FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 februari 2018

VS dreigt met oliesancties tegen Venezuela

De VS dreigen met sancties tegen de aardolie-industrie van Venezuela. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson verklaarde dat over dergelijke maatregelen wordt nagedacht omdat het land steeds verder afglijdt naar een dictatuur.

De minister deed de uitspraken in Argentinië waar hij op bezoek is. "We kunnen de ondergang van de Venezolaanse democratie niet langer passief toezien", zei hij. Tot nu toe hebben de VS alleen sancties tegen personen uitgevaardigd. Amerika is verreweg de grootste afnemer van olie uit Venezuela.

Dat land verkeert in een politieke en economische crisis met torenhoge inflatie en gebrek aan buitenlandse valuta. Venezuela kan nauwelijks nog levensmiddelen en medicamenten in het buitenland kopen.

VS dreigt met oliesancties tegen Venezuela
VS dreigt met oliesancties tegen Venezuela (Foto: ANP)

Gesprek inburgeringstoets geschrapt om tekort

Nieuwkomers in Nederland die een inburgeringscursus volgen, hoeven geen eindgesprek meer te voeren over de arbeidsmarkt van hun nieuwe land. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) schrapt het gesprek, omdat er te weinig examinatoren zijn om het werk aan te kunnen en de wachttijd voor kandidaten oploopt.

Inburgeraars moeten inmiddels vijftien weken wachten voordat ze het eindgesprek over het onderdeel 'oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt' kunnen voeren. Koolmees vindt dit niet acceptabel, schrijft hij de Tweede Kamer. "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat juist de 'oriëntatie op de arbeidsmarkt' nu een drempel wordt om actief te kunnen worden op die arbeidsmarkt." Om de wachttijd omlaag te krijgen kondigt de minister "drastische maatregelen" aan.

Nieuwkomers moeten zich wel blijven informeren over werken in Nederland. Alleen mensen die met een portfolio kunnen aantonen dat ze hier minstens 64 uur aan hebben besteed, worden vrijgesteld van het afrondende gesprek. Om te voorkomen dat cursisten elkaars portfolio's kopiëren wordt software ingezet die plagiaat kan opsporen.

Doorgronden
Het eindgesprek blijft wel een optie voor mensen die dat graag willen, bijvoorbeeld hoogopgeleiden die minder tijd nodig hebben om de Nederlandse manier van werken te doorgronden.

De drukte komt voort uit de hoge instroom van vluchtelingen in 2015 en 2016. De asielinstroom vanuit landen als Syrië en Eritrea was in die jaren hoog en daardoor ontstaat nu druk op de inburgeringsexamens. Koolmees oordeelt terugkijkend dat zowel zijn ministerie als uitvoeringsinstantie DUO dat had moeten zien aankomen.

De minister bekijkt nog of inburgeraars die al werk hebben gevonden in de toekomst helemaal vrijgesteld kunnen worden van de arbeidsmarktoriëntatie. Dit onderdeel van het inburgeringsexamen was juist in 2015 nieuw toegevoegd aan het inburgeringsexamen.

Gesprek inburgeringstoets geschrapt om tekort
Gesprek inburgeringstoets geschrapt om tekort (Foto: ANP)

Merkel: nog harde coalitieonderhandelingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) verwacht nog moeilijke onderhandelingen met de SPD en CSU voordat overeenstemming wordt bereikt over een nieuw regeerakkoord.

Ze gaat met "goede wil, maar ook met een zekere verwachting dat er zware onderhandelingen op ons af komen naar de gesprekken van zondag". "We kennen onze taak en proberen die waar te maken", zei Merkel aan het begin van de beslissende coalitieonderhandelingen van de conservatieve CDU/ CSU en de sociaal-democraten van de SPD in Berlijn.

"Hoe lang het zal duren, is nu niet te zeggen", voegde ze eraan toe. "Er is zaterdag goed voorwerk gedaan, maar er zijn nog belangrijke punten die moeten worden verduidelijkt."

Harde noten
Ook SPD-leider Martin Schulz ziet voor de onderhandelingen dat er nog enkele harde noten te kraken zijn. Hij zei dat er nog verschillen van mening zijn over bijvoorbeeld "het huurprijzenbeleid, tijdelijke banen en de gezondheidszorg". De onderhandelaars van CDU, CSU en SPD zouden de nodige tijd moeten nemen om een stabiele regering op te zetten, benadrukte Schulz.

De conservatieven hebben SPD-oproepen voor een ingrijpende hervorming van de zorgverzekering afgewezen. Er wordt nu verwacht dat de gesprekken zich richten op het verbeteren van de openbare gezondheidszorg, bijvoorbeeld door het wijzigen van de factureringsregels voor artsen, die meer verdienen door particuliere patiënten te behandelen.

Grote coalitie
Merkels blok wil ook tijdelijke contracten niet verbieden zoals de SPD wil, maar heeft aangeboden te voorkomen dat dergelijke contracten steeds worden verlengd.

CDU/CSU wil de onderhandelingen zo snel mogelijk afronden, liefst zondag nog. Doel van beide kampen is weer te komen tot een 'grote coalitie', zoals die sinds 2013 regeert.

Update 23.57 uur
De onderhandelingen over een nieuw Duits kabinet tussen de SPD en de CDU/CSU gaan maandag verder. Dat heeft de SPD laten weten. Het lag aanvankelijk in de bedoeling om de onderhandelingen zondag af te ronden maar de partijen zijn het over enkele onderwerpen nog niet eens geworden.

Schulz en Merkel lieten al doorschemeren dat het lastige onderhandelingen zouden worden. Er zijn volgens Duitse media nog verschillen van mening over de arbeidsmarkt en de gezondheidszorg.

Merkel: nog harde coalitieonderhandelingen
Merkel: nog harde coalitieonderhandelingen (Foto: ANP)

Cohen hoopt dat PvdA voor donorwet stemt

PvdA-coryfee Job Cohen roept zijn partijgenoten in de Eerste Kamer op voor het nieuwe systeem voor orgaandonatie te stemmen. "Het is een kwestie van solidariteit. Het is een oproep aan mijn eigen PvdA: Als we ook maar één persoon kunnen redden dan moeten we dat doen en niet nalaten", stelde Cohen in het NCRV-programma Jacobine op zondag.

Cohen is voor het nieuwe voorstel en hij is ervan overtuigd dat er ook dan goed naar de nabestaanden wordt geluisterd. Zelf kreeg hij de vraag voorgelegd toen zijn vrouw in 2015 overleed. Zij liet de beslissing over orgaandonatie over aan de nabestaanden. "Dan zit je met een arts die op dat ogenblik aan je vraagt wat je wilt. En ik zat daar met mijn kinderen, met z'n drieën. We hebben er twee seconden over nagedacht en toen zei ik: ik weet het wel. Een van de anderen zei: ja, doen. We waren het er volstrekt over eens. Het allerbeste is natuurlijk als je er echt over nagedacht hebt. Ik denk dat dit nieuwe stelsel je meer dwingt om erover na te denken."

De Senaat praat dinsdag verder over het voorstel van D66 om het donorsysteem zo te veranderen dat mensen standaard orgaandonor zijn, tenzij ze daartegen bezwaar maken. Onder meer de PvdA toonde zich eerder zeer kritisch.

Cohen hoopt dat PvdA voor donorwet stemt
Cohen hoopt dat PvdA voor donorwet stemt (Foto: ANP)

Smith voorkomt hattrick Van Gerwen en wint UK Open Qualifier 3

Darter Michael Smith heeft de derde UK Open Qualifier op zijn naam weten te schrijven. Op weg naar de winst bezorgde hij Michael van Gerwen zijn eerste nederlaag van 2018. Smith won in de kwartfinale met 6-1 vaan Van Gerwen. In de finale won hij uiteindelijk met 6-0 van  Zoran Lerchbacher. 

Smith versloeg op weg naar de finale Mark Wilson (6-0), Adam Hunt (6-2), Steve Beaton (6-0), Gabriel Clemens (6-3), Van Gerwen (6-1) en David Pallett (6-4). Van Gerwen verloor de kwartfinale vooral op zijn dubbels. Uit negen pogingen raakte hij maar één keer de dubbel. Mede daardoor zakte zijn gemiddelde ook voor het eerst in lange tijd tot onder de 100 (97.18). Smith daarentegen was wel scherp. Hij gooide zes van zijn acht pijlen op een dubbel raak. Van Gerwen gooide eerder op zondag gooide in zijn partij tegen Jermaine Wattimena een negendarter. 

Zoran Lerchbacher stond voor de tweede keer in zijn carrière in de finale van een PDC-toernooi. De Oostenrijker overleefde matchdarts tegen Tony Newell en versloeg daarna Dennis Smith (6-2), Robbie Green (6-3), Matthew Edgar (6-1), Paul Nicholson (6-2), Dave Chisnall (6-3), James Wilson (6-1) en John Henderson (6-4). De finale was snel gelopen in het voordeel van Smith: 6-0.

Wattimena haalde de laatste zestien. Vincent van der Voort, Jeffrey de Zwaan en Ron Meulenkamp haalden de laatste 32. Jan Dekker, Jelle Klaasen, Michael Plooy, Ryan de Vreede en Yordi Meeuwisse haalden de laatste 64 en pakten daarmee nog 250 pond mee. Raymond van Barneveld meldde zich af voor de derde dag van de UK Open Qualifiers, hij staat daardoor nog met lege handen. Dat geldt ook voor onder meer Benito van de Pas, voor deze twee Nederlanders is plaatsing voor de UK Open dus nog ver weg. Ook wereldkampioen Rob Cross staat nog op nul. 

Volgende week zijn er weer drie UK Open Qualifiers. De beste 96 darters plaatsen zich uiteindelijk voor het hoofdtoernooi. 

UK Open Qualifier #3 - Laatste 32
Michael van Gerwen 6 | 2 Vincent van der Voort
Jermaine Wattimena 6 | 4 Jeffrey de Zwaan
Michael Smith 6 | 0 Steve Beaton
Gabriel Clemens 6 | 4 Rees Hall
Mervyn King 6 | 1 Ryan Meikle
Joe Cullen 6 | 2 Wayne Jones
Kim Huybrechts 6 | 5 Kyle Anderson
David Pallett 6 | 4 Jamie Lewis
Jamie Hughes 6 | 3 Ron Meulenkamp
Michael Rasztovits 6 | 2 Justin Pipe
Dave Prins 6 | 0 George Killington
John Henderson 6 | 1 Mick McGowan
James Wilson 6 | 4 James Richardson
Keegan Brown 6 | 5 William O'Connor
Zoran Lerchbacher 6 | 2 Paul Nicholson
Dave Chisnall 6 | 4 Robert Marijanovic

Achtste finales
Michael van Gerwen 6 | 2 Jermaine Wattimena
Michael Smith 6 | 3 Gabriel Clemens
Joe Cullen 6 | 4 Mervyn King
David Pallett 6 | 4 Kim Huybrechts
Jamie Hughes 6 | 1 Michael Rasztovits
John Henderson 6 | 3 Dave Prins
James Wilson 6 | 5 Keegan Brown
Zoran Lerchbacher 6 | 3 Dave Chisnall

Kwartfinales
Michael Smith 6 | 1 Michael van Gerwen
David Pallett 6 | 4 Joe Cullen
John Henderson 6 | 3 Jamie Hughes
Zoran Lerchbacher 6 | 1 James Wilson

Halve finales
Michael Smith 6 | 4 David Pallett
Zoran Lerchbacher 6 | 4 John Henderson

Finale
Michael Smith 6 | 0 Zoran Lerchbacher

Boswachter mishandeld tijdens werkzaamheden

Zondagmiddag werd een boswachter van Natuurmomenten tijdens zijn werkzaamheden mishandeld. Rond 13:00 uur zag de BOA (Bijzonder Opsporingsambtenaar) in het natuurgebied de Zeepeduinen bij Burgh-Haamstede twee mannen lopen. Niks bijzonders zou je denken, maar ze liepen buiten de lijntjes en hun drie honden liepen niet aan de lijn(tjes). Hij verwees ze netjes naar het wandelpad. 

Toen de boswachter een bekeuring wilde uitschrijven hielden de mannen het voor gezien en liepen door. De BOA sommeerde hen om te blijven staan en vroeg om hun identiteitsbewijs. Door een schermutseling viel hij op de grond waarna een van de mannen bovenop hem sprong en hem bij z'n keel greep. Hierna vluchtte het tweetal weg. De boswachter alarmeerde de politie terwijl hij achter het duo aanging. 

Een van de mannnen kwam terug, hij werd door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. De boswachter heeft aangifte gedaan van mishandeling. De politie doet nader onderzoek naar de zaak. 

Moeizame zeges volleybalsters Sliedrecht en Sneek

De volleybalsters van Sliedrecht Sport en VC Sneek hebben in de Eredivisie een moeizame zege geboekt. Landskampioen Sliedrecht trok naar Papendal voor een duel met het Talentteam en dat ging bepaald niet makkelijk.

De talenten waren in de eerste set nog relatief kansloos, maar herpakten zich en trokken set twee met relatief gemak naar zich toe. De spannende derde set ging naar Papendal, waarna Sliedrecht een beslissende set uit het vuur wist te slepen. Daarin was de koploper dan toch net wat te sterk voor het Talentteam, maar veel scheelde het niet: 17-15 in de laatste set.

