Marechaussee schiet man neer op Schiphol

Op vliegveld Schiphol heeft de marechaussee vrijdagmiddag een man neergeschoten. De man zou een ruit in hebben geslagen en had een mes in zijn hand, waarna men hem heeft uitgeschakeld. De marechaussee heeft het gebeuren tegenover Nieuwsuur bevestigd. De betreffende man is inmiddels overmeesterd, aangehouden en afgevoerd.

Schiphol Plaza, recht boven het treinstation van het vliegveld, is ontruimd, zo meldt een woordvoerder van Schiphol. Er rijden op het moment ook geen treinen van en naar de luchthaven. Hoe lang het nog duurt voor daar verandering in komt is nog niet bekend, net als wat een en ander tot gevolg heeft voor vertrekkende en aankomende vluchten.

Update 19.18 uur
Rond 16.45 uur liep de man het marechausseebureau binnen, met zijn mes. Men reageerde door hem in zijn bovenbeen te schieten, waarna hij per ambulance afgevoerd werd. Over zijn motieven is nog niks bekendgemaakt, maar men gaat niet uit van terroristische motieven. 

Inmiddels is alleen de plaats waar het voorval gebeurde nog afgesloten, de rest van Schiphol is weer open.

Update 22:00 uur

De man die vrijdag werd neergeschoten op Schiphol, was een verwarde man uit Den Haag. De 29-jarige man is een bekende van de marechaussee. Hij was eerder gewelddadig op Schiphol.

Er wordt vooralsnog geen rekening gehouden met een terroristisch motief, aldus de Koninklijke Marechaussee. Onderzoek moet uitwijzen wat dan wel het motief was.