FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 december 2017

Michel Mulder mag wereldbekerwedstrijd rijden

Michel Mulder mag komend weekend zijn rentree in het wereldbekercircuit schaatsen vieren. De rijder van Team Plantina plaatste zich bij de Nederlandse kampioenschappen niet, maar door de vele afzeggingen mag de regerend olympisch kampioen in Salt Lake City op de 500 meter starten.

Doordat onder meer Kjeld Nuis, Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Ireen Wüst en Antoinette de Jong de voorkeur geven aan een trainingskamp zal Nederland niet iedere startplek in gaan vullen. Op de massastart bij de heren mag Koen Verweij revanche nemen voor zijn diskwalificatie afgelopen weekend. Hij krijgt gezelschap van Simon Schouten die ook de 5.000 meter mag rijden. Bij de vrouwen zijn Janneke Ensing en Annouk van der Weijden aangewezen voor de mass start. Laatstgenoemde rijdt ook de 3.000 meter.

De teams voor de ploegenachtervolging worden op een later tijdstip bekendgemaakt.

De Sint op bezoek bij Voetbal Inside

De heren van Voetbal Inside kregen vanavond bijzonder bezoek tijdens hun uitzending. Midden in de uitzending kwam plotseling Sinterklaas de studio binnen. De Goedheiligman had wat scherpe opmerkingen klaar en had voor Wilferd Genee, René van der Gijp, Hans Kraaij en Johan Derksen cadeaus meegenomen. Ook voor de veelbesproken Dick Advocaat en Arno Vermeulen bleken er presentjes in de zak te zitten. De Sint, die zomaar een broer van RTL 7-directeur Marco Louwerens had kunnen zijn, kreeg zelf natuurlijk ook enkele grapjes voor de kiezen.

Na veel hilariteit vertrok Sinterklaas onder luid applaus.

Zoetemelk heeft advies voor Dumoulin: "Rij de Tour"

Tom Dumoulin werd eerder vanavond uitgeroepen tot beste Nederlandse wielrenner van het seizoen. De Giro-winnaar ontving de Gerrit Schulte Trofee uit handen van oud Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk, die hem meteen ook een advies mee gaf.

"Rijd komend jaar de Tour de France, die is nog mooier dan de Giro. Je gaat wat meemaken als je die wint", zo zei Zoetemelk tijdens het wielergala.

Dumoulin zelf zegt al te weten of hij de Giro of de Tour gaat rijden in 2018, maar hij wacht nog even met de bekendmaking. "Op 4 januari op de teampresentatie maken we bekend of ik de Giro of de Tour rijd", herhaalde de wereldkampioen tijdrijden zo lezen we op Telesport.nl.

De Limburger blikte nog even terug hoe het de successen van de laatste jaren tot stand waren gekomen. "De kunst is om rustig te blijven en de juiste balans zoeken. Dat is een puzzel, maar ik moet gewoon doen wat ik de laatste jaren heb gedaan. Gewoon ook plezier maken. Ik probeer mijn best te doen niet mijn hele leven wielrennen te laten zijn."

Zoetemelk heeft advies voor Dumoulin: "Rij de Tour" (Pro Shots / George Deswijzen)
Zoetemelk heeft advies voor Dumoulin: "Rij de Tour" (Pro Shots / George Deswijzen)

'Strengere regels voor cryptocurrencies'

De Britse regering wil dat de Europese Unie de richtlijnen voor cryptocurrencies als bitcoins aanscherpt. Currency-exchanges en wallet-providers moeten onder deze richtlijnen gaan vallen. Dat maakt het mogelijk om strengere regels te maken zodat witwassen en het financieren van terrorisme niet meer mogelijk is.

De Britse staatssecretaris Stephen Barclay heeft aan The Guardian laten weten dat zijn regering in Brussel wedijvert voor een betere regelgeving. Overigens erkent de politicus dat er geen harde bewijzen zijn dat cryptocurrencies worden gebruikt voor witwaspraktijken, maar hij waarschuwt er wel voor dat dit in de toekomst wel op grote schaal kan gaan gebeuren.

Juist daarom wil Barclay dat virtuele munten zoals de bitcoin onder de witwasregeling gaat vallen. Handelaren moeten hun identiteit bekendmaken. Daarnaast moeten de handelsplatforms verdachte transacties melden bij de financiële toezichthouders en dienen ze de identiteit van hun klanten vast te leggen en te bewaken.

De EU praat momenteel over betere richtlijnen om witwaspraktijken tegen te gaan.

'Strengere regels voor cryptocurrencies'
'Strengere regels voor cryptocurrencies' (Foto: BuzzT)

IraniŽr pakt dubbel wereldrecord op WK gewichtheffen, Chileen profiteert van Iraans falen

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim stonden zondagavond weer drie gewichtsklassen op het programma. De mannen tot 85 en 94 kilogram en de vrouwen tot 75kg streden om de medailles.

Mannen 85kg
Olympisch kampioen en wereldrecordhouder Kianoush Rostami was de torenhoge favoriet, hoewel de Iraniër wekenlang niet zeker wist of hij wel een visum voor de VS zou krijgen. Op het eerste onderdeel, het trekken, werd Rostami echter al verslagen: de in Cuba geboren Chileen Arley Mendez, sinds 2013 niet in actie gekomen, won het goud met 175kg, één kilo meer dan Rostami. Antonino Pizzolato vocht zich op gepaste afstand naar brons met 162kg.

Bij het stoten werd eerste de strijd om het totaalbrons beslist, wat gewonnen leek te worden door de Pool Krzysztof Zwarycz, die met 162 + 197 kilo tot een totaal van 359kg kwam. Mendez tilde vervolgens 203kg omhoog en nam de leiding, waarna het de beurt aan Rostami was om met 212kg de leiding over te nemen. De Iraniër faalde echter en deed dat vervolgens nog twee keer, waardoor Mendez niet alleen Chili's eerste WK-medaille ooit, maar zelfs Chili's eerste wereldtitel pakte. Pizzolato zag zijn 358kg plotseling genoeg zijn voor het totaalbrons.

Het stoten, met een falende Rostami vanaf 42:00 (Bron: YouTube)

Mannen 94kg
Ook hier stond een Iraniër in de spotlights, maar Sohrab Moradi deed het aanzienlijk beter. Met 184kg won hij het trekken, één kilo meer dan de verrassende jonge Oezbeek Farkhodbek Sobirov. Aurimas Didzbalis leek te falen, maar de Litouwer tilde bij zijn derde poging 176kg omhoog en pakte brons in het trekken.

Bij het stoten faalde Sobirov drie keer en dus was de Oezbeek klaar. Didzbalis kreeg 212kg omhoog, wat hem op totaal 388kg bracht. Seyedayoob Mousavi uit Iran ging voor 214kg en dat bracht hem op totaal 385kg. Dat was uiteindelijk twee kilo meer dan de 19-jarige Qatarees Fares Ibrahim Elbakh, die een geweldige serie van 210 - 215 - 220 neerzette bij het stoten en daar zilver veroverde, maar drie kilogram meer nodig had gehad om in de totaalstand een medaille te pakken.