VC Sneek, doorgaans het enige team dat het Sliedrecht over een heel seizoen moeilijk kan maken, won de eerste twee sets tegen het Apeldoornse Alterno. De bezoekers sloegen echter terug en wonnen twee sets op rij, maar in de vijfde set was Sneek net op tijd weer bij de les: 15-7.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Talentteam 2 Sliedrecht Sport 3
(16-25,25-15,25-23,16-25,15-17)

Nering Bögel Weert 2 Springendal/Set-Up'65 3
(22-25,25-16,17-25,25-16,8-15)

VC Sneek 3 Coolen-Alterno 2
(25-19,26-24,21-25,23-25,15-7)

Zondag:
Peelpush - Eurosped -
Flynth FAST - Regio Zwolle -

Bij de mannen kwam koploper en landskampioen Abiant Lycurgus uit Groningen dit weekeinde niet in actie, maar de nummer twee, Seesing Orion, deed dat wel. De Doetinchemmers trokken naar Zaanstad en dat werd een zeer pittige opgave. Na het weggeven van een 2-0 voorsprong herpakte Seesing zich nog net op tijd en set vijf leverde met 15-13 dan toch de zege op.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Talentteam 3 Inter Rijswijk 0
(25-22,25-18,25-18)

Zaanstad 2 Seesing Orion 3
(16-25,22-25,25-23,25-18,13-15)

SV Land Taurus 3 Advisie/SSS 0
(25-14,25-23,25-23)

Coníche Zwolle 3 Vallei Prins 1
(25-20,25-22,23-25,25-16)

Peelpush 1 Eurosped 3
(25-18,19-25,23-25,26-28)

Flynth FAST 1 Regio Zwolle 3
(25-14,22-25,21-25,24-26)

FOK! Wat een weer: morgen droog

Vanavond en vannacht zijn er wolkenvelden waaruit mogelijk lokaal lichte (mot)sneeuw of (mot)regen valt. Vooral in het zuidoosten komen eerst nog opklaringen voor. De minima lopen uiteen van -3°C in het zuidoosten tot +2°C op de Waddeneilanden. Er staat een zwakke tot matige, aan zee eerst nog vrij krachtige, noordoostenwind.

Maandagochtend klaart het van het oosten uit op, maar met name in het noorden blijven ook wolkenvelden aanwezig. Het blijft overal droog en het wordt ongeveer +3°C. De wind draait overal naar oost en is matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Besneeuwd muurtje (Foto: qltel)
Besneeuwd muurtje (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Mahulette en Caljouw winnen NK badminton

Gayle Mahulette en Mark Caljouw zijn in Almere Nederlands kampioen badminton geworden. Voor beide was het hun tweede titel op een rij.

In de finale was Mahulette met 21-15 15-21 21-15 te sterk voor Soraya de Visch Eijbergen. Voor de 24-jarige Mahulette is dit haar derde Nederlandse titel. Eerder won de Arnhemse in 2014 en 2017.

Bij de mannen won Caljouw met 21-13 14-21 23-21 van de als tweede geplaatste Nick Fransman. Vorig jaar was de 23-jarige Caljouw ook al Nederlands kampioen. Bij het vrouwendubbel ging de titel naar Selena Piek en Cheryl Seinen. Jelle Maas en Robin Tabeling wonnen de finale van het dubbelspel bij de mannen.

Gallopin wint tijdrit in Ster van Bessťges en pakt de eindzege

Tony Gallopin heeft de laatste etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. Op de slotdag in Frankrijk moesten de renners een 10,7 kilometer lange tijdrit afleggen in Alès. Daarin was de Fransman van AG2R La Mondiale de beste en pakt daarmee ook de eindzege in de Ster van Bessèges.

Gallopin was op het 10,7 kilometer lange parcours duidelijk te sterk voor de concurrentie. De Fransman was met een tijd van 15 minuten en 21 seconden twintig seconden sneller dan de nummer twee Yoann Paillot. Sylvain Chavanel werd derde op 25 seconden.

Uitslag:
1: Tony Gallopin 15.21
2: Yoann Paillot +00.20
3: Sylvain Chavanel +00.22
4: Christoph Laporte +00.25
5: Jonathan Hivert +00.29
6: Lilian Calmejane +00.29
7: Alexis Gougeard +00.34
8: Leo Vincent +00.39
9: Johan Le Bon +00.44
10: Sean De Bie +00.45

Algemeen Klassement:
1: Tony Gallopin 15:03:19
2: Christophe Laporte +00.15
3: Yoann Paillot +00.20
4: Sylvain Chavanel +00.22
5: Jonathan Hivert +00.26
6: Lilian Calmejan +00.29
7: Alexis Gougeard +00.34
8: Sean de Bie +00.35
9: Marc Sarreau z.t.
10: Johan Le Bon +00.44

Van Bronckhorst: "We verliezen niet omdat ik zo wissel"

Giovanni van Bronckhorst wil niets weten van de kritiek die hij zondag kreeg na een wissel in de wedstrijd tegen VVV-Venlo.

De trainer van de Rotterdammers besloot tien minuten voor tijd, bij een stand van 0-0, Nicolai Jörgensen te wisselen voor Robin van Persie, waarna Feyenoord door een rake strafschop van Clint Leemans uiteindelijk met 1-0 verloor.

"Ik vond dat wij niet alles open moesten zetten achterin", legt Van Bronckhorst zijn wissel uit in gesprek met FOX Sports. "Ik heb even getwijfeld om Robin erachter te zetten, maar koos toch voor Nico omdat we de wedstrijd in handen hadden. Met Robin koos ik voor een iets andere spits, iets frisser, andere kwaliteiten."

Van Bronckhorst vond het niet nodig om een aanvaller voor een verdediger te brengen om alsnog proberen te forceren om te winnen. "Je zag dat zij alleen gevaarlijk werden uit counters. Daarin moeten wij goed staan en zorgen dat je de goal niet tegenkrijgt. Na de wissel veranderde het spelbeeld niet, maar bij de lange bal staan we achterin niet goed. Dáárdoor verliezen we de wedstrijd, niet omdat ik zo wissel."

Springruiter Smolders wint GP van Bordeaux

Harrie Smolders heeft zondag de Grote Prijs van Bordeaux gewonnen. De springruiter was met zijn paard Emerald foutloos in de barrage. Jur Vrieling werd tweede.

Voor de barrage hadden zich veertien ruiters geplaatst. De 37-jarige Brabander was daarin vervolgens foutloos en had met 33,06 seconden de snelste tijd neergezet. Met de zege verdiende Smolders bijna 40.000 Euro. Achter Smolders werd zijn landgenoot Vrieling tweede. Op de derde plaats eindigde de Fransman Simon Delestre.

Harrie Smolders: “Winnen verveelt nooit. Ik moest als laatste van start in de barrage. Jur was net voor mij en ging aan de leiding, dus ik wist precies wat ik moest doen en Emerald kent met al zijn ervaring het spelletje. Dat heeft vandaag wel de doorslag gegeven.”

Uitslag Ajax - NAC Breda

Ajax heeft in de Eredivisie met moeite gewonnen van NAC Breda. De Amsterdammers zegevierden in eigen huis uiteindelijk met 3-1, waardoor het gat met koploper PSV zeven punten blijft.

NAC schoot uit de startblokken in de ArenA en had via Korte al snel op voorsprong kunnen staan. Na zes minuten was het voor de bezoekers wel raak toen Ambrose raakschoot. Ajax was plots wakker en omsingelde NAC direct. De gasten werden flink onder druk gezet en via goals van Van de Beek en Neres werd er met een 2-1 voorsprong gerust.

Na de pauze was het minder sprankelend en kwam NAC weer iets beter in de wedstrijd, zonder dat dit voor grote mogelijkheden zorgde. Ajax was het gevaarlijkst, maar NAC loerde op een punt. Dat kwam er niet, omdat de Amsterdammers de boel dichthielden en Ziyech in blessuretijd uit een vrije trap de 3-1 maakte.

Ziyech en zijn gebaartjes. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Ziyech en zijn gebaartjes. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

AFC Ajax

3 - 1

NAC Breda

25' Van de Beek
39' Neres
90+3' Ziyech
  6' Ambrose
 
Gele kaart: De Ligt (AFC Ajax), Verschueren, Ambrose (NAC Breda)
Rode kaart: Meijers (90+2/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.886
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Tagliafico
Ziyech
Schöne (Wöber/72)
Van de Beek (S.de Jong/79)
Neres (Mazraoui/89)
Huntelaar
Kluivert
  Birighitti
Verschueren
Meijers
Marí
Angelino
Schoofs
Mets (Vloet/46)
El Allouchi (Te Vrede/77)
Korte (Fernandes/69)
García
Ambrose

Espanyol houdt Barcelona op gelijkspel in stadsderby

In navolging van Real Madrid heeft ook Barcelona geen drie punten gepakt in La Liga. De Catalanen moesten genoegen nemen met een punt tegen Espanyol.

Trainer Ernesto Valverde begon zonder bankzitter Lionel Messi aan het duel, maar Philippe Coutinho had wel een basisplaats. De Braziliaan kreeg de eerste goede scoringskans toen hij na ruim twintig minuten vanaf de rand van het strafschopgebied tegen de lat schoot. Op het kletsnatte veld lukte het Barça verder nauwelijk om kansen te creëren.

Espanyol, dat vorige maand in de kwartfinales van de Copa del Rey ook al een keer van Barcelona won, kwam amper in de problemen. In de tweede helft werd Messi ingebracht, maar de openingstreffer viel aan de andere kant. Gerard Piqué verloor Gerrard Moreno uit het oog en hij zette de nummer vijftien van La Liga op 1-0.

In de return van de Copa del Rey zette Barça onlangs de nederlaag van de heenwedstrijd om in een overwinning en ook nu stapte Espanyol uiteindelijk niet als winnaar van het veld. Verder dan 1-1 kwam de Spaanse koploper echter niet. Piqué kopte raak uit een voorzet van Messi, waardoor Barça nu nog twaalf punten voorsprong heeft op Atlético Madrid. Zondagavond spelen de Madrilenen nog thuis tegen Valencia.

Uitslagen La Liga zondag
Getafe - Leganes 0-0
Espanyol - FC Barcelona 1-1
Girona - Athletic de Bilbao 2-0
Atletico Madrid - Valencia 1-0

Ramos: "Het is een van onze slechtste jaren"

Real Madrid verspeelde zaterdagavond opnieuw punten in La Liga door met 2-2 gelijk te spelen tegen Levante. Sergio Ramos maakt zich zorgen.

Real Madrid bleef door het gelijke spel vierde en als Barcelona zondag weet te winnen van Espanyol bedraagt de achterstand van de Madrilenen op de Spaanse koploper 21 punten.

"We zullen blijven vechten om zo hoog mogelijk te eindigen", vertelt Ramos, die de eerste verdediger ooit werd in La Liga die veertien seizoenen op rij scoorde, in gesprek met Spaanse media. "De Champions League en de rest van het seizoen zullen moeten dienen om te proberen om weer een groep te worden."

"Het is niet normaal om zo'n achterstand te hebben. We hebben iets verkeerd gedaan en veel punten laten liggen in wedstrijden die we controleerden. Het is een van onze slechtste jaren. Het team werkt, niemand verbergt zich, iedereen gaat naar voren en als er een gecompliceerde situatie is, moet je beschermd worden, een team zijn en het is de enige manier om nog iets van de Champions League te maken."

Tafeltennisster Jie verliest finale Top-16

Tafeltennisster Li Jie staat voor het tweede jaar op rij in de finale van het Europese Top-16-toernooi. In het Franse Montreux rekende de Nederlandse in de halve eindstrijd af met Elizabeta Samara uit Roemenië.

De als eerste geplaatste Jie had het iets moeilijker dan in haar eerdere twee partijen. Ze won een lastige eerste game en zag Samara vervolgens op 1-1 komen. Toch bleek Jie daarna weer de sterkste en met twee relatief simpele games kwam ze op een 3-1 voorsprong. De Nederlandse maakte het karwei in de vijfde game keurig af: 13-11, 7-11, 11-9, 11-6, 13-11.

In de finale staat titelverdedigster Jie zondagmiddag tegenover de Hongaarse Bernadette Szöcs.

Update 18.12 uur
Jie is er niet in geslaagd haar titel te verdedigen. In de finale was Szöcs veel te sterk: 10-12, 11-8, 6-11, 5-11, 7-11. 

Maandag besluit over 'tegenmemo' Democraten

De veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden besluit maandag of een 'tegenmemo' van de Democraten wordt geopenbaard. Vrijdag openbaarde de Republikeinse voorzitter van de commissie, Devin Nunes, het vier pagina's tellende document van zijn hand. Daarin worden de federale recherche FBI en het ministerie van Justitie er onder andere van beschuldigd een rechter te hebben misleid.

De Democraten vinden dat die memo onjuist en onvolledig is. Democraten zien het als een poging van de Republikeinen om hun president te beschermen. Ze stellen dat de Republikeinen selectief gebruikmaken van geheime informatie om speciaal onderzoeker Robert Mueller in diskrediet te brengen.

Oud FBI-baas Mueller staat aan het hoofd van onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen. Het is nog onbekend wanneer de uitkomsten van dat onderzoek worden geopenbaard. Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis, heeft vorige week Huisvoorzitter Paul Ryan gevraagd om Nunes te ontslaan. De partijgenoot van de Nunes weigerde dat.

Maandag besluit over 'tegenmemo' Democraten
Maandag besluit over 'tegenmemo' Democraten (Foto: ANP)

Juventus wint met 7-0 van Sassuolo en legt druk bij Napoli

Juventus heeft op eigen veld geen fout gemaakt tegen Sassuolo. La Vecchia Signora won zeer overtuigend en greep de koppositie in de Serie A.

Al bij rust was de wedstrijd gespeeld in het Allianz Stadium. Na negen minuten spelen nam Alex Sandro de openingstreffer voor zijn rekening, wat zijn tweede doelpunt van het seizoen was. Sami Khedira nam de 2-0 en 3-0 voor zijn rekening in een tijdsbestek van drie minuten. De dertigjarige middenvelder, die vorig weekend tegen Chievo Verona ook al trefzeker was, was trefzeker na assists van Alex Sandro en Miralem Pjanic.

Pjanic bepaalde zeven minuten voor rust voor de stand op 4-0. Na rust ging Juventus vrolijk door met doelpunten maken en nam Gonzalo Higuaín de gehele productie voor zijn rekening. In twintig minuten tijd maakte de Argentijnse spits een hattrick. Higuaín was trefzeker in de 63ste, 74ste en 83ste minuut, waarmee het 7-0 stond en ook bleef.

Juventus neemt, tenminste voor een paar uur, de koppositie in de Serie A over van Napoli. De ploeg van Massimiliano Allegri staat na 23 wedstrijden op 59 punten en dat zijn er twee meer dan Napoli, dat zondagavond nog wel in actie komt tegen Benevento.

