Alcantara verslaat Joe Soto door TKO (stoten, ronde 1)
Deiveson Figueiredo verslaat Joseph Morales door TKO (stoten, ronde 2)