'Nog zes weken winter'

Het was vandaag weer zo ver. Groundhogday! Wie kent het niet!? De alom bekende, geroemde en soms gehate bosmarmot Phil komt eindelijk uit zijn hol om te bepalen of we nog zes weken winter krijgen of niet. Zal Phil dan zijn schaduw zien of zal hij die niet zien. Een klein detail dat een grote invloed heeft op de Amerikaanse winter. Althans, als we de Amerikanen moeten geloven.

Groundhogday (letterlijk bosmarmottendag) is al sinds jaar en dag een tradioneel feest in de Verenigde Staten en Canada. Overal in het land worden feestjes en festivals georganiseerd. Het grootste feest is in het stadje Punxsutawney in de staat Pennsylvania. Daar komen jaarlijks bijna veertig duizend mensen op af. Buiten de VS kreeg het evenement pas echt bekendheid toen Bill Murray in 1993 in de gelijknamende film schitterde. 

En zojuist was het zo ver... Phil de bosmarmot kwam uit zijn hol.. en... hij zag zijn schaduw. En dat betekent nog zes weken winter, sneeuw, ijs en kou voor Noord-Amerika. Of de invloed van Phil helemaal tot Europees grondgebied zal rijken valt nog te overzien. Volgende week gaan we de kou in en mocht dat enkele weken aanhouden dan moeten we misschien volgend jaar ook hier maar een nationale feestdag ter ere van Phil gaan houden.