Einde seizoen voor Bony en Fer

Swansea City moet het de rest van het seizoen stellen zonder Wilfried Bony en Leroy Fer. Het tweetal raakte zaterdag geblesseerd.

Fer moest zich zaterdagmiddag op bezoek bij Leicester City na 36 minuten laten vervangen. Per brancard verliet de middenvelder met een enkelblessure het veld. Een scan heeft uitgewezen dat de middenvelder zijn achillespees heeft gescheurd en geopereerd moet worden, meldt de club op de officiële clubwebsite.

Ook voor Bony zit het seizoen er na 26 wedstrijden al op. De spits kwam twintig minuten voor tijd als vervanger van Nathan Dyer in het veld en liep in de slotfase van de wedstrijd ook een blessure op. Bony heeft zijn voorste kruisband afgescheurd en hem wacht ook een maandenlange revalidatie.

Fer speelde dit seizoen 25 wedstrijden, waarin hij drie keer trefzeker was en één assist gaf. Bony was in achttien wedstrijden drie keer trefzeker. Swansea City staat met 24 punten zeventiende in de Premier League en op basis van het doelsaldo houdt het Stoke City en Huddersfield Town onder zich.

De Mos: "Koeman heeft internationaal nooit geweldig gepresteerd"

Ronald Koeman lijkt binnenkort aangesteld te worden als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal, maar Aad de Mos heeft zo zijn twijfels.

"Koeman heeft op het allerhoogste niveau gespeeld en getraind, maar heeft met zijn buitenlandse clubs nooit geweldig internationaal gepresteerd", vertelt De Mos in gesprek met de NOS. "Hij is altijd vroeg uitgeschakeld met Southampton, Benfica, Valencia en Everton."

De 54-jarige trainer zit sinds eind oktober werkloos thuis nadat hij ontslagen werd bij Everton, waar hij ruim een jaar werkzaam was geweest. "Reputatie speelt een belangrijke rol voor de media en voor het volk. Maar goed, er zijn geen andere kandidaten met grote namen beschikbaar."

Huub Stevens is in tegenstelling tot De Mos wel enthousiast over de aanstelling van Koeman. "Het is voor Ronald een goed moment om in te stappen. Hij krijgt een hele periode om het bij Oranje voor elkaar te krijgen. En als ik hoor dat Hoogma technisch directeur wordt, dan denk ik dat het goed koppel zal zijn."

Farage: EU vernederde Ierland

De Britse voormalige UKIP-leider Nigel Farage heeft zaterdag in Dublin de Ieren opgeroepen om in opstand te komen tegen de Europese Unie. Volgens hem heeft de EU Ierland vernederd na het klappen van de zogeheten Celtic Tiger-zeepbel in 2008. Toen moest het land na een periode van onstuimige groei met miljardenleningen worden gered.

Farage sprak op een conferentie van de eurosceptische EFD-fractie van het Europees Parlement. Daarin werd opgeroepen tot een zogenaamde Irexit. De EFD heeft geen Ierse parlementsleden, en dat moet volgens Farage bij de verkiezingen van 2019 drastisch veranderen. Zijn eigen UKIP leidde Groot-Brittannië vanuit het Europees Parlement bijna eigenhandig naar het Brexit-referendum van 2016.

De voormalig UKIP-voorman herinnerde zijn toehoorders aan de jarenlange bezuinigingen die de Trojka - de Europese Commissie, de ECB en het IMF - het land in de nasleep van de crisis oplegde. Die volgde op een vastgoedbubbel die aan het begin van de eeuw hard begon te groeien maar tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008 ook weer hard uit elkaar spatte. Dat leidde tot hoge werkloosheid en een forse economische krimp.

De Duitsers
"Pas een paar jaar geleden hadden jullie nog de onwaardigheid dat jullie eigen budget eerst langs de Duitsers moest voordat jullie eigen parlement er nog iets over mocht zeggen", aldus Farage.

De eurosceptische politicus wees er ook op dat Ierland inmiddels een (lichte) netto-betaler aan het EU-budget is geworden. "Jullie premier zei in Straatsburg dat Ierland best nog wat meer kan betalen. Zijn jullie daar soms blij mee?"

Volgens Farage schildert de media Ierland onterecht af als pro-EU. Hij denkt dat dit weliswaar geldt voor politici en zakenlui, maar niet voor de inwoners. Daarbij profiteren vooral overheidslieden van het geld dat Ierland naar Brussel stuurt, aldus Farage.

Harde Brexit
Volgens critici was Farage echter helemaal niet in Dublin omdat hij het zo goed met de Ieren voorheeft. Het zou hem er vooral om gaan dat een Irexit een zogeheten harde Brexit mogelijk maakt. Immers, als Ierland de EU verlaat verdwijnt het probleem van de EU-buitengrens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek als sneeuw voor de zon. Die grens moet open blijven volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord, dat ook door Londen en Dublin is ondertekend.

De Ierse bevolking lijkt bovendien niet in dezelfde mate warm te lopen voor een EU-exit als hun oosterburen. Ze zijn eerder geneigd hun eigen politici de schuld te geven van de crisis en de economische malaise, dan de EU. Circa 80 procent van de bevolking zou achter voortzetting van het EU-lidmaatschap staan.

Dat is deels te verklaren doordat het land er tijdens dat lidmaatschap per saldo flink op vooruit is gegaan, maar ook door de situatie waarin de Britse politiek na het Brexit-referendum terecht is gekomen. Daarnaast speelt vermoedelijk het besef mee dat Ierland na een Irexit van diezelfde Britten afhankelijk zou zijn. Dat is met het oog op de Ierse onafhankelijkheidsstrijd aan het begin van de vorige eeuw en het geweld over Noord-Ierland aan het eind, geen heel erg populair idee.

Uitslag Sparta Rotterdam - Willem II

Sparta Rotterdam heeft voor het eerst sinds oktober weer een zege geboekt in de Eredivisie. Willem II werd met miniem verschil verslagen.

Advocaat had zijn eerste drie wedstrijden in dienst van Sparta verloren en ging de wedstrijd in al hekkensluiter van de Eredivisie, met een achterstand van vier punten op nummer zeventien Roda JC.

De thuisploeg werd halverwege de eerste helft in het zadel geholpen door Willem II. Giliano Wijnaldum speelde de bal dramatisch terug en Fred Friday kon de pass onderscheppen en bleef rustig en maakte de 1-0. De spits kreeg ook een mogelijkheid op de 2-0, maar na een voorzet van Miquel Nelom wilde hij de bal achter zijn standbeen schieten, maar faalde.

Direct na rust verzuimde Sparta de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien. Friday gaf de bal mee aan Loris Brogno, maar de Belg slaagde er niet in om Mattijs Branderhorst. Ook Dabney Dos Santos had de 2-0 op zijn schoen, maar kon ook niet scoren. Toch zou het Sparta niet opbreken aangezien er niet meer gescoord werd.

Sparta Rotterdam

1 - 0

Willem II

 22' Friday    
 
 Gele kaart: v.Moorsel, (Sparta Rotterdam), Rienstra, Azzaoui, Ogbeche, (Willem II)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 10.433
Arbiter: Van Moorsel
 
Opstelling:   Opstelling:
Huth
Holst
Fischer
Chabot
Nelom
Sanusi
Dougall
v.Moorsel (Mühren/90 1)
Brogno (Dos Santos/64)
Friday (Proschwitz/76)
Ahannach
  Branderhorst
Dankerlui (Ogbeche/46)
Lachman
Meissner
Heerkens
Wijnaldum (Tsimikas/46)
Chirivella (Azzaoui/69)
Rienstra
Haye
El Hankouri
Sol

Uitslag AZ - Roda JC

AZ heeft een paar dagen na het bereiken van de halve finales in de beker in de competitie puntverlies opgelopen tegen Roda JC. Ondanks dat de thuisploeg de hele wedstrijd de betere was pakten de Limburgers toch een punt, het werd 2-2. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AZ

2 - 2

Roda JC

 14' Banggaard (e.d)
 36' Midtsjö
   22' Vancamp
 71' Ndenge
 
 Gele kaart: , Ngombo, (Roda JC)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: ?
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (v.Rhijn/76)
Hatzidiakos
S.Wuytens
Ouwejan
Midtsjö
Til
Koopmeiners (v.Overeem/81)
Jahanbakhsh
Weghorst
Seuntjens (Mihálik/74)
  Jurjus
Dijkhuizen
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste
Rosheuvel
Ndenge
Gustafson
Avdijaj (Milts/70)
Vancamp (El Makrini/57)
Schahin (Ngombo/32)

Uitslag VVV-Venlo - Feyenoord

VVV-Venlo heeft Feyenoord zondagmiddag de vijfde nederlaag van het seizoen bezorgd. De Limburgers waren met 1-0 te sterk.

Feyenoord begon met dezelfde basiself als woensdagavond, toen PSV met 2-0 werd verslagen in de kwartfinale van de KNVB Beker. Er ontpopte zich in Venlo een zeer teleurstellende eerste helft, waarbij mogelijkheden voor beide doelen schaars waren.

Sam Larsson kreeg de beste mogelijkheid, maar de Zweed kwam net tekort na een voorzet vanaf de rechterflank van Jeremiah St. Juste. Karim El Ahmadi kreeg bijna de 1-0 van VVV op zijn naam door een voorzet centimeters over zijn eigen doel te trappen. Johnatan Opoku kreeg een mogelijkheid voor de thuisploeg, maar de aanvaller raakte de bal totaal verkeerd.

In de loop van de tweede helft werd de wedstrijd steeds interessanter en was Jens Toornstra dichtbij de 0-1 maar Lars Unnerstall kon redding brengen op zijn inzet. El Ahmadi kreeg ook een mogelijkheid. Steven Berghuis gaf een voorzet die door Nicolai Jörgensen werd verlengd, maar de middenvelder kwam net tekort.

Ook VVV liet zich gelden via Vito van Crooij, maar een voorzet van Danny Post schoot de aanvaller vanuit vrije positie hoog over. Van Crooij kreeg bij een volgende inzet de bal wel tussen de palen, maar Brad Jones bracht redding. In de tussentijd knalde Berghuis nog een bal op de vuisten van Unnerstall.

Twee minuten voor tijd kreeg de thuisploeg een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Renato Tapia haalde Romeo Castelen neer in het strafschopgebied en VVV kreeg een strafschop. Clint Leemans ontfermde zich over de bal en stuurde Jones de verkeerde hoek in: 1-0. Ondanks een slotoffensief slaagde Feyenoord er in de laatste minuten van de wedstrijd niet meer in om op gelijke hoogte te komen.

VVV-Venlo speler Lennart Thy (L), Feyenoord-speler Sven van Beek (R). (PRO SHOTS/Joep Leenen)
VVV-Venlo speler Lennart Thy (L), Feyenoord-speler Sven van Beek (R). (PRO SHOTS/Joep Leenen)

VVV-Venlo

1 - 0

Feyenoord

 88' Leemans(pen)    
 
 Gele kaart: Post, (VVV-Venlo), Berghuis,El Ahmadi, Vilhena,Tapia, (Feyenoord)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dekker
Röseler
Promes
Janssen
Seuntjens (v.Bruggen/ 89)
Post
Leemans
Opoku (Castelen/81)
Thy
V.van Crooy
  Jones
St.Juste
v.Beek
Tapia (Vente/89)
Malacia
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis
Jörgensen (v.Persie/ 82)
Larsson (Boëtius/68)

Moskou zucht onder massa's sneeuw

In de Russische hoofdstad Moskou is het openbare leven dit weekeinde nagenoeg stil komen te liggen door de recordhoeveelheid sneeuw die er gevallen is. In korte tijd viel meer dan 40 centimeter sneeuw, die afgewisseld werd met ijsregen.

Sinds het begin van de registratie van het weer is er nog nooit zoveel sneeuw in zo korte tijd gevallen stellen Russische meteorologen. Duizenden sneeuwschuivers proberen de wegen in de stad nog enigszins begaanbaar te houden. Voetgangers hebben moeite zich een pad door de sneeuw te banen en veegploegen houden maar met moeite de ingangen van de metro begaanbaar.

Van zeker 2000 bomen knapten de takken af onder het gewicht van de vele sneeuw. Ook zijn veel elektriciteitsleidingen geknapt. 230 dorpen ten zuiden van Moskou hebben geen stroom.

Op de drie grote luchthavens zijn ruim 150 vluchten geschrapt vanwege de weersomstandigheden. De temperaturen in grote delen van Rusland komen overdag niet boven de min 10 graden uit.

Moskou zucht onder massa's sneeuw
Moskou zucht onder massa's sneeuw (Foto: ANP)

Van Aert pakt derde wereldtitel op rij na offday Van der Poel

Wout van Aert heeft voor het derde jaar op rij de wereldtitel veldrijden veroverd. De Belg was op het zware parcours op en rond de Cauberg in Valkenburg superieur en degradeerde de rest van de deelnemers. Daarbij behoorde ook Mathieu van der Poel, die buiten de eerste ronde een prutkoers kende en slechts derde werd. 

Vooraf beloofde het een mooie tweestrijd te worden tussen de regerende wereldkampioen en Mathieu van der Poel, die zo'n beetje alles won wat los en vast zat dit seizoen. De Nederlander miste wel zijn start, maar na een fabelachtige passage halverwege de eerste ronde meldde hij zich vooraan en kreeg een klein gaatje op Van Aert. De Belg sloot aan het eind van de ronde weer aan en het leek erop dat we de strijd der titanen zouden krijgen.

Die strijd duurde echter slechts anderhalve ronde, toen Van der Poel zich klemreed achter Van Aert, op een klein gaatje kwam, en langzamerhand steeds meer terrein verloor. Van Aert rook bloed en schakelde een tandje bij. Dat was een versnelling die een lijdende Van der Poel niet kon volgen. Niet gek veel later wist Michael Vantourenhout, landgenoot van Van Aert, aansluiting te vinden bij Van der Poel en daarmee ontstond een strijd om het zilver tussen de twee. Dit was al wel een ruime minuut achter Van Aert, die souverein op weg was naar zijn derde titel. 