Moradi begon pas op 220kg, haalde dat makkelijk, en schoof gelijk door naar 233kg. Daarmee zou hij het uit 2000 stammende wereldrecord van de Pool Szymon Kołecki in het stoten verbreken (232kg), net als zijn eigen totaalrecord van 413kg. Zonder twijfelen ramde Moradi het gewicht in één poging al boven zijn hoofd en dus was een van de oudste wereldrecords in het gewichtheffen geschiedenis, met Moradi als nieuwe wereldkampioen.

 

Moradi met een nieuw wereldrecord (Bron: YouTube)

Vrouwen 75kg
Bij afwezigheid van onder meer de Noord-Koreaanse Rim Jong-sim was hier maar één favoriete: de Spaanse Lidia Valentin Perez eindigde op de Olympische Spelen van 2008 en 2012 als vijfde en vierde, maar door het hertesten van de urinestalen heeft ze inmiddels zilver en goud, net als brons van de Spelen in Rio. 

In Anaheim stond er geen maat op Valentin, die bij het trekken met 118kg al ruim de winst pakte. De 19-jarige Ecuadoriaanse Neisi Dajomes pakte met 108kg op zeer overtuigende wijze de tweede plek, voor de 107kg van Ankhtsetseg Munkhjantsan uit Mongolië. Bij het stoten was de Mongolische ogenschijnlijk echter geblesseerd en dus liet ze alle drie pogingen schieten en was het voor haar klaar. 

Valentin won ook bij het stoten simpel het goud met 140kg, goed voor totaalgoud met 258kg. Gaëlle Nayo-Ketchanke uit Frankrijk stootte 134kg omhoog, wat haar op totaal 237kg bracht. Dat was goed voor brons, want Dajomes stootte 132kg omhoog en zag dat haar 240kg totaalgewicht goed was voor het zilver.

Vermiste Abdullah is terecht

De vermiste 15-jarige Abdullah Mazmahor, waarvoor gisteren een Amber-Alert is uitgegeven, is terecht. Hij is gevonden op volkstuincomplex Vijfsluizen in Schiedam. Afgelopen vrijdag verdween hij zonder warme kleding en medicijnen.

De afgelopen dagen hebben hulpverleners, vrienden, familie en behulpzame burgers druk gezocht naar de autistische en dove jongen. Hij heeft een voorkeur voor kleine ruimtes, zoals kelderboxen en tuinhuisjes. De politie zegt dat het onduidelijk is waar Abdullah de afgelopen dagen heeft uitgehangen, inmiddels zit hij weer warmpjes bij zijn familie.

Chef Opsporing Remzi Evsen: “Dankzij de vele tips, aanhoudende inzet en betrokkenheid is Abdullah gevonden. Hij maakt het naar omstandigheden goed. Daar zijn we ontzettend blij mee. Het was de afgelopen dagen erg koud. Gelukkig kan zijn familie hem weer in hun armen sluiten.

Update: Interview met Politieagente toegevoegd

Zijn moeder heeft een filmpje van de jongen online gezet nadat hij is gevonden, zie hieronder.

Vermiste jongen in redelijke toestand gevonden
Vermiste jongen in redelijke toestand gevonden (Foto: ANP)

Dumoulin wielrenner van het jaar

Tom Dumoulin is opnieuw verkozen tot wielrenner van het jaar. In Den Bosch bij het Wielergala pakte de wielrenner van Sunweb voor de vierde keer op rij de Gerrit Schulte Trofee.

Dumoulin won afgelopen mei als eerste Nederlander ooit de Ronde van Italië en was ook de eerste Nederlander die het WK tijdrijden op zijn naam schreef. Tussendoor zou hij ook de WorldTour-wedstrijd BinckBank Tour op zijn naam schrijven.

'Rusland probeerde OekraÔnse biatlete te naaien'

Een van de voornaamste klokkenluiders in het grote Russische staatsdopingschandal, dokter Grigory Rodchenkov, zegt dat Rusland in aanloop naar de Olympische Spelen van Sochi in 2014 een Oekraïnse biatlete 'gedopeerd' wilde zien, zodat ze van haar geen last zouden hebben op de Spelen.

Rodchenkov was de spil in het dopingsysteem en zegt van vice-minister van sport Yuri Nagornykh opdracht gekregen te hebben topbiatlete Vita Semerenko zogenaamd positief te laten testen. "Nagornykh maakte zich vooral zorgen om de Oekraïnse biatletes, die tijdens de estafette op de Spelen de grootste concurrentie voor Rusland op zouden leveren", vertelt Rodchenkov tegenover de NY Times.

Volgens Rodchenkov had Nagornykh hem opdracht gegeven Semerenko's urinemonster van de Race of Champions in Moskou - een soort demonstratiewedstrijd met internationale toppers - 'positief te maken'. Hij ging daar niet mee akkoord en overtuigde de vice-minister ervan dat een hertest van het monster aan zou tonen dat de doping in de urine geplaatst zou zijn en dat het niet door een menselijk lichaam gepasseerd was.

"Dit had ik een onschuldige atlete niet aan kunnen doen", aldus Rodchenkov. "In mijn carrière heb ik heel veel besmette Russische stalen als schoon genoteerd, maar het omgekeerde heb ik nooit gedaan." Nagornykh werd wegens het grote onderzoek naar de Russische doping ontslagen door het sportministerie. Hij was niet bereikbaar om te antwoorden op de aantijgingen van Rodchenkov.

Overigens had Nagornykh de concurrentie goed ingeschat: precies op het moment dat de spanningen tussen Oekraïne en Rusland torenhoog opliepen, werden de Russinnen in de olympische estafette verslagen door Oekraïne, met Vita Semerenko. 

Van Vleuten uitgeroepen tot wielrenster van het jaar

Annemiek van Vleuten is bij het Wielergala in Den Bosch tot wielrenster van het jaar uitgeroepen. De renster van van Orica-Scott won de wereldtitel tijdrijden in Bergen en schreef ook La Course op haar naam. Daarnaast won ze ook de Boels Rental Ladies Tour en in het begin van het jaar de Cadel Evans Road Race.

De wereldkampioen tijdrijden versloeg onder meer wereldkampioene Chantal Blaak, Marianne Vos, Anna van der Breggen. Van der Breggen is in tegenstelling tot Van Veuten wel een van de drie genomineerden voor de sportvrouw van het jaar.

Overmars over aanwinst: "Hij is een groot talent"

Ajax maakte maandagavond de komst van Hassane Bandé bekend. Marc Overmars is blij met het binnenhalen van het talent.

Bandé komt over van KV Mechelen en heeft voor vijf seizoenen getekend bij Ajax. De buitenspeler maakt het seizoen af in België, waarna hij zich volgende zomer in Amsterdam meldt. Naar verluidt betaalt de club maximaal 9,5 miljoen euro voor Bandé.

