Iraniër pakt dubbel wereldrecord op WK gewichtheffen, Chileen profiteert van Iraans falen

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim stonden zondagavond weer drie gewichtsklassen op het programma. De mannen tot 85 en 94 kilogram en de vrouwen tot 75kg streden om de medailles.

Mannen 85kg
Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kianoush Rostami was de torenhoge favoriet, hoewel de Iraniër wekenlang niet zeker wist of hij wel een visum voor de VS zou krijgen. Op het eerste onderdeel, het trekken, werd Rostami echter al verslagen: de in Cuba geboren Chileen Arley Mendez, sinds 2013 niet in actie gekomen, won het goud met 175kg, één kilo meer dan Rostami. Antonino Pizzolato vocht zich op gepaste afstand naar brons met 162kg.

Bij het stoten werd eerste de strijd om het totaalbrons beslist, wat gewonnen leek te worden door de Pool Krzysztof Zwarycz, die met 162 + 197 kilo tot een totaal van 359kg kwam. Mendez tilde vervolgens 203kg omhoog en nam de leiding, waarna het de beurt aan Rostami was om met 212kg de leiding over te nemen. De Iraniër faalde echter en deed dat vervolgens nog twee keer, waardoor Mendez niet alleen Chili's eerste WK-medaille ooit, maar zelfs Chili's eerste wereldtitel pakte. Pizzolato zag zijn 358kg plotseling genoeg zijn voor het totaalbrons.

Het stoten, met een falende Rostami vanaf 42:00 (Bron: YouTube)

Mannen 94kg
Ook hier stond een Iraniër in de spotlights, maar Sohrab Moradi deed het aanzienlijk beter. Met 184kg won hij het trekken, één kilo meer dan de verrassende jonge Oezbeek Farkhodbek Sobirov. Aurimas Didzbalis leek te falen, maar de Litouwer tilde bij zijn derde poging 176kg omhoog en pakte brons in het trekken.

Bij het stoten faalde Sobirov drie keer en dus was de Oezbeek klaar. Didzbalis kreeg 212kg omhoog, wat hem op totaal 388kg bracht. Seyedayoob Mousavi uit Iran ging voor 214kg en dat bracht hem op totaal 385kg. Dat was uiteindelijk twee kilo meer dan de 19-jarige Qatarees Fares Ibrahim Elbakh, die een geweldige serie van 210 - 215 - 220 neerzette bij het stoten en daar zilver veroverde, maar drie kilogram meer nodig had gehad om in de totaalstand een medaille te pakken.

Moradi begon pas op 220kg, haalde dat makkelijk, en schoof gelijk door naar 233kg. Daarmee zou hij het uit 2000 stammende wereldrecord van de Pool Szymon Kołecki in het stoten verbreken (232kg), net als zijn eigen totaalrecord van 413kg. Zonder twijfelen ramde Moradi het gewicht in één poging al boven zijn hoofd en dus was een van de oudste wereldrecords in het gewichtheffen geschiedenis, met Moradi als nieuwe wereldkampioen.

 

Moradi met een nieuw wereldrecord (Bron: YouTube)

Vrouwen 75kg
Bij afwezigheid van onder meer de Noord-Koreaanse Rim Jong-sim was hier maar één favoriete: de Spaanse Lidia Valentin Perez eindigde op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 als vijfde en vierde, maar door het hertesten van de urinestalen heeft ze inmiddels zilver en goud, net als brons van de Spelen in Rio. 

In Anaheim stond er geen maat op Valentin, die bij het trekken met 118kg al ruim de winst pakte. De 19-jarige Ecuadoriaanse Neisi Dajomes pakte met 108kg op zeer overtuigende wijze de tweede plek, voor de 107kg van Ankhtsetseg Munkhjantsan uit Mongolië. Bij het stoten was de Mongolische ogenschijnlijk echter geblesseerd en dus liet ze alle drie pogingen schieten en was het voor haar klaar. 

Valentin won ook bij het stoten simpel het goud met 140kg, goed voor totaalgoud met 258kg. Gaëlle Nayo-Ketchanke uit Frankrijk stootte 134kg omhoog, wat haar op totaal 237kg bracht. Dat was goed voor brons, want Dajomes stootte 132kg omhoog en zag dat haar 240kg totaalgewicht goed was voor het zilver.