In de vijfde van zeven rondes moest een verkrampte Van der Poel zelfs Vanthourenhout laten gaan en was ook de zilveren medaille weg voor de Nederlander. Even leek het erop dat Toon Aerts zelfs de bronzen plak nog zou gaan afpakken, maar een lekke band sloeg de Belg weer terug. Bij het ingaan van de slotronde waren de twee toch bijna weer samengekomen. 

Dit speelde zich allemaal ver achter de rug van Van Aert, die het hele veld declasseerde en niemand binnen de twee minuten zag komen. Hij had uitgebreid de tijd zijn derde titel te vieren en dat deed hij ook. Daarachter ging het zilver naar Vanthourenhout, die in de slotfase een hard rijdende Van der Poel nog wel dichterbij zag komen, maar hem wel voor wist te blijven voor de tweede plaats. De teleurgestelde en teleurstellende Nederlander kwam op twee en een halve minuut over de streep en kreeg de bronzen medaille omgehangen.

Roelandts wint slotetappe Ronde van Valencia, Valverde pakt de eindzege

Jurgen Roelandts heeft de vijfde en laatste etappe in de Ronde van Valencia gewonnen. De Belg van BMC was in de massasprint te snel voor Danny van Poppel, die de eerste etappe had gewonnen. De eindzege ging naar Alejandro Valverde.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van zes renners: Michal Kwiatkowski (Sky), Stefan Küng (BMC), Domen Novak (Bahrain Merida), Rein Taaramäe (Direct Energie), Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) en Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen-Baloise) . Zij kregen een voorsprong van ruim anderhalve minuut op het peloton.

Uit de kopgroep zou Küng het langst voorop blijven, maar met nog zeven kilometer werd ook hij gegrepen. In de massasprint die daarop volgde was Roelandts de snelste. Voor de Belg is dit zijn eerste zege voor zijn nieuwe werkgever BMC.

Boomsma: Voetbal Inside beledigt sportwereld

Arie Boomsma vindt dat Voetbal Inside de sportwereld beledigt met de suggestie dat iedereen die voetbalt in kleedkamers en kantines homofobe en seksistische grappen maakt. Dat stelt de presentator naar aanleiding van de commotie over een 'transgendergrap' die René van der Gijp en Johan Derksen vrijdagavond maakten. Zij maakten hiermee VTM-presentator Bo Van Spilbeeck belachelijk, die sinds vorige week als vrouw door het leven gaat.

De act leverde veel boze reacties op; onder meer COC, PvdA en GroenLinks roepen sponsors op hun handen van het programma af te trekken.

"Ik vroeg me af waarom niemand Derksen en Van der Gijp in bescherming neemt", vraagt Boomsma zich af. "Het is niet de eerste keer dat zij een indrukwekkend gebrek aan kennis op tafel smijten." De presentator maakte de afgelopen jaren diverse programma's over homoseksuele jongeren en transgenders die uit de kast kwamen. "Natuurlijk is het niet hun verantwoordelijkheid om bij te dragen aan emancipatie, om te voorkomen dat het zelfmoordpercentage onder transgenders blijft stijgen. Dat inlevingsvermogen kun je niet van iedereen verwachten. Maar je kunt wel vragen of zij zich niet beter kunnen beperken tot de paar thema's waar ze wel verstand van hebben."

Geschiedenisboeken

Voetbal Inside kwam al vaker onder vuur te liggen vanwege seksistische en homofobe grappen. De presentatoren stellen als repliek altijd dat in voetbalkantines en kleedkamers zo wordt gepraat en dat overal grappen over gemaakt moeten kunnen worden.

"Wie de geschiedenisboeken kent, weet dat strijders voor het vrije woord in de meeste gevallen een zaak hadden waarvoor ze de barricades opgingen", schrijft Boomsma. "Ze waren in de minderheid. Terwijl het papegaaien van de onderbuikgevoelens in Voetbal Inside nooit meer is dan een aanval op het kwetsbare. Lachen om mensen waar iedereen al om lacht."

Helder standpunt

Ook de KNVB stelde zondag in een reactie "een heel duidelijk standpunt te hebben over homo-acceptatie in de sportwereld. We hebben ons daar de afgelopen jaren op heel veel manieren hard voor gemaakt. Maar we zijn niet bij machte om iedereen die iets meent over voetbal te moeten zeggen op de juiste gedachten te brengen."

De sponsors waren zondag niet voor commentaar bereikbaar. RTL heeft laten weten in gesprek te gaan met de makers over de 'grap'. "De mannen krijgen alle ruimte om hun kijk op voetbal en de samenleving te geven. Dat betekent echter niet dat je van alles een grap moet maken", aldus een zegsman.

Boomsma: Voetbal Inside beledigt sportwereld
Boomsma: Voetbal Inside beledigt sportwereld (Foto: BuzzE)

'Bod AF-KLM op Alitalia na 4 maart'

Air France-KLM wil samen met easyJet en Delta Air Lines een overnamebod doen op het failliete Alitalia na de Italiaanse parlementsverkiezingen op 4 maart. Dat meldde de krant Corriere della Sera.

Vorige maand werd in de media gemeld dat bestuurders van Air France-KLM hebben gesproken met bewindvoerders van Alitalia en dat het luchtvaartconcern samen optrekt met easyJet voor een bod op de Italiaanse maatschappij. Nu zou dus ook het Amerikaanse Delta Air Lines zich bij hen hebben gevoegd. Alitalia maakt deel uit van het samenwerkingsverband dat Air France-KLM heeft met Delta voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten.

Alitalia ging vorig jaar failliet, nadat het personeel zich tegen een grote sanering had gekeerd. Grootaandeelhouder Etihad Airways besloot daarop de geldkraan dicht te draaien. Air France-KLM nam bij een vorige doorstart van Alitalia in 2009 al eens een aanzienlijk belang maar zag van die investering geen cent terug. Gezien het grote belang van Italië op de Europese luchtvaartmarkt zou Air France-KLM toch weer interesse hebben in Alitalia. Onder geïnteresseerde partijen zouden ook het Duitse Lufthansa en de Amerikaanse investeerder Cerberus zijn.

'Bod AF-KLM op Alitalia na 4 maart'
'Bod AF-KLM op Alitalia na 4 maart' (Foto: ANP)

Nederlandse floorballploeg niet naar WK

Nederland zal in december in Tsjechië niet aanwezig zijn op het wereldkampioenschap floorball, een soort ijshockey, maar dan niet op ijs. In Estland eindigde Nederland als vierde in de kwalificatiegroep, waar minstens een plek bij de beste drie nodig was.

Na een gelijkspel tegen België, een nederlaag tegen Estland en een ware afstraffing tegen grootmacht Finland (32-1), won Nederland zaterdag met 8-3 van Liechtenstein. Daarmee was de hoop om als een van de beste nummers drie naar het WK te mogen nog in leven, maar zondag kwam daar een einde aan: Polen was met 6-2 te sterk.

Pixarfilm Coco grote winnaar bij Annie Awards

De Pixarfilm Coco is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Annie Awards, de belangrijkste Amerikaanse prijs voor animatiefilms. De hit, over een Mexicaans jongetje dat naar de onderwereld afreist om een groot familiegeheim te achterhalen, won in alle elf de categorieën waarin de film genomineerd was.

Coco sleepte onder meer de prijzen in de wacht voor beste lange animatiefilm, beste effecten, beste personage, beste regie, beste production design, beste scenario en beste stemmencast. De film draait momenteel in de Nederlandse bioscopen. De Annie Awards gelden als een van de belangrijkste graadmeters voor de Oscar voor beste animatiefilm die begin maart wordt uitgereikt.

De prijs voor beste digitale animatie-effecten in een speelfilm ging naar War for the Planet of the Apes.

Pixarfilm Coco grote winnaar bij Annie Awards
Pixarfilm Coco grote winnaar bij Annie Awards (Foto: BuzzE)

Uitslag Excelsior - FC Utrecht

Excelsior en FC Utrecht hebben de zondagmiddag de punten verdeeld. Een aantrekkelijke wedstrijd eindigde in Rotterdam in 2-2.

FC Utrecht had onder de nieuwe trainer Jean-Paul de Jong in 2018 nog niet verloren, maar ook nog niet gewonnen. Tegen AZ, Feyenoord en Ajax werd er gelijkgespeeld, terwijl de eerste twee wedstrijden van Excelsior in 2018 in een overwinning en nederlaag waren geëindigd.

De kansen waren schaars in de eerste helft, maar er ontstond toch een leuk schouwspel. Na 22 minuten spelen opende de thuisploeg de score. Na een goede actie van Mike van Duinen kreeg Giovanni Troupée de bal niet weg en via het been van Stanley Elbers verdween de bal in het net: 1-0.

Lang kon het elftal van Mitchell van der Gaag niet genieten van de voorsprong, drie minuten later was het al weer gelijk. Een voorzet vanaf de linkerflank van Zakaria Labyad werd door de mee opgekomen Mark van der Maarel goed binnengekopt: 1-1. Elbers leek vervolgens de 2-1 op zijn schoen te hebben, maar David Jensen kon redding brengen.

Na rust waren de kansen voor beide doelen ook zeer schaars, een vrije trap zorgde voor het derde doelpunt van de middag. Labyad mocht vanaf de rand van het strafschopgebied aanleggen en krulde heerlijk raak. Nu volgde er een snel antwoord van Excelsior. Hicham Faik krulde de bal prachtig in de kruising en bepaalde daarmee de eindstand op 2-2.

Excelsior

2 - 2

FC Utrecht

 22' Elbers
 77' Faik
   25' v.d.Maarel
 73' Labyad
 
 Gele kaart: Haspolat, (Excelsior), Kerk, (FC Utrecht)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.997
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes
Burnet
Messaoud
Haspolat (Vermeulen/76)
Faik
Elbers
v.Duinen
Hadouir (García/70)
  Jensen
Troupée (Dessers/ 59)
Leeuwin
Janssen
v.d.Maarel
Klaiber
Strieder
Klich (v.d.Streek/60)
Ayoub
Kerk (Ould-Chikh/85)
Labyad

IsraŽl legaliseert nederzetting Jordaanoever

De Israëlische regering heeft een verboden nederzetting op de Westelijke Jordaanoever gelegaliseerd nadat daar afgelopen week een bewoner was doodgeschoten.

In de vrij afgelegen enclave Havat Gilad wonen ongeveer vijftig gezinnen. Volgens de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu was legalisering nodig om "de continuering van het dagelijks leven te waarborgen."

Sinds Israël de Westelijke Jordaanoever in 1967 bezette, betwisten de Palestijnen en het grootste deel van de internationale gemeenschap de aanspraken van Israël op het gebied.

Een woordvoerder van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO veroordeelde de beslissing van de Israëlische regering. "Alle nederzettingen op de West Bank zijn illegaal en moeten verdwijnen", aldus Wasel Abu Youssef.

Israël legaliseert nederzetting Jordaanoever
Israël legaliseert nederzetting Jordaanoever (Foto: ANP)

Snowboardcrosser Vaultier wint heerlijke finale

Snowboarder Pierre Vaultier heeft in het Duitse Feldberg de laatste snowboardcross voor de Olympische Spelen gewonnen. De Fransman hoopt in Pyeongchang zijn olympische titel te verdedigen en gaat met een goed gevoel richting Zuid-Korea.

Het werd een heerlijke finale op de Duitse sneeuw, waar Vaultier pas in de allerlaatste meters naar de leiding kwam. Michele Godino uit Italië, die zijn eerste finale haalde, hield Vaultier net niet van de winst af, terwijl de Duitsers Paul Berg en Martin Nörl net tekort kwamen voor de zege. Vaultier vatte de finale gelijk na de finish goed samen richting Berg: "That was crazy!!", riep de Fransman, die nog even informeerde of hij de Duitser niet per ongeluk geraakt had.

Bij de vrouwen was de winst voor de Italiaanse Michela Moioli, die zaterdag ook al won en zo de vierde zege van het seizoen boekte. Moioli was in de finale te sterk voor een ijzersterke Franse armada: Charlotte Bankes werd tweede, voor Chloe Trespeuch. Ook de laatste finaliste was een Française. Nelly Moenne Loccoz ging onderuit nadat Moioli haar passeerde.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Tieners aangehouden voor woninginbraak

Dankzij een alerte getuige van een woninginbraak heeft de politie zaterdagavond uiteindelijk drie verdachten aangehouden. Het gaat om drie jonge verdachten uit Zoetermeer: één van 13 en twee van 15 jaar.

De getuige die zijn hond uitliet hoorde omstreeks 21.50 uur glasgerinkel bij een woning aan de Palestrinarode en zag in de achtertuin twee jongens staan. Hij sprak de jongens aan waarna deze er vandoor wilden gaan. Een van de verdachten wist hij nog vast te pakken, maar de ander wist toen nog te ontkomen.

De getuige belde de politie en droeg de verdachte aan de agenten over. Door deze aanhouding werd al snel ook de identiteit van een tweede verdachte bekend. Na onderzoek kwam ook een derde verdachte, de 13-jarige, in beeld. Ook hij werd aangehouden. De verdachten zitten nu nog vast voor verhoor en verder onderzoek.

Campagne voor kiezen burgemeester Amsterdam

De beweging Meer Democratie is in Amsterdam een campagne begonnen om een nieuwe burgemeester te kiezen als opvolger van de vorig jaar overleden Eberhard van der Laan. De beweging heeft hiervoor een comité opgericht en wil dat de gemeenteraad een verkiezing organiseert. Als het initiatief door minimaal 1200 Amsterdammers wordt getekend, moet de gemeenteraad het plan behandelen, aldus het comité van het volksinitiatief Wij willen onze burgemeester kiezen!

Het comité bestaat onder anderen uit Frits Huffnagel (oud-VVD-wethouder Amsterdam), Boris van der Ham (oud-Kamerlid voor D66) en Sadet Karabulut (Tweede Kamerlid van de SP).

"De burgemeester is de hoogste politieke functie van de stad en het is te gek voor woorden dat burgers geen zeggenschap hebben over wie dat moet worden", aldus Niesco Dubbelboer, woordvoerder Meer Democratie en oud-Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Op Kiesdeburgemeester.nl kan iedere Amsterdammer van 18 jaar of ouder het volksinitiatief tekenen.

