Paniek in Oregon

Er is chaos en totale anarchie uitgebroken in de Amerikaanse staat Oregon. Sinds een paar dagen hoeven pompstations geen pompbediende meer te hebben. Reden dus voor paniek: het kan zomaar voorkomen dat de Amerikanen zelf de slang in de hand dienen te nemen.

Tot voor kort was het bij de wet verboden dat burgers zelf mochten tanken. Een wetswijziging heeft daar een bruut einde aan gemaakt. In kleinere plaatsen (d.w.z. gemeentes met minder dan 40.000 inwoners) is een pompbediende niet meer verplicht. Sommige pomphouders hebben hier gretig gebruik van gemaakt en hebben het mes gezet in het personeelsbestand. Gevolg hiervan is dat een aantal pompstations van de ene op de andere dag op zelfbediening overgingen.

Maar dat is iets wat vrijwel niemand in de Bever staat gewend is om te doen. Sommige inwoners zijn geschokt, anderen zijn boos. "Ik woon al mijn hele leven in deze staat en ik WEIGER om zelf te tanken", vertelt een uit het lood geslagen automobilist. "Dit is een handeling die slechts door gekwalificeerd personeel kan worden uitgevoerd. Ik ga mijn auto letterlijk bij het pompstation parkeren en blijf gewoon wachten tot iemand de tank voor mij vult".

Twitter vaart er ondertussen wel bij. Op het sociale media-platform duizelt het van de leuk bedoelde en boze berichten over de zorgelijke siuatie in Oregon. Op Facebook heeft een man heeft laten weten een opleiding om zelf te leren tanken op te gaan zetten, zijn aanbod heeft inmiddels meer dan 61.000 likes gehad.

Feitelijk is er eigenlijk weinig aan de hand; in de grotere steden staan nog steeds pompbediendes om deze lastige taak op zich te nemen en pomphouders zijn niet verplicht om van hun bedrijf een zelfbedieningsstation te maken. Tot voor kort waren New Jersey en Oregon de twee enige staten waren het verboden was om zelf te tanken.