Overmars is zeer te spreken over de negentienjarige aanvaller. "Hij is nog maar 19 jaar en een groot talent, dat bij Mechelen veel vanaf de flank speelt, maar hij is op alle aanvallende posities inzetbaar", vertelt hij op de clubsite van Ajax. "Een doelgerichte speler met veel dreiging. Ik denk dat wij samen met onze fans veel plezier van hem gaan beleven."

Ajax was niet de enige club die achter hem aan zat. "Wij volgen Bandé al een tijdje en zijn daarin absoluut niet de enige club. We moesten snel handelen, maar wij wilden ook ons huiswerk goed gedaan hebben. Dat is allemaal gelukt. Ik ben dus blij dat hij nu getekend heeft, ook al komt hij pas na dit seizoen naar Amsterdam."

Ook Bandé is blij met de transfer. "Uiteraard ben ik heel tevreden met de overstap die ik ga maken, want sportief gezien is het een stap vooruit. Maar eerst heb ik een missie met KV Mechelen. Ik ben ze dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en ik wil dit seizoen succesvol afronden."

"Nu ik in Amsterdam getekend heb, is duidelijk wat ik ga doen en kan ik me volledig focussen op KV Mechelen. Na de zomer richt ik mij op Ajax om mij daar verder te ontwikkelen en ook met Ajax succesvol te zijn"
, aldus de kersverse aanwinst.

Overmars over aanwinst: "Hij is een groot talent" (Pro Shots / Isosport)
Overmars over aanwinst: "Hij is een groot talent" (Pro Shots / Isosport)

Kabinet versimpelt overstap telecomaanbieder

Het kabinet gaat het recht om eenvoudig van telecomaanbieder te wisselen in een wet vastleggen. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer geschreven.

Sinds 2009 is er een overstapservice voor consumenten en sinds vorig jaar ook voor zakelijke abonnees. Die zijn op basis van zelfregulering tot stand gekomen, maar vooral bij de regeling voor zakelijke klanten verliep dat moeizaam.

Keijzer concludeert daarom dat er grenzen zijn aan wat er met zelfregulering kan worden bereikt. In april was door Economische Zaken al een onderzoek gestart naar verbetering van het zelfreguleringsplatform van telecomaanbieders. Daaruit blijkt dat een wettelijke basis voor duidelijkheid zorgt.

In de loop van volgend jaar komt de bewindsvrouw met een wetsvoorstel.

Kabinet versimpelt overstap telecomaanbieder
Kabinet versimpelt overstap telecomaanbieder (Foto: ANP)

200 kg illegaal vuurwerk in Hoogvliet

Dankzij een anonieme tip over het houden van zwaar illegaal vuurwerk in een woning aan de Schutwant in Hoogvliet is er een einde gekomen aan een levensgevaarlijke situatie. Een 45-jarige man is aangehouden.

Direct na een tip via Meld Misdaad Anoniem startte de politie een onderzoek. Op alle verdiepingen van de woning vonden agenten zwaar illegaal vuurwerk zoals nitraten en mortieren. Ook vonden zij gedemonteerd professioneel vuurwerk wat hierdoor instabiel was geworden. Buitengewoon gevaarlijk waarop direct uit voorzorg de omliggende woningen werden ontruimd.

De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EODD) heeft het instabiele vuurwerk uit de woning gehaald en elders tot ontploffing gebracht. In het onderzoek vonden agenten ook nog meer illegaal vuurwerk in de auto van de verdachte. De auto en in totaal 200 kilo illegaal vuurwerk zijn in beslag genomen. De 45-jarige bewoner zit vast en wordt verhoord.

200 kg illegaal vuurwerk in Hoogvliet (foto: politie.nl)
200 kg illegaal vuurwerk in Hoogvliet (foto: politie.nl)

10 miljoen voor terugkeer migranten LibiŽ

Om de terugkeer van Afrikaanse migranten uit Noord-Afrikaanse landen te bespoedigen, stelt het kabinet stelt 10 miljoen euro beschikbaar. Vooral in Libië worden deze migranten onder zeer slechte omstandigheden vastgehouden.

,,Aan deze moderne vorm van slavernij moet zo snel mogelijk een eind worden gemaakt", aldus minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Veel migranten worden slecht behandeld door mensensmokkelaars.

Het geld gaat via een EU-fonds naar de Internationale Organisatie voor Migratie die vorig jaar 13.000 migranten in Libië hielp naar huis terug te keren. Tijdens de Afrika-EU Top vorige week in Ivoorkust is afgesproken om deze migranten te helpen sneller te laten terugkeren.

10 miljoen voor terugkeer migranten Libië
10 miljoen voor terugkeer migranten Libië (Foto: ANP)

Lozano: "Barcelona? Laten we het hopen"

Het zal geen verrassing zijn als Hirving Lozano na één seizoen afscheid neemt van PSV. De aanvaller hoopt ooit voor FC Barcelona te mogen spelen.

Lozano maakte afgelopen zomer de overstap van CF Pachuca naar PSV. De Mexicaan maakt veel indruk tijdens zijn eerste maanden in Eindhoven en hij zou in de belangstelling staan van verschillende clubs. Zo werd hij eerder aan Arsenal gelinkt.

Als hij zou mogen kiezen, dan wist hij het wel: Barcelona. "Laten we het hopen. Als God het wil", vertelt Lozano in gesprek met Marca. "Met welke speler ik ooit zou willen spelen? Lionel Messi. Hij is echt een geweldige speler en hij is voor mij een fenomeen."

Lozano wil niet nog op de zaken vooruit lopen en is vooral bezig met PSV. "Ik moet hard blijven werken. Ik ben hier pas net begonnen en we hebben nog een lange weg te gaan in de competitie. Uiteindelijk hoopt ik hetzelfde te kunnen bereiken als wat Romario en Ronaldo hier hebben gedaan."

"Tot dusver gaat het allemaal goed. PSV is een geweldige club en ik ben goed opgevangen door de mensen. Mijn gezin is goed bezig met aanpassen. Ik weet dat ik een transfer heb gemaakt naar een grote club, maar ik moet nog veel leren. Ik hoop dat het zo blijft gaan en dan zie ik wel waar het schip strandt."

Uitgeverij stopt met drukken zwartepietenboek om racisme

Uitgeverij Lemniscaat stopt met het drukken van een van de populairste Sinterklaasboeken van Nederland. Schrijfster Charlotte Dematons heeft hier om gevraagd omdat zij regelmatig wordt aangesproken op het feit dat de afbeeldingen racistisch zouden zijn en discriminatie in de hand zouden werken.

Van het boek, Sinterklaas, gingen bijna 200.000 exemplaren over de toonbank, meldt uitgeverij Lemniscaat. Dematons maakte het boek in 2007. Sinterklaas een jaar later twee prijzen: het Gouden Penseel en de prijs voor het Mooiste Boekomslag.

De schrijfster wordt vooral op scholen aangesproken op het vermeende racistische karakter van de tekeningen. Dit is opvallend; uit een onderzoek van Dienst Uitvoerend Onderwijs bleek maandag dat een groot deel van de basisscholen niet discussieert over de huidskleur van Piet en de vraag of het personage kwetsend is voor donkere kinderen.

