'Volledige verdediging': Zweden bereidt burgers voor op oorlog

De Zweedse overheid werkt momenteel aan een folder die ze aan alle gezinnen in het land gaat uitdelen om de burgers te waarschuwen voor een mogelijke oorlog. Het strikt neutrale land maakt zich volgens The Financial Times steeds meer zorgen over de Russische expansiedrang.

In deze brochure zal uitgelegd worden hoe Zweden zich poogt te verdedigen als het land aangevallen gaat worden. Er komen praktische tips in te staan over hoe burgers zich best gedragen in een (dreigende) oorlogssituatie, maar ook hoe ze zichzelf kunnen verdedigen. Verder worden er tips opgenomen over het inslaan van water, voedsel en brandstof en worden de gevaren uitgelegd van andere dreigingen, zoals cyberaanvallen en terrorisme.

Het gaat om de eerste militaire informatiecampagne in meer dan 50 jaar. In mei zal men beginnen met het verspreiden van de folders. “De hele samenleving moet voorbereid zijn op een conflict, niet enkel het leger”, zegt Christina Andersson, verantwoordelijke van het project bij Defensie. “We hebben termen als ‘volledige verdediging’ al 25 of 30 jaar niet meer gebruikt, dus de kennis bij burgers over verdedigingstechnieken is bijzonder laag.”

Neutraal
Als neutraal land kijkt Zweden met grote bezorgdheid naar de uitbreidingsdrang van Rusland met bijvoorbeeld de annexatie van de Krim, de steun aan de Oekraïense separatisten of de subtiele en minder subtiele bedreigingen aan het adres van de Baltische staten.

Vorig jaar besloot de Zweedse overheid de jarenlange besparingen bij Defensie terug te draaien en de dienstplicht opnieuw in te voeren. Ook worden 65.000 atoomschuilkelders uit de Koude Oorlog opnieuw gebruiksklaar gemaakt. Op het eiland Gotland in de Oostzee is er sinds lang opnieuw een permanente aanwezigheid van een duizendtal soldaten.

De oorlogsdreiging zorgt wel voor een steeds groter debat over de vraag of lidmaatschap van de NAVO toch niet beter zou zijn voor het land. Het land doet wel mee aan oefeningen van de NAVO en organiseerde in september nog de grootste manoeuvres in 23 jaar. 19.000 soldaten uit Zweden, Finland, Denemarken, Estland, Letland, Litouwen, Frankrijk, Noorwegen en de VS namen daar aan deel.

(Foto: ANP)
"Volledige verdediging" bij oorlog (Foto: ANP)