Sinds begin december is Jozias van Aartsen waarnemend burgemeester van de hoofdstad.

Campagne voor kiezen burgemeester Amsterdam
Campagne voor kiezen burgemeester Amsterdam (Foto: ANP)

Skiester Vonn wint en kruipt dichter naar legende Stenmark

Skiester Lindsey Vonn heeft in Garmisch-Partenkirchen de laatste World Cup-wedstrijd voor de Olympische Spelen gewonnen. Op de Duitse sneeuw was de Amerikaanse de beste op de afdaling, haar 81e zege. Vonn is daarmee nog vijf zeges verwijderd van het record van de legendarische Zweed Ingemar Stenmark.

Het werd een spannende strijd in Garmisch, waar de Liechtensteinse Tina Weirather een zeer scherpe tijd neer wist te zetten. De Italiaanse Sofia Goggia kwam daarna zoals gewoonlijk met het mes tussen de tanden naar beneden en dat leverde haar een 0,01 seconden snellere tijd op. Vonn deed het echter nog iets beter: ze was 0,11 seconden sneller dan Goggia.

Vonn's landgenote Stacey Cook kwam nog hard ten val. Ze klapte de netten in en liep in elk geval een bloedneus op, maar leek wel - ietwat bibberend - op eigen benen te kunnen staan. Een dag eerder raakte de Amerikaanse olympische ploeg Jacqueline Wiles nog kwijt, nadat de afdalingsspecialiste bij een harde val een dubbele beenbreuk en afgescheurde knieband opliep.

Aubameyang: "Er gaan meer doelpunten volgen"

Pierre-Emerick Aubameyang was zaterdag tijdens zijn debuut voor Arsenal (5-1 winst op Everton) direct trefzeker en dat voorspelt een mooie toekomst.

De spits uit Gabon stapte op de laatste dag van de transfermarkt over van Borussia Dortmund naar Arsenal. Arsène Wenger stelde Aubameyang zaterdag direct op, waar Alexandre Lacazette op de bank plaats moest nemen.

"Natuurlijk was ik heel blij", vertelt Aubameyang op de website van de club. "We wonnen de wedstrijd in de eerste helft en de tweede was een beetje anders. We zijn allemaal blij. Gaan er meer doelpunten van mijn voet volgen? Ik denk het wel."

Arsenal boekte de dertiende competitiezege van het seizoen en bleef op de zesde plek staan. Komend weekend nemen the Gunners het op tegen Tottenham Hotspur, dat vijfde staat.

Schmid wint laatste pre-olympische World Cup noordse combinatie

Jan Schmid heeft in het Japanse Hakuba de laatste pre-olympische World Cup-wedstrijd in de noordse combinatie gewonnen. In Japan waren vrijwel alle wereldtoppers afwezig: uit de top-20 waren alleen Akito Watabe (1e), Schmid (2e) en Manuel Faisst (20e) aanwezig.

De Est Kristjan Ilves was de beste in het schansspringen, met een aantal relatief zwakke langlaufers achter zich. Schmid en Watabe moesten de tien kilometer langlaufen 1:14 en 1:17 minuten na Ilves aanvangen, als zevende en achtste.

Dat bleek een flinke uitdaging, want Ilves, zeker niet een van de betere langlaufers, hield knap stand. De Est werd opgejaagd door een groep met onder meer Watabe en Schmid, die langzaam maar zeker dichter in de buurt kwamen van de jonge Est.

Pas in de slotkilometer moest Ilves het hoofd enigszins buigen: Schmid sprong weg bij Watabe en de jonge Tsjech Tomas Portyk en verschalke Ilves. De Noor won, maar de Est juichte het hardst: hij pakte zijn eerste podiumplek ooit. Portyk dacht Watabe geklopt te hebben in de sprint om de derde plek, maar de finishfoto wees anders uit.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

RTL: evaluatie transgendergrap Voetbal Inside

Zender RTL gaat de drie presentatoren van het programma Voetbal Inside aanspreken op de 'grap' over VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck die de drie mannen vrijdag maakten. "De mannen krijgen van RTL alle ruimte om hun kijk op voetbal en de samenleving te geven", stelt een woordvoerder. "Dat betekent echter niet dat je van alles een grap moet maken. We zullen de uitzending van afgelopen vrijdag meenemen in de eerstvolgende bespreking."

Eerder zag RTL geen reden om in te grijpen na 'grappen' van de drie mannen over homo's die ook veel boze reacties genereerden. Zo werd aan tafel in het programma regelmatig geroepen dat homo's niet moeten voetballen maar kapper moeten worden en lieten de drie mannen zich laatdunkend uit over het homohuwelijk. Ook hun grappig bedoelde opmerkingen over vrouwen en minderheden liggen regelmatig onder vuur. RTL beriep zich tot nu toe op het standpunt dat Voetbal Inside "ongenuanceerd, lomp en controversieel is, maar dat er geen grenzen worden overschreden."

René van der Gijp maakte in de uitzending van vrijdag bekend voortaan als 'Renate' door het leven te gaan. Daarna verscheen hij met een pruik. Het bleek een 'grap' over Van Spilbeeck te zijn. Vooral Johan Derksen had veel plezier om de act. "We moeten niet net doen alsof dit normaal is", stelde hij. "Maar iedere gek heeft zijn gebrek."

Sponsoren

In december stelden hoofdsponsoren Heineken en Gillette met RTL in gesprek te gaan over het programma. Heineken vond alle opmerkingen "niet oké" en Gillette stelde "geen enkele boodschap goed te keuren die mensen raakt vanwege huidskleur, gender, denkbeelden of seksuele oriëntatie". Maar de twee bedrijven besloten zich uiteindelijk toch niet terug te trekken als sponsor.

Homobelangenorganisaties COC en TNT eisten zaterdag in een reactie dat de sponsoren van het programma nu wel hun samenwerking met RTL zouden opzeggen. Ook de PvdA sloot zich zondag bij deze oproep aan. De sponsoren waren zondag niet voor commentaar bereikbaar.

RTL: evaluatie transgendergrap Voetbal Inside
RTL: evaluatie transgendergrap Voetbal Inside (Foto: BuzzE)

Casino Roermond overvallen

Zondagochtend is een horecagelegenheid aan het Kazerneplein in Roermond overvallen. De dader kwam rond 10:35 uur de zaak binnen en bedreigde het aanwezige personeel met iets dat op een vuurwapen leek.

Hij verdween met onbekende buit. De politie is op zoek naar getuigen. Het signalement luidt als volgt: 18 á 20 jaar met een lichtgetint uiterlijk. Hij droeg een donkere jas met bontkraag en een blauwgrijze trainingsbroek. Verder had hij een sjaal voor zijn gezicht.

Getuigen kunnen zich melden via de welbekende kanalen.

Update 12:45 uur:
Volgens de NOS gaat het om het aan het Kazerneplein gevestigde casino. Een man kwam de gokhal een half uur na openingstijd binnen en bedreigde het personeel met iets wat op een vuurwapen leek. Hij eiste geld en toen hij een onbekend geldbedrag kreeg ging hij er lopend vandoor.

Volgens de regionale omroep L1 hebben omwonenden een SMS van de politie ontvangen met de waarschuwing naar de verdachte uit te kijken maar hem niet zelf te benaderen, omdat hij een wapen bij zich heeft.

Banken VS: geen koop bitcoin met creditcard

De grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Bank of America leggen de koop van bitcoins en andere digitale munten via hun creditcards aan banden. Ze willen niet meer te maken hebben met de risico's die transacties in digitale valuta via hun creditcards met zich meebrengen.

Bank of America stopte vrijdag betalingen tussen zijn creditcards en handelsplaatsen voor cryptomunten. Die maatregel geldt voor zowel particulier als zakelijk gebruik van de creditcards. Zaterdag volgde JPMorgan. Ook andere banken zoals Citigroup bekijken of ze aankopen van digitale valuta met creditcards gaan stopzetten. Naast financiële risico's bestaat er ook de kans dat criminelen misbruik maken van creditcards bij transacties rond digitale valuta.

De koers van de bitcoin maakte vrijdag nog een flinke val, al veerde die later weer op. Sinds de piek van 20.000 dollar is december is de bitcoin sterk gedaald. Beleggers zijn waarschijnlijk afgeschrikt door strengere regels en een mogelijk verbod op de handel in cryptovaluta en de aankondigingen om advertenties voor producten en diensten rondom cryptomunten in de ban te doen. Ook de grote kraak bij de Japanse beurs Coincheck waarbij voor 400 miljoen dollar aan munten verdween, maakt beleggers bevreesd.

Banken VS: geen koop bitcoin met creditcard
Banken VS: geen koop bitcoin met creditcard (Foto: ANP)

Schansspringer Forfang wint laatste World Cup voor Olympische Spelen

Schansspringer Johann André Forfang heeft de laatste World Cup-wedstrijd gewonnen voor de Olympische Spelen, die volgende week van start gaan. In het Duitse Willingen boekte de Noor de tweede zege uit zijn carrière.

Forfang had na de eerste ronde de leiding al in handen, maar zag hoe de Pool Kamil Stoch in de finaleronde de aanval opende. Vierschansenwinnaar Stoch kwam echter net tekort en moest toezien hoe Forfang net ver genoeg sprong om hem naar de tweede plek te verdringen.

Het werd sowieso een Pools-Noors feestje: Piotr Zyla pakte namens Polen de derde plek, voor de Noren Robert Johansson en Daniel André Tande. Markus Eisenbichler werd op de zesde plek de beste Duitser. Zijn landgenoot Richard Freitag eindigde zeer teleurstellend als 28e en raakte de leiding in de World Cup kwijt aan Stoch.

Rechtszaak Abdeslam†van start in Brussel

De Belgische rechtszaak tegen terreurverdachte Salah Abdeslam gaat maandag van start. De rechtbank in Brussel heeft een week uitgetrokken voor het proces over een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst.

De 28-jarige Fransman zit al ruim 2,5 jaar in in een gevangenis bij Parijs. Gedurende het proces wordt hij overgeplaatst naar een zwaarbeveiligde gevangenis nabij Lille en elke procesdag naar Brussel gebracht en weer terug.

Abdeslam geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs waarbij op 13 november 2015 130 doden vielen. Zijn bomgordel zou niet zijn afgegaan. Voor de Franse rechtszaak is nog geen datum geprikt.

Molenbeek
De meest gezochte man van Europa bleek zich na de aanslagen in Parijs schuil te houden in de Brusselse gemeente Molenbeek, waar hij opgroeide met zijn oudere broer Brahim, die zichzelf wel opblies in de Franse hoofdstad.

Bij de schietpartij in Vorst op 15 maart 2016 wilde een Belgisch-Frans politieteam een woning in de Driesstraat doorzoeken, waarop de agenten onverwacht werden beschoten. Drie van hen raakten gewond. Een politiescherpschutter schoot vervolgens de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd (35) dood, maar Abdeslam wist te ontkomen.

Derde man
Hij werd drie dagen later opgepakt in Molenbeek. Vier dagen later, op 22 maart, vonden de dodelijke aanslagen in Brussel plaats, mogelijk versneld vanwege de arrestatie. Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat Abdeslam in hetzelfde netwerk zat.

In de woning in Vorst was nog een derde man aanwezig. Deze Sofien Ayari uit Tunesië (24) staat ook terecht. Beiden is "moordpoging in een terroristische context" ten laste gelegd en ze kunnen daarvoor tot veertig jaar celstraf krijgen. Het proces werd eerder uitgesteld omdat Abdeslams advocaat Sven Mary tijd nodig had om het dossier te bestuderen.

De zitting begint om 08.45 uur.

Rechtszaak Abdeslam van start in Brussel
Rechtszaak Abdeslam van start in Brussel (Foto: ANP)

Weinstein overweegt rechtszaak tegen Thurman

De omstreden filmproducent Harvey Weinstein overweegt actrice Uma Thurman aan te klagen vanwege de uitlatingen die zij afgelopen week over hem deed. Via een woordvoerder laat hij Amerikaanse media weten "verbaasd en bedroefd te zijn" over haar aantijging dat hij haar 25 jaar geleden aangerand zou hebben in een hotelkamer in Londen.

Thurman vertelde in de New York Times dat ze ten tijde van de release van Pulp Fiction samen in zijn hotelsuite waren toen Weinstein zich plotseling aan haar opdrong. Ze heeft hem schreeuwend van zich afgeduwd, waarna hij volgens haar "als een hagedis wegkronkelde". De volgende dag stuurde hij haar bloemen en bood hij zijn excuses aan.

De actrice vertelt in de krant ook dat zij eerder met Weinstein in een hotelkamer in Parijs een script bespraken toen hij haar vroeg hem te vergezellen in een stoombad. De Kill Bill-actrice had eerder, toen de MeToo-discussie dit najaar losbarstte, al aangekondigd dat ze haar verhaal zou doen zodra ze eraan toe was.

Tientallen actrices betichtten Weinstein de afgelopen maanden van seksueel ongepast gedrag. Er lopen diverse politieonderzoeken naar de aantijgingen. Vrijwel alle grote filmorganisaties hebben Weinstein geroyeerd na alle onthullingen.

Weinstein overweegt rechtszaak tegen Thurman
Weinstein overweegt rechtszaak tegen Thurman (Foto: BuzzE)

Passagierstrein knalt op goederentrein in VS, meerdere doden

In de Verenigde Staten heeft zich zondagochtend (Nederlandse tijd) een treinongeluk voorgedaan. Tussen Miami en New York is een passagierstrein van Amtrak op een goederentrein geknald.

Het ongeluk vond plaats in de staat South Carolina, vermoedelijk bij het plaatsje West Columbia. Volgens Amtrak waren in de passagierstrein acht personeelsleden en 139 passagiers aanwezig. Volgens lokale media zijn er meerdere gewonden gevallen, maar over cijfers is nog niks bekend.

Het lijkt er volgens eerste berichten op dat in elk geval de voorste wagon en nog enkele wagons met passagiers van het spoor geraakt zijn.

Update 12.00 uur
Volgens NBC hebben de lokale autoriteiten bevestigd dat er meerdere doden gevallen zijn. Volgens de politie van Lexington County, waar het ongeval gebeurde, zijn in elk geval twee mensen overleden. Een ziekenhuis meldt verder dat men 25 mensen heeft ontvangen ter behandeling, allemaal met relatief lichte verwondingen.