Onder meer de VN en de Kinderombudsman deden de oproep om Zwarte Piet te veranderen omdat het personage karikaturaal zou zijn en discriminatie en racisme zou opwekken. De Kinderombudsman stelde zelfs dat Piet indruist tegen de Rechten van de Mens.

Uitgeverij stopt met drukken zwartepietenboek
Uitgeverij stopt met drukken zwartepietenboek (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar bedreiging John van den Heuvel

Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de bedreiging van misdaadjournalist John van den Heuvel door motorclub No Surrender, zo meldt de politie maandag. Volgens de politie is er een aanzienlijk geldbedrag op het hoofd van de Telegraaf-journalist gezet.

De politie neemt de bedreiging erg serieus. Naar aanleiding ervan heeft de politie maandag gesprekken gevoerd met drie leidinggevenden van No Surrender. In de gesprekken zijn ze gewezen op hun verantwoordelijkheid en opgeroepen om een eind te maken aan de bedreiging. "Journalisten moeten ongestoord hun werk kunnen doen zonder dat zij daar op een dergelijke ernstige wijze in belemmerd worden."

Captain Henk Kuipers van de motorclub is een van de drie leiders met wie is gesproken, zo zegt hij zelf op Facebook.

John van den Heuvel heeft onlangs al aangifte gedaan tegen motorclub No Surrender en zal dat naar aanleiding van de nieuwe signalen opnieuw gaan doen, aldus een politiewoordvoerder.

Mick van Wely, een andere misdaadverslaggever van De Telegraaf, zou vorige week ook zijn bedreigd na artikelen over geweld door motorbendes, aldus De Telegraaf. Hij doet deze week ook aangifte van bedreiging. "Pikken we niet", aldus Van Wely op Twitter.

Onderzoek naar bedreiging John van den Heuvel
Onderzoek naar bedreiging John van den Heuvel (Foto: BuzzE)

Broos ontslagen bij Kameroen

Hugo Broos is niet langer de bondscoach van Kameroen. Dat heeft de Kameroense voetbalbond vandaag bekend gemaakt via een persbericht. De 65-jarige Broos won begin dit jaar nog de Afrika Cup, maar wist zich niet te plaatsten voor het WK voetbal in Rusland.

"Er was al maanden een mondeling akkoord voor een contractverlenging, maar dat is nooit op papier gezet", laat Broos weten tegenover het Belgische Laatste Nieuws"Ik had een deadline vooropgesteld op 15 december, maar daardoor heeft Kameroen nu besloten het contract per direct te ontbinden. Ik heb enerzijds spijt, want was mooi avontuur. Anderzijds ben ik opgelucht want situatie was niet meer werkbaar. Officieel weet ik nog van niks, maar de bondsdokter heeft me vanmiddag op de hoogte gesteld.''


Broos had eerder ook al een conflict met Ajax-doelman André Onana. De Kameroener die een tijd niet werd opgeroepen door Broos vindt dat de coach niet eerlijk is tegenover de pers. "Ik kan niet zeggen dat onze trainer een leugenaar is. Maar als je met hem praat, zegt hij eerst tegen je dat hij je niet selecteert. Vervolgens zegt hij in een persconferentie dat je niet meer voor je land wilt uitkomen", liet Onana afgelopen zaterdag weten tegenover Fox Sports.

SuŠrez: "Het eerste wat ik deed was mijn PlayStation erbij pakken"

Luis Suárez begon in 2006 zijn Europese carrière bij FC Groningen. Zijn vrouw was de belangrijkste reden voor zijn komst naar Europa. De spits verruilde Nacional voor FC Groningen. Hij kwam daarmee dichterbij zijn toekomstige vrouwe te wonen, die destijds in Barcelona woonde.

"Het was een hele grote kans in mijn leven, dat heb ik altijd gezegd. De stap was een geweldige boost, niet alleen buiten het veld, maar ook in het veld", vertelt Suárez in gesprek met Marca"Zij heeft me altijd de weg gewezen en dat waardeer ik enorm aan haar."

"Ik waardeer ook de tijd die we met elkaar doorbrengen. We hebben al vijftien jaar een relatie, meer dan de helft van onze levens. We hebben altijd hetzelfde pad bewandelt als het gaat om ons familieleven. Toen ze me vertelden dat ik de kans had om naar Groningen te gaan, was het eerste wat ik deed mijn PlayStation erbij pakken om op te zoeken waar ze speelden en wat voor shirt ze droegen."

Judoka Polling moet ook World Masters missen

Kim Polling moet volgende week ook de World Masters in Sint Petersburg aan zich voorbij laten gaan. De Nederlandse judoka komt door een voetblessure dit jaar niet meer in actie. 

Polling liep de voetblessure op bij de door haar gewonnen Grand Prix in Den Haag van twee weken geleden. Ondanks dat het herstel voorspoedig verloopt komt de judoka niet in op de World Masters, die ze in het verleden drie keer won.

"Ik baal natuurlijk als een stekker dat ik mijn titel niet kan verdedigen. Met een goed herstelde voet aan 2018 beginnen is simpelweg belangrijker", laat Polling weten op Facebook. "Toch overheerst vooral de blijdschap dat ik na tien maanden geen judotrainingen en na meer dan een jaar geen wedstrijden te hebben gejudood, ik dit jaar een goede comeback heb gemaakt.''

Polling: "Op naar 2018, het jaar dat het olympisch kwalificatietraject begint, ik weer de wereldranglijstaanvoerster wil worden en ik bovendien mijn Europese en World Masters-titel terug wil hebben.''

Brexit-deal van tafel geveegd door Noord-Ieren

Op de dag van de deadline lijken de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op het punt te staan om een deal te sluiten waarmee de onderhandelingen de volgende fase - die van de handelsrelatie - in kunnen gaan. Dat meldt de BBC.

Europese Raad-president Donald Tusk liet weten dat de vooruitgang "bemoedigend" is. Over de eindafrekening, rechten van EU-ingezetenen en de Ierse grens zou nagenoeg overeenstemming zijn bereikt.

De EU-lidstaten hadden vooraf geëist dat deze zaken vooraf zouden worden geregeld, en niet, zoals Londen wilde, onderdeel zouden worden van een handelsdeal.

De laatste dagen bleek vooral het openhouden van de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek een pijnpunt, vooral omdat de Britten de gemeenschappelijke markt en de douane-unie willen verlaten.

De regering van Theresa May stond de laatste tijd onder druk van haar gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische partij DUP. Die stelde dat Noord-Ierland op geen enkele manier anders mag zijn dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Maar volgens het Belgische europarlementslid Philippe Lamberts zou Londen op dit punt een belangrijke concessie doen. Noord-Ierland zou "in praktisch ieder opzicht met uitzondering van de naam" in de gemeenschappelijke markt en de douane-unie kunnen blijven.

Update 18.19 uur
Eerder meldden we dat er al een overeenkomst tussen de Britten en de EU zou zijn. Premier May heeft echter moeten laten weten dat ze alsnog niet akkoord kan gaan met voorstellen waarbij Noord-Ierland op de een of andere manier toch samen met de Ierse Republiek binnen een economisch en douane-raamwerk zou blijven, waar regels gelden zoals binnen de EU.

Daartoe werd ze gedwongen door gedoogpartner DUP. Die partij, van wiens steun May in het Lagerhuis afhankelijk is, liet in een verklaring weten dat Noord-Ierland onder dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk de EU uit moet.

Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker noemde May een "taaie onderhandelaar", en May zelf liet doorschemeren dat er op basis van de geboekte vooruitgang wellicht alsnog een akkoord kan worden gesloten. Hoe dan ook lijkt haar regering steeds verder verzwakt te raken, ook omdat activistische Lagerhuisleden van haar eigen partij dreigen een al te vriendelijke deal weg te stemmen.

Bandť voor vijf jaar naar Ajax

Hassane Bandé verruilt KV Mechelen komende zomer voor Ajax. De Amsterdammers hebben nu ook met de speler een akkoord bereikt, zo meldt De Telegraaf maandagmiddag. De clubs werden het eerder al eens over de afkoopsom.

Bandé tekent een contract voor vijf jaar bij Ajax. Zodra het papierwerk in orde is gemaakt en de negentienjarige linksbuiten de medische keuring heeft afgerond, wordt de transfer officieel bekendgemaakt.

De Telegraaf melde zondagavond dat Ajax een bedrag van 9,5 miljoen euro zal overmaken KV Mechelen, inclusief bonussen. Bandé zal eerst het seizoen afmaken in België, voordat hij in de zomer van 2018 naar Ajax komt. Anderlecht, Club Brugge, PSV, Manchester United, FC Porto en Arsenal hadden ook interesse in de rechtsbenige linksbuiten van KV Mechelen.

Bandé speelt sinds dit seizoen bij Mechelen, waar hij een uitstekende indruk achterlaat. Hij scoorde al acht keer in zeventien competitieduels in België en verzorgde één assist.

Baanwielrenner Hoogland pakt winst bij WB sprint

Jeffrey Hoogland heeft bij wereldbekerwedstrijden baanwielrennen zondag in het Canadese Milton goud gepakt op het onderdeel sprint. De 24-jarige Nederlandse baansprinter was in de finale te sterk over twee heats te snel voor de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell.

In de kwart- en halve finales was de Nederlander ook de beste in twee heats. In de kwartfinale was hij te sterk voor de Pool Mateusz Rudyk en in de halve finale versloeg hij de Brit Jack Carlin met een klein verschil.

Naast Hoogland kwam er met Harrie Lavreysen nog een Nederlander in actie op het sprinttoernooi. De 20-jarige sprinter, zaterdag nog winnaar van het keirintoernooi, verloor in de achtste finales van de Surinamer Jair Tjon En Fa.

Naast de mannen hadden ook de vrouwen succes bij de wereldbekerwedstrijden in Canada. Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen pakte het zilver op het onderdeel teamsprint. Het Nederlands koppel werd zesde in de kwalificatie, won in de eerste ronde van een Spaans duo en kwam met een tweede tijd in de finale.

Daarin was het koppel Duitse koppel Kristina Vogel en Miriam Welte veel te sterk voor Nederlanders. Met meer dan één seconde verschil pakte de drievoudig wereldkampioen de winst in Milton.

Shanne Braspennincx pakte nog een bronzen medaille op het onderdeel keirin. De Nederlandse werd in de finale derde achter de Duitse Vogel de Britse Katy Marchant.

Duitse supermarkt verkocht nazi-uniformen

De Real-keten in Duitsland heeft nagemaakte legeruniformen en -attributen uit de nazi-tijd uit de online schappen verwijderd. Het aanbod kwam onder vuur te liggen na kritiek van onder anderen de bekende tv-cabaretier Jan Böhmermann. Die kreeg snel veel bijval.

Via de site van Real werden onder meer tropenhelmen en gordels van de Wehrmacht aangeboden. Ook kon de klant online soldatenuniformen en -petten met adelaars bestellen. Real verontschuldigde zich maandag snel voor het aanbod en verkoop van spullen die de gebeurtenissen uit de tijd van het nationaalsocialisme verheerlijken. Volgens de keten werden de spullen aangeboden door een derde partij die de online marktplaats van Real als verkoopplek gebruikt.

Real is een combinatie van supermarkt en warenhuis.

Duitse supermarkt verkocht nazi-uniformen
Duitse supermarkt verkocht nazi-uniformen (Foto: BuzzO)

Floortje Dessing en team Rode Kruis veilig

Floortje Dessing is met het team van het Rode Kruis dat vastzat in de hoofdstad Sanaa in Jemen, veilig aangekomen in het Afrikaanse land Djibouti. Dat meldt het Rode Kruis.

Dessing en het team waren in Jemen om aandacht te vragen voor de vergeten humanitaire ramp die zich daar voltrekt, maar kwamen knel te zitten door gevechten.

Floortje Dessing en team Rode Kruis veilig
Floortje Dessing en team Rode Kruis veilig (Foto: BuzzE)

Kamer houdt vragen over medische hulp Mali

Volgens het kabinet zijn alle problemen met munitie en medische voorzieningen in Mali opgelost en kunnen Nederlandse blauwhelmen weer in het hele land opereren. Maar de Tweede Kamer zit nog met veel vragen, bleek maandag tijdens een debat.

Er waren vorig jaar twijfels gerezen over de medische faciliteiten in het noordelijke Kidal, een vooruitgeschoven post van de Nederlanders, na een mortierongeluk. Daarbij kwamen twee Nederlandse militairen om en raakte een soldaat zwaargewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had kritiek op de medische hulp na het ongeval.

Een VN-helikopter in Kidal staat nu klaar voor medische noodgevallen. Verder voldoet het door de OVV bekritiseerde Togolese ziekenhuis in Kidal nu aan alle eisen van Defensie. Zelfs de arts die voor de OVV onderzoek deed naar het ziekenhuis deelt deze conclusie, aldus minister Ank Bijleveld (Defensie).

Argusogen

De missie in Mali is de gevaarlijkste van de VN en ,,het is daarom niet gek dat wij hier met argusogen kijken naar de medische voorzieningen in het land", zei Bram van Ojik van GroenLinks. De meeste partijen houden zorgen over de inzet van helikopters voor medische noodgevallen, niet alleen in Kidal ook voor Gao waar de meeste Nederlanders verblijven.

Ondanks deze vragen lijkt het er niet op dat de Kamer tegen een verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie met een jaar is. De Kamer zal zich hier later deze maand over uitspreken.

Kamer houdt vragen over medische hulp Mali
Kamer houdt vragen over medische hulp Mali (Foto: ANP)

'Londen en EU akkoord over Ierse grens'

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben overeenstemming bereikt over hoe om te gaan met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in 2019, melden Britse media op basis van Ierse regeringsbronnen. De EU-regels voor de Europese interne markt zouden op een of andere manier toch blijven gelden voor het Britse Noord-Ierland.

Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zal de situatie er bij de grens er na de brexit net zo uitzien als nu, als beide partijen akkoord gaan. EU-president Donald Tusk zei positief te zijn na een gesprek met de Ierse premier Leo Varadkar. Als het Britse voorstel onaanvaardbaar is voor Ierland, is het ook niet acceptabel is voor de EU, zei Tusk eerder.

Het akkoord roept de vraag op of andere delen van het Verenigd Koninkrijk ook aanspraak kunnen maken op een uitzonderingspositie. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon? is er "zeker" geen goede reden om dat te weigeren.

DUP

De Noord-Ierse partij DUP die in de Britse regering zit, is daar in ieder geval tegen. "Noord-Ierland moet de EU verlaten volgens dezelfde voorwaarden als de rest van het Verenigd Koninkrijk", reageerde DUP-leider Arlene Foster.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May zijn momenteel in gesprek over de scheidingsvoorwaarden. Naast de grenskwestie gaat het om de financiële afrekening en de rechten van EU-burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen.

'Londen en EU akkoord over Ierse grens'
'Londen en EU akkoord over Ierse grens' (Foto: ANP)

OM eist weer straf voor hulp bij dood moeder

Vanwege hulp bij de zelfdoding van zijn 99-jarige moeder is maandag voor de derde keer een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist tegen Albert Heringa. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) mag de 75-jarige Heringa zich niet beroepen op overmacht en waren er vanwege de ouderdomsklachten, aandoeningen en doodswens van zijn moeder aanknopingspunten om een arts te zoeken voor euthanasie.

De strafzaak tegen Heringa wordt opnieuw beoordeeld door het gerechtshof, nu in Den Bosch, na een besluit van de Hoge Raad. Heringa werd tot dusver nooit gestraft voor de hulp bij de zelfgekozen dood van zijn moeder. Maar volgens de Hoge Raad heeft het gerechtshof in Arnhem de laatste keer te makkelijk het beroep op noodtoestand gehonoreerd, omdat er geen arts was te vinden.

Heringa meent vooral dat het OM de strafzaak tegen hem koste wat het kost probeert te winnen, zei hij maandag in Den Bosch.

OM eist weer straf voor hulp bij dood moeder
OM eist weer straf voor hulp bij dood moeder (Foto: ANP)

Iraanse topworstelaar verliest expres op WK om IsraŽliŽr te ontlopen

De internationale worstelbond UWW heeft een onderzoek ingesteld naar een wedstrijd op het WK onder 23 in Polen. In de klasse tot 86 kilogram stonden de Rus Alikhan Zhabrayilov en de Iraniër Alireza Karimi tegenover elkaar, maar Karimi verloor opzettelijk. Karimi is ook bij de senioren een van 's werelds beste worstelaars, getuige zijn bronzen WK-medaille van 2015.

De Aziatisch kampioen was eind november dan ook de grote favoriet om in Polen de wereldtitel bij de junioren te pakken, maar plotseling ging het 'fout': terwijl Karimi de Rus alle kanten van de mat liet zien, won de Israëliër Uri Kalashnikov op de andere mat zeer verrassend van de Amerikaan Samuel Brooks.

Kalashnikov's zege zorgde ervoor dat hij Karimi's volgende opponent zou worden, en dat was een probleem. Iraanse sporters mogen van de regering aldaar namelijk niet in rechtstreekse duels met Israëliërs in actie komen, zoals in een individuele sport als worstelen uiteraard het geval zou zijn.

Karimi had de zege bijna binnen, maar kreeg van zijn coach te horen dat hij expres moest verliezen. Zhabrayilov gooide hem vervolgens zonder moeite en won de wedstrijd, waarna hij Kalashnikov volkomen kansloos liet en ook nog eens de wereldtitel pakte.

"Zoals verschillende media hebben gemeld, geloven we dat Karimi van zijn coaches opdracht heeft gekregen om te verliezen om zo een bepaalde tegenstander te ontlopen", aldus een statement van de UWW. 

De Iraanse overheid prees Karimi na afloop en sprak van 'een nobele en heroïsche actie', waarbij men hem 'een bron van trots' noemde. Ook de Iraanse worstelbond beschreef hun atleet als een held. Doorgaans ontwijken Iraanse sporters Israëlische opponenten door bijvoorbeeld plotseling geblesseerd of ziek te raken, maar in dit geval nam men de gok dat de Amerikaan van Kalashnikov zou winnen. 

Karimi zelf was allerminst gelukkig met de situatie. Tegenover een studentenmedium in zijn land zei hij dat zijn coach hem inderdaad opdracht gaf bewust te verliezen. "In één moment kwam mijn hele wereld ineens tot een einde", aldus een bedroefde Karimi. "Ik heb maanden alles gegeven om hier de wereldtitel te pakken, dat was al die tijd mijn enige doel."

Overigens gaan in het land langzaam stemmen op om de bizarre praktijken van het vermijden van Israëlische sporters tegen te gaan. Sportfans raken er al jaren zwaar door gefrustreerd - het kost Iran immers simpelweg medailles - om over de sporters, die hun dromen zo op moeten geven, nog maar niet te spreken.

Onder meer de Iraanse worstelbond, samen met de gewichthefbond een van de voornaamste sportbonden in het Aziatische land, probeert de regering over te halen om hun worstelaars gewoon tegen Israëliërs uit te laten komen. Ook een aantal parlementsleden hebben zich al voorzichtig positief uitgelaten over een verandering van de regels, maar het valt te bezien of dat binnen enkele jaren gaat gebeuren.

Onana: "Wij geloven in Keizer"

Ajax staat na het weekend derde met tien punten achterstand op PSV. Tegen FC Twente ging het mis en kreeg André Onana drie tegendoelpunten.

"We moesten allemaal wennen aan de driemansverdediging, maar het is ons werk om dat zo normaal mogelijk te doen. We hadden wel verwacht dat FC Twente vol druk zou gaan zetten in de tweede helft, maar zij hebben goede spelers en we speelden een uitwedstrijd", vertelde de omlaag kijkende doelman teleurgesteld. "Het is niet mogelijk om elke wedstrijd te winnen, we hadden pech."

De Kameroener had het 'heel koud', maar hij was niet de enige. Het vroor in Enschede en er daalden zelfs sneeuwvlokken neer uit de lucht. "Het weer heeft voor iedereen denk ik invloed gehad op het resultaat, maar dat is geen excuus voor de verloren punten. Het was niet mijn beste wedstrijd."

"Ze hebben drie goals gescoord, dus natuurlijk ben ik niet tevreden over mezelf", vervolgde hij. "Volgens mij is het de eerste keer in de Eredivisie dat ik drie doelpunten tegen heb gekregen, dus ik zal slechte herinneringen aan FC Twente overhouden." De laatste keer dat de Amsterdammers drie tegendoelpunten kregen in de Eredivisie was inderdaad lang geleden. In 2014 verloor Ajax met Jasper Cillessen onder de lat met 1-3 van PSV.

Ondanks de tien punten achterstand op de koploper hebben de hoofdstedelingen behalve de KNVB Beker geen andere competities waar ze zich op kunnen verheugen. "De Eredivisie is het enige wat we nog hebben dit seizoen. Het is niet makkelijk om zes maanden terug nog een Europa League finale gespeeld te hebben en nu nergens te zijn in Europa. We kunnen nu niks aan dat grote verschil doen."