Tweede veldrittitel Iserbyt bij de beloften

Eli Iserbyt is voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden bij de beloften. De Belg, in Nederland beter bekend als de vriend van Puck Moonen, was op het loeizware parcours in Valkenburg de sterkste. Een kleine halve minuut achter Iserbyt behaalde Joris Nieuwenhuis de zilveren medaille, voor de Fransman Yann Gras.

De start was voor Nieuwenhuis, die in de eerste ronde wegreed bij de rest van het veld. In de tweede ronde kwam de uittredende wereldkampioen ten val, waardoor Eli Iserbyt wist aan te sluiten. Door schoenproblemen na de val moest Nieuwenhuis een gaatje laten op de Belg, die zag dat zijn grootste concurrent Tom Pidcock al een halve minuut achter lag.

Iserbyt zag zijn voorsprong groeien naar twintig seconden, nadat Nieuwenhuis zijn schoen moest wisselen in de materiaalzone. Achter Nieuwenhuis was het de verrassende Fransman Yann Gras die op de derde plek rondreed. Pidcock leek zijn favorietenstatus totaal niet waar te maken met een grote foutenlast en het podium was daardoor al snel buiten bereik. Vooraan kwam Iserbyt ten val, maar zijn voorsprong bleef groot genoeg om niet in de problemen te komen. 

Nieuwenhuis zag dat Gras aansluiting wist te vinden bij het ingaan van de slotronde en daarbij ontstond een boeiende strijd om het zilver. Iserbyt zag zijn tweede wereldtitel bij de belofen niet meer in gevaar komen en kwam na vijftig minuten solo over de streep. Halverwege de slotronde was Nieuwenhuis weer weggereden bij Gras en gaf Nederland alweer de vierde medaille tijdens dit WK. Gras haalde de bronzen medaille binnen.

UFC-directeur woedend op twijfelende scheidsrechter tijdens afstraffing

UFC-directeur Dana White was zaterdagavond razend op scheidsrechter Mario Yamasaki na zijn optreden tijdens het gevecht tussen Valentina Shevchenko uit Kirgizië en de thuisvechtende Braziliaanse Priscila Cachoeira. Shevchenko, debuterend in de vlieggewichtsklasse, was voor het begin van het gevecht tijdens MMA-gala UFC Fight Night 125 al de huizenhoge favoriet, maar het schokkende verloop van de anderhalve ronde die het gevecht duurde had niemand durven te voorspellen.

Na de eerste ronde had de Braziliaanse al meer dan negentig stoten geïncasseerd en daar slechts één tegenover gesteld. Bijna de gehele eerste vijf minuten van de wedstrijd lag de Braziliaanse op haar rug en onderging de vernietigende ellebogen en vuisten van The Bullet moedig. Na het luiden van de bel voor het einde van de eerste ronde, liep Cachoeira dan ook trots terug naar haar eigen verzorgers, hevig bloedend uit verschillende wonden op haar voorhoofd.

De tweede ronde verliep identiek aan de eerste. Shevchenko dwong haar tegenstander al snel naar de grond waar een genadeloze stotenregen de weerloze UFC-debutante op het hoofd raakte. De scheidsrechter Yamasaki waarschuwde de weerloze Braziliaanse om vooral terug te vechten, anders zou het gevecht gestopt worden en dat probeerde ze dan ook, tevergeefs. Yamasaki liet echter gewoon doorvechten.

Toen Cachoeira in een laatste krachtsinspanning toch van de vuisten van Shevchenko kon wegdraaien, opende ze een mogelijkheid voor een nieuwe aanval van de Kyrgizische. Shevchenko zette razendsnel een verwurging in - rear naked choke - waarna Cahoeira opgaf en afklopte. Hoewel Yamasaki er met z'n neus bovenop stond, zag hij pas in tweede instantie het afkloppen en na vier minuten en vijfentwintig seconden in de tweede ronde besloot hij er maar een eind aan te breien. Een hevig bloedende Cachoeira op de grond achterlatend.

White, toch al geen groot bewonderaar van Yamasaki, ging op Instagram weer eens heerlijk los. 'Priscila Cachoeira, jij toonde een enorm vechtershart tijdens dat gevecht. Ik voel me vereerd dat jij in de UFC vecht. Helaas is de scheidsrechter er om jouw gezondheid te beschermen en Mario DEED DAT NIET. Dit is niet zijn eerste walgelijke optreden in de octagon. Nogmaals, helaas kan ik daar niets aan doen, alleen de Braziliaanse commissie kan dat, maar ik hoop dat deze enge incompetente gast nooit meer een voet in de octagon zal zetten.'


Scheidsrechter Mario Yamasaki (Foto: Getty images/Jeff Bottari)

De statistieken spraken boekdelen: Shevchenko had in minder dan tien minuten tweehonderddertig rake stoten uitgedeeld tegenover Cachoeira slechts drie. De UFC kan zich in het vervolg misschien dan ook enigszins zorgen maken over hun eigen matchmaking. Shevchenko heeft in de UFC al een titelgevecht afgeleverd, weliswaar in de zwaardere bantamgewichtsklasse, maar Cachoeira vocht nog niet zo heel lang geleden in de Braziliaanse favela's tegen een zware crackverslaving en debuteerde zaterdagavond voor de UFC. Dit resulteerde in een onverantwoorde slachtpartij...

De UFC is overigens niet verantwoordelijk voor het aanstellen van de scheidsrechters tijdens hun gala's, dat zijn de sportcommissies van de steden/staten waar de gevechten worden gehouden en de UFC heeft daar geen enkele invloed op. Vandaar White's terugkerende frustratie over Yamasaki.

UFC-fans openden massaal de Twitter-app op hun telefoon om waarschijnlijk halfliggend vanuit hun luie stoel en met vette chipsvingers commentaar te leveren:

Uitslag UFC Fight Night 125:
Lyoto Machida verslaat Eryk Anders na jurybesluit (48-47, 47-48, 49-46)
Valentina Shevchenko verslaat Priscila Cachoeira na poging tot doodslag (rear-naked choke, ronde 1)
Michel Prazeres verslaat Desmond Green na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Timothy Johnson verslaat Marcelo Golm na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Douglas Silva de Andrade verslaat Marlon Vera na jurybesluit (30-27 x3)
Thiago Santos verslaat Anthony Smith door TKO (stoten, ronde 2)
Sergio Moraes verslaat Tim Means na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Alan Patrick verslaat Damir Hadzovic na jurybesluit (30-25, 30-27 x2)
Polyana Viana verslaat Maia Stevenson na opgave door verwurging (rear-naked choke, ronde 1)
Iuri Alcantara verslaat Joe Soto door TKO (stoten, ronde 1)
Deiveson Figueiredo verslaat Joseph Morales door TKO (stoten, ronde 2) 

PvdA wil einde aan 'homofobie' Voetbal Inside

De PvdA schaart zich achter de oproep van COC Nederland en het Transgender Netwerk Nederland aan sponsoren van Voetbal Inside om de samenwerking met het programma op te zeggen. De twee belangenorganisaties doen de oproep na een reeks incidenten in het programma met een homofoob karakter. De druppel was een 'grap' over VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck, die vanaf deze week als vrouw door het het leven gaat.

René van der Gijp maakte in de uitzending van vrijdag bekend voortaan als 'Renate' door het leven te gaan. Daarna verscheen hij met een pruik. Het bleek een 'grap' over Van Spilbeeck te zijn. Vooral Johan Derksen had veel plezier om de act. "We moeten niet net doen alsof dit normaal is", stelde hij. "Maar ieder gek heeft zijn gebrek."

Het is niet de eerste maal dat Voetbal Inside en zijn presentatoren homofobie wordt verweten. Met flinke regelmaat wordt aan tafel geroepen dat voetbal geen sport voor homo's is. Ook maken Van der Gijp, Derksen en Wilfred Genee vaak grappig bedoelde opmerkingen over vrouwen en minderheden.

In december stelden hoofdsponsoren Heineken en Gillette met RTL in gesprek te gaan over het programma. Heineken vond alle opmerkingen "niet oké" en Gillette stelde "geen enkele boodschap goed te keuren die mensen raakt vanwege huidskleur, gender, denkbeelden of seksuele oriëntatie". Maar de twee bedrijven besloten zich uiteindelijk toch niet terug te trekken als sponsor.

Het COC en TNT "zijn klaar met de trieste trans- en homofobie" in het programma en willen met spoed in gesprek met RTL en de sponsoren. "Blijkbaar zijn ze met hun ideeën over transgenderpersonen en homo's diep in de vorige eeuw blijven hangen en na het zoveelste incident krijg je de indruk dat dat ook niet meer gaat veranderen", reageren TNN-voorzitter Brand Berghouwer en COC-voorzitter Tanja Ineke.

De PvdA schaart zich achter de oproep van de twee belangenorganisaties, zo laat het roze netwerk van de partij op Facebook weten. De socialisten willen van emancipatieminister Ingrid van Engelshoven weten of er wel genoeg wordt gedaan aan de bestrijding van homo- en transfobie in Nederland.

De sponsoren waren zondag niet voor commentaar bereikbaar. De KNVB laat in een reactie weten "een heel duidelijk standpunt te hebben over homo-acceptatie in de sportwereld. We hebben ons daar de afgelopen jaren op heel veel manieren hard voor gemaakt. Maar we zijn niet bij machte om iedereen die iets meent over voetbal te moeten zeggen op de juiste gedachten te brengen."

PvdA wil einde aan 'homofobie' Voetbal Inside
PvdA wil einde aan 'homofobie' Voetbal Inside (Foto: BuzzE)

Alle bioscopen voor hitsige vrouw gereserveerd

Durf jij als man nog hallo te zeggen tegen een mooie vrouw of haar te complimenteren met een nieuwe broek? De WhatsUp en MeToo beweging, hoe nuttig soms ook, zorgt voor op zijn minst verschil van inzicht over toenadering. Toch zijn woensdagavond zo'n beetje alle Nederlandse bioscopen gereserveerd voor de vrouw die lekker naar het derde 50 Shades gaat.

Alleen Pathe al heeft ruim 300 zalen gereserveerd voor de Ladies Night en veel zalen zijn nu al uitverkocht. Ook andere ketens doen een dergelijke VrouwenAvond met de film waarin een vrouw wordt vernederd voor het plezier van een man. 50 Shades Freed is het derde deel in de SM-serie over de dominante Grey en zijn subje. Dus mannen van Nederland, als je vriendin woensdag een meidenavondje heeft, leg de zweepjes vast klaar voor later die nacht.

 

Duitse tennissers kloppen AustraliŽ in Davis Cup

De Duitse tennisploeg heeft eindelijk weer eens een zege geboekt in de Wereldgroep van de Davis Cup. De ploeg speelde drie jaar op rij in de eerste ronde een thuiswedstrijd, maar verloor elke keer.

Dit keer trokken de Duitsers naar Brisbane en daar werd Australië prompt uitgeschakeld. Vrijdag was Alexander Zverev de jonge Alex de Minaur in een ware thriller de baas, waarna Nick Kyrgios de stand gelijk kon trekken met een zege op Jan-Lennard Struff. In het dubbelspel zegevierden Struff en Tim Putz tegen Matthew Ebden en John Peers en zondag maakte Zverev het af: hij klopte Kyrgios in drie sets en zorgde zo voor de 3-1 stand in de ontmoeting. 

Italië wist in Japan te winnen van het thuisland. Fabio Fognini klopte Taro Daniel op vrijdag, maar Andreas Seppi ging na een spannend duel in vijf sets onderuit tegen Yuichi Sugita. Zaterdag waren Simone Bolelli en Fognini in het dubbelspel te sterk voor Ben McLachlan en Yasutaka Uchiyama, waarna Fognini zondag in een ruim vier uur durende marathon afrekende met Sugita. Italië kwam zo op 3-1 en dus was het duel beslist.

Politie zoekt demente man

De politie is sinds zaterdag op zoek naar een 56-jarige demente man uit Sittard.  De man,  Nico Grootjen, is rond 19:50 uur voor het laatst gezien. De politie heeft zijn telefoon laten uitpeilen en hij bevindt zich hoogstwaarschijnlijk in Duitsland.

Nico Grootjen is ca 1.92 meter lang, heeft een slank postuur en lichtbruin/grijs kort haar. Hij is gekleed in een felblauwe jas,  spijkerbroek, geruit hemd en bruine wandelschoenen. Hij heeft een korte baard en draagt een ronde bril. 

Luizenmoeder trekt weer recordaantal kijkers

De serie De Luizenmoeder blijft goede kijkcijfers behalen. De derde aflevering trok afgelopen zondag 'live' een recordaantal van 2,4 miljoen kijkers. Maar deze episode heeft nu ook een record 'uitgesteld kijken' gevestigd. In de week na de uitzending keken er 1,5 miljoen mensen.

Het is voor het eerst dat er 'uitgesteld' zoveel mensen naar een programma kijken, bevestigt de Stichting Kijkonderzoek zondag. Het totaal aantal kijkers van De Luizenmoeder komt daarmee op 3,9 miljoen mensen. Hier komt overigens nog iets bij, want de cijfers van de 'online' kijkers worden pas volgende week bekend.

Het vorige record 'uitgesteld kijken' stond ook op naam van De Luizenmoeder. Naar de tweede aflevering keken uitgesteld 1,2 miljoen mensen.

De serie, met Henry van Loon en Jennifer Hoffman, vertelt over de besognes van Juf Ank, schoolmeester Anton en moeder Hannah op basisschool De Klimop.

Luizenmoeder trekt weer recordaantal kijkers
Luizenmoeder trekt weer recordaantal kijkers (Foto: BuzzE)

Rugbyers Fiji winnen in Sevens World Series Nieuw-Zeeland

De rugby sevensploeg van Fiji heeft in het Nieuw-Zeelandse Hamilton het vierde toernooi in de Sevens World Series gewonnen. Voor de drievoudig eindwinnaar was het al een klein jaar geleden dat ze een toernooi wonnen.