Zodra het over coach Marcel Keizer ging had de 21-jarige Onana even tijd nodig om na te denken. "We spelen goed en hebben veel balbezit, dus ik ben daar blij mee. Het enige wat ik kan zeggen is dat we alles gaan geven in de wedstrijd tegen PSV. Misschien is het seizoen verloren als we niet winnen en de druk zal er zijn, maar tegen FC Twente speelden we ook met veel druk op onze schouders. Dat is altijd zo bij Ajax."

Uiteindelijk spreekt hij niet alleen zijn vertrouwen, maar ook die van het team uit in de trainer. "Ik heb echt het vertrouwen dat we nog wat van het seizoen kunnen maken met deze coach. Wij geloven in Keizer. De manier waarop we spelen en trainen is soms echt goed. Het is allemaal niet meer hetzelfde als onder Peter Bosz, we hebben niet meer dezelfde spelersgroep."

Go Ahead ontslaat trainer Vlemmings

Leon Vlemmings staat niet langer aan het roer bij Go Ahead Eagles. De trainer is zondag op straat gezet door de club. Go Ahead Eagles is bezig aan een teleurstellend seizoen en staat in de Jupiler League op een veertiende plek. De tegenvallende resultaten hebben Vlemmings zijn baan gekost, zo meldt de club zondag.

"Het bestuur en de Raad van Commissarissen van Go Ahead Eagles hebben zich aan het begin van het seizoen geschaard achter de plannen en ideeën van het technisch management", meldt voorzitter Edwin Lugt op de officiële website van de club. "Die plannen zagen er veelbelovend uit, waarbij we ons tegelijkertijd realiseerden dat we met elkaar aan een proces waren begonnen dat we tijd moesten gunnen. Maar dan moet er op het veld wel progressie waarneembaar zijn qua spel en resultaten."

"Helaas is dat niet het geval geweest. Met slechts 18 punten uit 16 wedstrijden en de huidige 14e plaats op de ranglijst van de Jupiler League voelden we ons genoodzaakt om de onderlinge samenwerking te beëindigen."

Directeur Hans de Vroome baalt dat de club deze beslissing heeft moeten nemen. "Het doet mij persoonlijk ontzettend veel dat we in dit stadium afscheid moeten nemen van een trainer die qua persoonlijkheid goed bij ons past. Alle voorwaarden om samen tot succes te komen, waren aanwezig. Helaas was dit de voorbije periode qua spel en resultaten niet op het veld terug te zien."

Ook Vlemmings baalt van de beëindiging van de samenwerking. "Ik vind het ontzettend jammer dat onze wegen hier scheiden. Met ziel en zaligheid heb ik bij Go Ahead Eagles geprobeerd om iets moois neer te zetten. Als hoofdtrainer ben ik verantwoordelijk voor de prestaties en ik ben dan ook teleurgesteld dat ik het niet voor elkaar heb gekregen."

Cabinepersoneel KLM staakt op 8 januari

Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt op maandag 8 januari voor 24 uur het werk neer. Daardoor zullen volgens FNV die dag minder of mogelijk zelfs geen KLM-vluchten vertrekken vanaf Schiphol.

Het zou voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van KLM zijn dat het cabinepersoneel een hele dag staakt. FNV protesteert daarmee tegen het besluit van de luchtvaartmaatschappij, ruim een jaar geleden, om op een deel van de verre vluchten met een steward of stewardess minder te vliegen.

Die bezuinigingsmaatregel heeft geleid tot een verhoging van de werkdruk. Ook de dienstverlening aan passagiers is volgens de vakbond in het geding. Eerder waren er al stiptheidsacties en korte werkonderbrekingen.

Maatregelen

Tussendoor is ook met KLM onderhandeld over een nieuwe cao. Het was de bedoeling dat daarin alternatieve besparingen zouden worden vastgelegd, zodat de inkrimping van de bemanning kan worden teruggedraaid. Maar dat is tot dusver niet gelukt.

FNV heeft de staking nu al aangekondigd, zodat KLM ruim de tijd heeft om maatregelen te treffen. Aan de andere kant biedt dat ook de gelegenheid om er alsnog samen uit te komen, meent FNV-onderhandelaar Birte Nelen. "Maar dan moet wel eerst de volledige cabinebezetting terug."

Buitenproportioneel

KLM vindt dat FNV de situatie onnodig op de spits drijft en noemt de aangekondigde staking buitenproportioneel. Directeur personeelszaken Aart Slagt riep de vakbond op om "in het belang van KLM, haar reizigers en medewerkers" weer in overleg te gaan over een nieuwe cao.

FNV vertegenwoordigt ongeveer een kwart van de bij elkaar 9500 stewards en stewardessen. De grootste cabinevakbond VNC wil het nog lopende overleg met KLM een kans geven en steunt daarom de stakingsoproep op dit moment nog niet.

Cabinepersoneel KLM staakt op 8 januari
Cabinepersoneel KLM staakt op 8 januari (Foto: ANP)

Grote oefening luchtmacht VS en Zuid-Korea

Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn begonnen aan een grote luchtmachtoefening. Bij de militaire operatie Vigilant Ace zijn 12.000 manschappen en 230 vliegtuigen betrokken. Daarmee is de oefening van de twee landen omvangrijk, maar niet de grootste ooit zoals aanvankelijk werd meegedeeld.

Noord-Korea heeft gezegd dat het de oefening als een provocatie opvat. China heeft de Zuid-Koreanen en de Amerikanen opgeroepen terughoudendheid te betrachten met hun oefeningen. De situatie op het Koreaanse schiereiland ligt immers uiterst gevoelig, aldus Peking. Provocaties dienen juist te worden voorkomen, vinden de Chinezen.

Het regiem in Pyongyang vuurde woensdag weer een ballistische raket af en liet na afloop weten dat het raketprogramma hiermee voltooid is: de projectielen kunnen het Amerikaanse vasteland bereiken.

Grote oefening luchtmacht VS en Zuid-Korea
Grote oefening luchtmacht VS en Zuid-Korea (Foto: ANP)

D66 wil vragenuur voor kinderen in Kamer

Kinderen moeten de kans krijgen eens in het jaar de Tweede Kamer over te nemen en een vragenuur te houden. Dat plan van D66 stevent, met steun van in ieder geval CDA, GroenLinks en SP, af op een meerderheid.

Kinderen verdienen echte inspraak, vindt Kamerlid Rens Raemakers. "Nu hebben ze vaak het gevoel dat hun mening niet op prijs wordt gesteld door politici", zegt hij. Het jongste lid van de huidige Tweede Kamer wil daarom jaarlijks in de week van 20 november, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, 150 kinderen uitnodigen op de blauwe stoelen. Raemakers wijst erop dat kinderen "niet politiek correct zijn en misschien de vinger op de zere plek kunnen leggen".