In Hamilton won Fiji in de groepsfase van Australië, Wales en Spanje, waarna Samoa er zondag in een spannende kwartfinale met 12-10 aan moest geloven. In de halve finales volgde een nipte zege op het thuisland (14-12) en vervolgens wachtte Zuid-Afrika in de finale. 

De Zuid-Afrikanen namen in de eerste helft een 5-17 voorsprong, maar Fiji vocht terug en een fraaie try van Alasio Sovita Naduva bracht de eilanders langszij. Fiji bleef knokken en de 19-17 voorsprong werd in de slotminuut verzilverd na een try van Eroni Sau: 24-17. Australië versloeg Nieuw-Zeeland met 8-7 in de strijd om de derde plek.

De finale tussen Fiji en Zuid-Afrika (Bron: YouTube)

Dibaba benadert wereldrecord 1500m, Visser bloedsnel op horden

Atlete Genzebe Dibaba heeft tijdens de World Indoor Tour in het Duitse Karlsruhe laten zien in topvorm te verkeren. De Ethiopische won er de 1500 meter in een tijd van 3:57,45 minuten. Daarmee bleef ze maar iets meer dan twee seconden boven haar eigen wereldrecord, in 2014 eveneens in Karlsruhe gelopen.

Nadine Visser was op de 60 meter horden razendsnel in de Duitse stad. In de series kwam de Nederlandse tot een tijd van 7,91 seconden, een nieuw persoonlijk record en slechts 0,02 seconden boven het uit 1989 stammende Nederlands record van Marjan Olyslager. In de finale verbeterde Visser zich niet, maar met 7,97 toonde ze wel aan dat het met de vorm goed zit met het oog op het WK indoor, begin maart in de VS.

Vanaf woensdag kunnen we schaatsen

Het vriest in het zuiden en oosten van het land en daarmee is de koude winterperiode van start. In Deelen (bij Arnhem) was het tot dusver met -1,0 graden het koudst. Lokaal valt, net als gisterenavond, een beetje (natte) sneeuw. Komende dagen blijft het droog. De nachten worden steeds kouder met dinsdag tot en met donderdag minima van -3 tot -8. Wie wil schaatsen moet elke kans benutten. Volgend weekend wordt het waarschijnlijk minder koud.

Dinsdag tot en met donderdag is het vrij zonnig en koud winterweer. In de nacht vriest het 3 tot 8 graden en aan de grond daalt de temperatuur lokaal onder -10 graden. In deze dagen wordt geleidelijk ijs gevormd. Op banen waar telkens een dun laagje water wordt opgeschoten kan vanaf woensdag of donderdag geschaatst worden. Regionaal kunnen ook wolkenvelden voorkomen die overdag oplossen. Onder de bewolking kan het blijven vriezen waardoor er kans is op een regionale ijsdag.

Donderdagavond neemt vanuit het westen de bewolking toe en stijgt de kans op een beetje neerslag. In het westen kan wat regen vallen en in het binnenland valt dan (smeltende) sneeuw. Ook vrijdag is er kans op winterse neerslag, maar er zijn ook perioden met zon. Het is nog vrij koud met in de ochtend vorst en in de middag enkele graden dooi. Naar verwachting is het ijs op ondergelopen weilanden dik genoeg om op te schaatsen.

In het weekend stijgt de temperatuur geleidelijk. Vooral in het oosten kan het ’s nachts nog wel vriezen, maar in het westen blijft de temperatuur bij een zuidwestenwind boven nul. De middagtemperatuur stijgt geleidelijk naar 3 tot 6 graden en dat doet het ijs geen goed. Daarbij is het (licht) wisselvallig met kans op regen en in het oosten af en toe sneeuw.

Elfstedentocht
Op de vraag van FOK! of er dit jaar nog een Elfstedentocht komt wordt (helaas?) ontkennend geantwoord door Jaco van Wezel: "Op basis van de huidige verwachting zit een Elfstedentocht er absoluut niet in. Doordat de vorst volgend weekend al tempert verwacht ik dat het niet tot schaatsen op open (diep) water komt. Wel zal er later komende week geschaatst kunnen worden op opgespoten banen en ondergelopen weilanden en ijsbanen met een dunne laag water. Eventueel ook op een ondiepe sloot, maar dan moeten de nachten eind van de week wel koud genoeg blijven en dat is nog niet helemaal duidelijk."

Archieffoto Ab Donker: de vorst is 'weer' in het land (Foto: Weeronline.nl / Ab Donker)
Archieffoto Ab Donker: de vorst is 'weer' in het land (Foto: Weeronline.nl / Ab Donker)

Bokser Gassiev pakt dubbele wereldtitel, scheidsrechter neemt risico

Bokser Murat Gassiev mag zich dubbel wereldkampioen noemen in het cruisergewicht (-90,7kg). De Rus was zaterdagavond in Sochi te sterk voor de Cubaan Yunier Dorticos, die zijn WBA-wereldtitel in de waagschaal stelde. De 24-jarige Gassiev verdedigde daarnaast zijn titel bij de IBF.

Het gevecht maakte ook deel uit van de World Boxing Super Series en was daarin de tweede halve finale. Naast de twee wereldtitels ging het er dan ook om wie het op 11 mei in het Saoedi-Arabische Jeddah op mag nemen tegen Oleksandr Usyk, die een week eerder Mairis Briedis versloeg. De inzet van dat gevecht is groot: alle wereldtitels die enig belang hebben staan er op het spel, naast de Muhammad Ali Trophy.

Gassiev begon aan het gevecht met een record van 25-0, terwijl Dorticos op 22-0 stond. Al vanaf het begin leek het erop dat de Rus het overwicht had en dat veranderde nauwelijks. Zo nu en dan wist Dorticos goed door te komen, maar Gassiev hield het initiatief. In de twaalfde en laatste ronde sloeg hij echt toe: Dorticos ging tegen de vlakte, maar de scheidsrechter liet hem opmerkelijk genoeg verder boksen.

De Cubaan ging bijna gelijk nog eens neer en was duidelijk niet meer in staat zichzelf te verdedigen, maar daar had de scheidsrechter lak aan en weer gaf hij het gevecht vrij. Enkele tellen later ging Dorticos zonder echt een klap gekregen te hebben door de touwen en dit keer kwam de scheidsrechter dan eindelijk bij zijn verstand en staakte hij het gevecht: technische knock-out voor Gassiev.

De laatste ronde tussen Gassiev en Dorticos (Bron: YouTube)

Agent loopt hersenschudding op door vuistslag

Een feest in de sporthal aan De Schelp in Leek (Groningen) liep in de nacht van zaterdag op zondag behoorlijk uit de hand. Rond 01:30 uur ontstonden er wat opstootjes binnen waarop de politie met meerdere eenheden werd opgeroepen. Eenmaal binnen bleken er verschillende vechtpartijen te zijn ontstaan. 

De vechtersbazen werden uit elkaar gehaald. Een 19-jarige knul uit Grijpskerk, die al verdacht werd van een andere mishandeling, was het er niet mee eens dat hij werd aangesproken door een agent en gaf de agent dan ook een vuistslag vol in het gezicht. Vrienden van de Grijpskerker probeerden zich er mee te bemoeien. Uiteindelijk kon de man worden aangehouden en hij werd overgebracht naar het cellencomplex in Groningen. 

De agent hield aan de vuistslag een hersenschudding en neusletsel over. Hij doet aangifte van mishandeling. De dader zit nog vast voor onderzoek zo meldt de politie. 


De bewuste sporthal (Google Maps)

Grieks-Cyprioten opnieuw naar de stembus

De Grieks-Cyprioten gaan zondag naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezing. De zittende president Nicos Anastasiades (71) neemt het op tegen de linkse kandidaat Stavros Malas. In de eerste verkiezingsronde op 28 januari kreeg Anastasiades 35,51 procent van de stemmen en Malas 30,24 procent.

Cyprus werd gesplitst door een Turkse invasie in 1974 na een korte door Griekenland geïnspireerde staatsgreep. De EU-lidstaat heeft een van 's werelds langst bestaande vredesmachten met Grieks-Cyprioten in het zuiden, en Turks-Cyprioten in het noorden. Vredesbesprekingen liepen vorig jaar stuk op de rol die Turkije zou kunnen spelen in een weer verenigd Cyprus.

Anastasiades, die in de gesprekken de Grieks-Cypriotische kant vertegenwoordigde, kreeg thuis te maken met kritiek omdat hij ofwel te toegevend was, of, zoals Malas suggereert, tactische blunders maakte om de impasse op te lossen. Anastasiades spreekt beide aantijgingen tegen.

De afgevallen kandidaten uit de eerste ronde weigerden hun steun aan Anastasiades of Malas uit te spreken. Dat is ongebruikelijk bij een beslissende stemronde op Cyprus waar de tussenliggende week gewoonlijk wordt gebruikt om allianties aan te gaan.

Grieks-Cyprioten opnieuw naar de stembus
Grieks-Cyprioten opnieuw naar de stembus (Foto: ANP)

Tennisster Babos zet topvorm door en wint toernooi van Taipei

Tennisster Timea Babos heeft haar uitstekende vorm door kunnen zetten. De Hongaarse won een week eerder het damesdubbelspel op de Australian Open en haalde de finale in het gemengd dubbelspel, en zondag schreef ze het WTA-toernooi van Taipei op haar naam.

In de Taiwanese hoofdstad nam Babos het op tegen de Oekraïnse Kateryna Kozlova, die voor het eerst in een WTA-finale stond. In de eerste set werd over en weer gebroken, maar het was Babos die toch stand wist te houden. Dat bleek de genadeslag voor Kozlova, die in set twee slechts één game wist te winnen: 7-5, 6-1.

Voor Babos is het na Monterrey 2012 en Boedapest 2017 haar derde toernooizege in het enkelspel.

NBA: Warriors onderuit in Denver, Rockets veel te sterk voor Cavaliers

De basketballers van de Golden State Warriors hebben een niet al te vaak voorkomende nederlaag geleden. De koplopers in de Western Conference gingen in het Pepsi Center in Denver onderuit tegen de Nuggets.

De wedstrijd ging over en weer, waarbij elk team telkens ongeveer een half kwart de leiding in handen had. De Warriors werkten tien punten voorsprong op de borden in het derde kwart, maar de Nuggets sloegen richting het einde van de wedstrijd terug, namen de leiding weer over en trokken de 115-108 zege naar zich toe. Kevin Durant en Stephen Curry konden de nederlaag met 31 en 24 punten niet voorkomen, Will Barton was met 25 punten productief namens de Nuggets.

De Houston Rockets kwamen een beetje dichter in de buurt van de Warriors: James Harden en zijn ploeggenoten waren veel te sterk voor LeBron James en diens Cleveland Cavaliers. Bij de Cavs wist niemand meer dan twaalf punten op het bord te brengen, terwijl iedereen bij de Rockets zijn steentje bij kon dragen. Niemand stak er bovenuit, maar de ploeg keerde terug naar Houston met een ruime zege: 88-120.

Uitslagen NBA zaterdag
Los Angeles Clippers - Chicago Bulls 113-103
Detroit Pistons - Miami Heat 111-107
Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 100-92
Orlando Magic - Washington Wizards 98-115
Cleveland Cavaliers - Houston Rockets 88-120
Denver Nuggets - Golden State Warriors 115-108
Minnesota Timberwolves - New Orleans Pelicans 118-108
San Antonio Spurs - Utah Jazz 111-120
Sacramento Kings - Dallas Mavericks 99-106

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

Proces-Holleeder overstijgt aanklacht justitie

Als maandag het megaproces tegen Willem Holleeder (59) van start gaat, dan begint een groter gevecht dan alleen dat van justitie om de 'topcrimineel' voor de rest van zijn leven op te bergen achter de tralies. Ook zijn zussen Astrid en Sonja en zijn vroegere vriendin Sandra den Hartog is er veel aan gelegen Holleeder in de cel te houden. Zij zijn cruciale getuigen.

"Dat heeft Willem dus gedaan." Het waren de eerste woorden die Sandra den Hartog sprak toen ze in oktober 2000 hoorde dat haar partner Sam Klepper was geliquideerd, zo valt te lezen in een van haar verklaringen bij de politie. Ze verdacht Holleeder direct. Later werd ze door de manier waarop hij zich over haar ontfermde op een ander denkspoor gezet, zij het tijdelijk.

In 2015 kwam naar buiten dat Den Hartog met de zussen van Holleeder bij de politie belastende verklaringen had afgelegd. 'Vrouwen vloeren Holleeder', kopte De Telegraaf op 24 maart. Astrid en Sonja Holleeder bleken in het geheim gesprekken met hun broer te hebben opgenomen om informatie te verzamelen.

Judas
Over de doodsangsten die beide zussen daarbij zeggen te hebben uitgestaan, deed Astrid Holleeder in 2016 een boekje open in het autobiografische 'Judas'. Een aanklacht tegen haar broer, verpakt in een dramatische familiekroniek van 571 pagina's. Het werd een regelrechte bestseller. "Broer", schrijft Astrid in het nawoord. "Het breekt mijn hart dat ik jou moet laten opsluiten, maar geloof me dat ik samen met jou daarbinnen zit. Ik geef jou levenslang, maar heb daardoor zelf ook levenslang."

Justitie was verrast door de publicatie en noemde die zelfs "onwenselijk". Maar de aanklager bestempelde het werk ook als "een testament van de persoon Astrid Holleeder, geen verklaring van de getuige Astrid Holleeder".

Leugens
Willem Holleeder heeft het boek steevast betiteld als een verzameling leugens; onderdeel van een zorgvuldig geregisseerde mediacampagne om de beeldvorming rond zijn persoon te versterken. Op deze manier kan van een eerlijk proces geen sprake zijn, klaagde Holleeder, hoezeer zowel het OM als de rechtbank hem ook bezwoer dat hij daarvoor niet hoeft te vrezen.

Astrid Holleeder is advocaat. Kort na de verschijning van 'Judas' moest ze stoppen met werken en dook ze onder. In oktober 2017 publiceerde zij opnieuw een boek, 'Dagboek van een getuige'. Daarin beschrijft zij haar huidige totaal ontregelde bestaan. Justitie - opnieuw overvallen door de publicatie - krijgt een veeg uit de pan, omdat zij haar veiligheid slecht vindt geregeld.

Proces-Holleeder overstijgt aanklacht justitie
Proces-Holleeder overstijgt aanklacht justitie (Foto: ANP)

NHL: Panthers winnen in slotseconden van Red Wings

De ijshockeyers van de Florida Panthers hebben in de NHL een spannende wedstrijd tegen de Detroit Red Wings naar zich toe getrokken. De veelvoudig kampioen ging in Florida in de slotseconden over de knie.

Aaron Eklbad zette de Panthers al vroeg op voorsprong, maar Danny DeKeyser tekende halverwege de tweede periode voor de gelijkmaker. Niet veel later werkte Aleksander Barkov op fraaie wijze de puck in het doel en dus stonden de Panthers weer voor.

Vroeg in de derde periode was het wederom DeKeyser die de gelijkmaker liet noteren, dit keer na wat chaotisch verdedigen van de Panthers. Met enkele seconden op de klok ramde Keith Yandle de puck richting doel en Jonathan Huberdeau stond klaar om de beslissende 3-2 binnen te werken.

Uitslagen NHL zaterdag
Montreal Canadiens - Anaheim Ducks 5-2
Philadelphia Flyers - Ottawa Senators 3-4 SO
Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 4-1
Buffalo Sabres - St Louis Blues 0-1
Florida Panthers - Detroit Red Wings 3-2
New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins 3-1
New York Islanders - Columbus Blue Jackets 4-3
Winnipeg Jets - Colorado Avalanche 3-0
Dallas Stars - Minnesota Wild 6-1
Nashville Predators - New York Rangers 5-2
Calgary Flames - Chicago Blackhawks 4-3 OT
Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning 2-4
Los Angeles Kings - Arizona Coyotes 6-0

Panthers - Red Wings (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Gestolen sinaasappels komen uit auto rollen

De Spaanse politie heeft in de buurt van Sevilla niet-alledaagse boeven gevangen. Agenten hielden vijf personen aan die 4 ton aan sinaasappels hadden gestolen. Het fruit werd vervoerd in drie auto's die zo barstensvol zaten, dat sinaasappels op straat rolden toen een zijdeur werd geopend.

De tot de nok toe gevulde auto's trokken de aandacht van de politie, die twee daarvan na een korte achtervolging kon staande houden. De bestuurders verklaarden volgens persbureau Europa Press er een lange reis op te hebben zitten en zeiden dat ze de sinaasappels onderweg van de grond hadden opgeraapt.

De agenten geloofden er weinig van. Na een controle bleek het fruit gestolen en trof de politie niet veel later ook de derde auto met sinaasappels aan. Twee broers en een echtpaar met zoon zijn vanwege de diefstal aangehouden.

Gestolen sinaasappelen komen uit auto rollen
Gestolen sinaasappels komen uit auto rollen (Foto: ANP)

Dronken Pool slikt xtc tijdens blaastest

De politie in Gouda had zondagochtend de handen vol aan een dronken Pool. Nadat de 33-jarige man een stopteken negeerde kon hij worden klemgereden zo meldt het team op Twitter. Hij blies 1085 u/gl waar 220 u/gl het maximum is, bijna vijf keer zoveel dus. 

De man was zo dronken dat het hem blijkbaar allemaal niets meer kon schelen, want tussen de blaastesten door nam hij nog even snel een xtc-pil in. Verder had hij ook geen rijbewijs. De man is bekeurd voor zijn wangedrag. 

Dronken pool slikt xtc tijdens blaastest (Foto: Politie Gouda)
Dronken pool slikt xtc tijdens blaastest (Foto: Politie Gouda)

Wegpiraat ontsnapt naar BelgiŽ

De politie is op zoek naar een automobilist die zaterdagmiddag in Philippine (Zeeland) bijna een agent ondersteboven reed. Omstreeks 15:15 uur reed een surveillance-eenheid vanaf een parkeerplaats aan de Middenweg in Hoek achter een zwarte Volvo richting Terneuzen toen de bestuurder ineens vol gas gaf en er met een snelheid van 170 km per uur vandoor ging. 

De politie zette de achtervolging in. Bij de rotonde van Hoek besloot de wegpiraat richting Philippine te rijden. Op de kruising Kanaalpolderweg / Braakmanweg haalde hij een auto in. De agenten gaven een stopteken, maar dit werd genegeerd. Na nogmaals meerdere voertuigen ingehaald te hebben schoot hij de Jacob Heinstraat in. De agenten minderden vaart vanwege het gevaar dat de situatie opleverde. 

In de Ravelijnstraat dook de Volvo opnieuw op, waarna hij de Meerpaalstraat in reed. Hier werd hij klemgereden door de agenten. Echter, op het moment dat deze uit hun wagen stapten en naar de Volvo wilden lopen, gaf de bestuurder wederom vol gas en ging er opnieuw vandoor. Hierbija raakte hij bijna een agent. Getuigen hebben gezien dat de de wegpiraat de grens over ging richting Boekhoute. Eventuele getuigen kunnen zich melden via de bekende kanalen. 

FOK! Wat een weer: code geel & natte sneeuw

Er is in het algemeen veel bewolking en een gebied met lichte (natte) sneeuw trekt vanuit het noordoosten naar het zuiden. Door sneeuwval of door bevriezing van natte weggedeelten kan er in de ochtend lokale gladheid voorkomen. In de kustgebieden kan een enkele lichte regenbui van zee binnenkomen. De maxima liggen rond 2°C maar de matige, langs de kust (vrij) krachtige, noordoostenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder.

Komende nacht is het zwaar bewolkt, maar geleidelijk klaart het deels op. In het Waddengebied komen enkele buien voor, waaruit natte sneeuw valt. De minima lopen uiteen van -3°C in het zuidoosten tot +3°C aan zee. Er staat een zwakke tot matige, aan zee eerst nog vrij krachtige noordoostenwind. In het noorden draait de wind naar oost.

Maandag overdag is er af en toe zon. Het blijft overal droog en het wordt ongeveer +3°C. De wind draait overal naar oost en is matig. 

Nederland
 

Meeuwen op een brug  (Foto: DJMO )
Meeuwen op een brug (Foto: DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fotoverslag FOK!serverupgrade (upd: meer pics)

Eerder al had een schijf uit onze fileserver het begeven, maar gisteren wist onze serverbeheerder Zoem te melden dat ook een tweede schijf de pijp aan Maarten had gegeven. Dat resulteert in het feit dat we geen hotspares meer hebben in die RAID-Array. Beter laat dan nooit, dus eindelijk de nieuwe schijven ingekocht.

Van 4x 500GB gaan we naar 4x 1TB. Tegelijk zullen we de backupserver voorzien van een nieuwe schijf. Dit omdat de oude 2TB schijf bijna vol is. Ook die schijf wordt qua capaciteit verdubbeld.

Iteejer maakte van de aanschaf een prachtig fotoverslag. En dat zie je hieronder!

aankoop harddisks alternate iteejer
Iteejer: "Ik wil ook zo'n stoel, maar ze gaan er niet uit! Zit een half gezin in."

aankoop harddisks alternate iteejer
Iteejer: "Je staat erop "

aankoop harddisks alternate iteejer
Iteejer: "Live report "

aankoop harddisks alternate iteejer
De WD Red Pro 4TB (links) en 4x de WD Gold 1TB (rechts)

aankoop harddisks alternate iteejer
Iteejer: "Hij zit alle briefjes te checken en soms loopt ie vast met een hoop geritsel en geknirps"

Na het afrekenen kwam Iteejer tot de volgende conclusie:

Vanavond zal worden begonnen met het vervangen van de schijven. Dat gebeurt hopelijk zonder downtijd en zal waarschijnlijk op een andere datum geheel worden afgerond.

Voor meer foto's van onze serverts, zie dit album op Flickr voor de servers anno 2009, toen we van serverpark wisselden, en dit album uit 2013 toen we onze laatste servers erbij plaatsten.

Update 06:51

Iteejer is gisteravond doorgereden naar de serverruimte om ter plekke de schijven te vervangen.


Achter deze duistere ramen...


Ergens in deze hal...


zit FOK!


De tafeltjes zijn vervangen door anorexia daleks!

En toen zaten er twee nieuwe schijven in de fileserver. Helaas ondersteunt de RAID-controller geen Online Capacity Expansion, dus moeten we daar omheen werken. Eerst een nieuwe RAID bakken van de 2 nieuwe schijven, dan de data overzetten vanuit de oude RAID config, dan de oude schijven eruit en nog twee nieuwe erbij als hotspare voor de nieuwe RAID.

Intussen is de backupschijf vervangen. Die draait wel al volledig mee.

Wanneer de RAID config van de fileserver afgemaakt wordt zijn we aan het bekijken.

Iteejer en Zoem, tnx!

Tafeltennisster Jie simpel naar kwartfinales Top-16

Tafeltennisster Li Jie heeft zich met ogenschijnlijk speels gemak geplaatst voor de kwartfinales van het Europese Top-16-toernooi, waar de Nederlandse vorig jaar de titel pakte.

De als eerste geplaatste Jie stond in het Franse Montreux tegenover Polina Mikhailova en de Russische had niet veel in te brengen. Alleen in de derde game kon ze het Jie een beetje lastig maken, maar meer dan dat ook niet: 11-2, 11-7, 13-11, 11-6.

In de kwartfinales staat Jie tegenover de Duitse Sabine Winter, die Qian Li uit Polen met 4-2 versloeg.

Update 00.56
Jie staat in de halve finales van het Top-16-toernooi. Winter had welgeteld één game een goede kans tegen de Nederlandse, maar daar bleef het dan ook bij: 11-5, 11-4, 10-12, 11-5, 11-8. In de halve eindstrijd speelt Jie zondagochtend tegen de Roemeense Elizabeta Samara.

Top-3 in BeNe League handbal wint, Dalfsen wint damestopper

In de BeNe League, de Nederlands-Belgische handbalcompetitie, heeft de volledige top-3 zaterdag een zege bij kunnen schrijven. De Belgische koploper Achilles Bocholt was met 40-27 een maat te groot voor de landgenoten van Sasja HC.

De nummer twee op de ranglijst, het eveneens Belgische Initia Hasselt, zette de sterke opmars van de laatste weken door met de derde zege op rij. Dit keer moest Kras/Volendam er met 35-25 kansloos aan geloven. Een klein beetje Nederlands succes was er wel: de OCI-Lions wonnen met 34-24 van Wematrans/Quintus.

Met 29 punten is de leiding nog altijd in handen van regerend kampioen Bocholt. Hasselt volgt met 24 punten, gevolgd door de 23 van de Lions en de 22 punten van Herpertz Bevo uit Panningen. 

Uitslagen BeNe League handbal
Herpertz Bevo (NED) - JMS/Hurry Up (NED) 27-28
OCI-Lions (NED) - Wematrans/Quintus (NED) 34-24
Initia Hasselt (BEL) - Kras/Volendam (NED) 35-25
Sporting Neerpelt (BEL) - Fiqas/Aalsmeer (NED) 27-28
Achilles Bocholt (BEL) - Sasja HC (BEL) 40-27

In de Eredivisie bij de vrouwen stond een heuse kraker op het programma. Landskampioen Succes/VOC Amsterdam ontving voorganger Morrenhof Jansen/Dalfsen, dat de titel dit jaar terug hoopt te pakken. De ploeg won met 28-30 van de hoofdstedelingen en zette zo een goede stap: Dalfsen staat met 23 punten nog maar één punt achter de Amsterdamse koplopers.

Uitslagen Eredivisie handbal vrouwen
Westfriesland/SEW - Virto/Quintus 18-38
Succes/VOC Amsterdam - Morrenhof Jansen/Dalfsen 28-30
E&O - Borhave 22-32
Foreholte - Cabooter/Venlo 21-23
Maedilon/VZV - Geonius V&L 24-31

Ierland dompelt Fransen in rouw in Six Nations, Wales begint ijzersterk

De Ierse rugbyers zijn het prestigieuze Six Nations-toernooi met een fraaie zege begonnen. In het afgeladen Stade de France had Ierland lang een voorsprong, tot Teddy Thomas kort voor het einde met een fraaie try voor de Franse voorsprong zorgde.

De vele duizenden thuisfans dachten dat Frankrijk de zege zo alsnog pakte, maar Ierland gaf niet op. De ploeg bleef doordrukken en ver in de extra tijd kwamen ze binnen bereik voor een drop goal. Dat werd een prooi voor Jonathan Sexton, die de Ieren de 13-15 zege bezorgde.

Schotland begon door de nodige blessuregevallen met een onervaren team en dat was niet opgewassen tegen Wales. Leigh Halfpenny was met onder meer twee tries goed voor 24 punten in Cardiff, Steff Evans en Gareth Davies zorgden ook nog voor een try namens Wales, dat met 34-7 won.

Serie Ghost Rockers valt in de prijzen

De jeugdserie Ghost Rockers is zaterdagavond in de prijzen gevallen in Brussel. Op het Gala van de Gouden K's, de awardshow van de Vlaamse zender Ketnet, won de rockgroep voor jongeren onder meer de prijs voor Ketnetserie en Band van het jaar.

Ketnet, de kinder- en jeugdzender van de Vlaamse omroep VRT, organiseerde de awardshow voor de vijfde keer. Voor de publieksverkiezing brachten 37.353 kinderen hun stem uit.

Ghost Rockers, in Nederland ook te zien via Nickelodeon, viel nog enkele keren in de prijzen. Zangeres Tinne Oltmans won twee awards, onder meer voor Ketnet-actrice van het jaar. Bovendien leverde een kusscène uit de tv-reeks de nieuwe Gouden K voor Kus van het jaar op.

Nieuw was de Gouden K voor Youtube-ster. Dylan Haegens bleek uiteindelijk het populairst bij de Ketnetters. Kind van Duivel van Jebroer kreeg een award voor Song van het jaar.

Serie Ghost Rockers valt in de prijzen
Serie Ghost Rockers valt in de prijzen (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
CD: Baest - Danse Macabre
review
Two Point Hospital
preview
For The King
preview
Battlefield V
preview
Carried Away
preview
Dakar 18
©FOK.nl e.a.