Het kindervragenuur moet precies lijken op het gewone dinsdagse vragenuur, onder leiding van de Kamervoorzitter en met ministers die de vragen van de kinderen moeten beantwoorden. Raemakers wil kinderen uitnodigen uit groep zeven en acht en uit de brugklas.

D66 wil vragenuur voor kinderen in Kamer
D66 wil vragenuur voor kinderen in Kamer (Foto: ANP)

Belastingplan VS geeft beurzen vleugels

De Europese beurzen gingen maandag stevig omhoog. De goedkeuring van de belastingplannen van president Donald Trump door de Amerikaanse Senaat zorgden voor een optimistische stemming bij beleggers. De plannen worden als positief gezien voor het Amerikaanse bedrijfsleven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1 procent hoger op 540,98 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 828,25 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt kregen er tot 1,2 procent bij.

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML met een plus van 2,5 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM volgde met een winst van 2,3 procent, na een adviesverhoging door Deutsche Bank. Supermarktconcern Ahold Delhaize kreeg een koopadvies van Kepler Cheuvreux en klom 1,1 procent. Kabel- en telecombedrijf Altice was de enige daler met een verlies van 1,8 procent.

PostNL
In de MidKap werden de stijgers aangevoerd door chipbedrijf Besi en postbezorger PostNL met winsten van 2,7 en 2,3 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de enige daler met een min van 0,3 procent. Een deel van het cabinepersoneel van KLM legt volgens vakbond FNV maandag 8 januari voor 24 uur het werk neer. Topman Jean-Marc Janaillac erkende daarnaast dat de winstgevendheid nog altijd lager is dan bij de concurrentie.

Op de lokale markt dikte Kiadis Pharma ruim 5 procent aan. Het biotechnologiebedrijf meldde vorderingen bij het testen van een medicijn. De proef moet onder meer inzicht geven in de veiligheid en werkzaamheid van het middel als aanvullende behandeling voor bloedceltransplantatie bij volwassen patiënten met bloedkanker.

Euro
Telegraaf Media Groep (TMG) klom bijna 6 procent. De overnamestrijd rond het mediabedrijf is eindelijk afgerond. John de Mol verkoopt zijn minderheidsbelang van iets meer dan 29 procent in TMG na een lange strijd aan het Vlaamse mediabedrijf Mediahuis.

In Frankfurt kelderde Dialog Semiconductor 16 procent. De Duitse chipmaker liet weten dat de belangrijke klant Apple mogelijk zijn eigen power chips gaat bouwen. Het bedrijf benadrukte wel dat de iPhone-maker in 2018 nog klant blijft.

De euro was 1,1848 dollar waard, tegen 1,1919 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 57,86 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 63,34 dollar per vat.

Belastingplan VS geeft beurzen vleugels
Belastingplan VS geeft beurzen vleugels (Foto: ANP)

'Stem op beruchte tape is echt van Trump'

De beruchte Access Hollywood opname uit 2005 waarop de Amerikaanse president Donald Trump denigrerende seksuele uitlatingen richting vrouwen doet, is echt en de stem is van Trump. Het zei "grab 'em by the pussy", zegt Billy Bush, de interviewer die hem die woorden ontlokte, in de New York Times.

Vorige week trok de president plotseling zijn beruchte uitspraak in twijfel. Maar Bush was stellig: "De pogingen van de president om de geschiedenis een andere draai te geven, hebben een open zenuw bij me geraakt en de zeven andere getuigen van het gesprek. We dachten eerst even dat het een comedy-act was, maar nu weten we beter", aldus Bush.

Het uitlekken van de geluidsopname met de uitspraken zorgde vorig jaar voor veel opschudding. Trump leek met zijn woorden te zeggen dat je als beroemdheid kunt wegkomen met aanranding. "Je kunt ze in hun kruis grijpen, je kunt alles doen."

'Stem op beruchte tape is echt van Trump'
'Stem op beruchte tape is echt van Trump' (Foto: BuzzE)

NAVO: Noord-Koreaanse raket reikt tot Europa

De intercontinentale raketten van Noord-Korea kunnen volgens de NAVO niet alleen de VS, maar ook Europa bereiken. De rakettest die Pyongyang vorige week deed heeft aangetoond dat alle bondgenoten binnen bereik zijn, zei de topman van de westerse alliantie, Jens Stoltenberg, maandag.

De hele wereld moet "maximale druk" uitoefenen op Noord-Korea om tot een vreedzame oplossing te komen, aldus Stoltenberg. Een militaire actie is volgens hem vooralsnog niet aan de orde. Hij zei te vertrouwen op de afschrikkende werking van de militaire kracht van de alliantie.

De kwestie staat hoog op de agenda van een overleg dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 NAVO-landen deze week in Brussel hebben. Het onderwerp wordt dinsdagavond besproken bij een diner waar ook de Amerikaanse minister Rex Tillerson bij is.

Zuid-Korea stelde vorige week al dat de geteste Hwasong-15-raket een afstand van meer dan 13.000 kilometer kan overbruggen.

NAVO: Noord-Koreaanse raket reikt tot Europa
NAVO: Noord-Koreaanse raket reikt tot Europa (Foto: ANP)

'Tekort aan technisch personeel houdt aan'

Werkgevers moeten nog zeker zes jaar rekening houden met nijpende tekorten aan geschoold personeel voor vooral technische beroepen. Ook in de gezondheidszorg en het onderwijs zijn grote knelpunten te verwachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Vooral de groei in de bouw voedt de vraag naar technisch geschoold personeel. Ondanks de groeiende toestroom van gediplomeerden, blijft het aanbod achter. "Dit heeft er deels mee te maken dat lang niet alle technisch gediplomeerden een baan zoeken in de techniek", aldus onderzoeksleider Didier Fouarge.

In de gezondheidszorg worden op alle niveaus problemen verwacht in de personeelsvoorziening, mede door de stijging van de zorguitgaven. Ook blijft het volgens de onderzoekers lastig om nieuwe leerkrachten te vinden in het basisonderwijs, waar veel vertrekkend personeel moet worden vervangen.

Hoogopgeleiden
Het aantal werkenden in Nederland neemt volgens de onderzoekers in de jaren tot 2022 met ongeveer 520.000 toe. Dat komt neer op een groei van de werkgelegenheid met circa 1 procent per jaar. Dat maakt de perspectieven voor jongeren op de arbeidsmarkt "gemiddeld genomen goed", aldus het rapport.

Hoogopgeleiden (hbo en universitair) hebben de beste papieren om aan werk te komen. Maar vooral in de zorg en de techniek liggen ook volop kansen voor mensen met een mbo-diploma op zak. "Het is beslist niet zo dat de markt geen behoefte heeft aan vakmensen", aldus Fouarge.

'Tekort aan technisch personeel houdt aan'
'Tekort aan technisch personeel houdt aan' (Foto: ANP)

LB: 'Beyoncť verandert e-mailadres elke week'

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

E-mailadressen van Beyoncé  blijven niet lang in gebruik. Volgens Ed Sheeran verandert de popdiva haar mailadres elke week.

Dat verklapte Ed in een interview met Entertainment Tonight. "Ze is heel goed in niet gevonden worden. Een beetje zoals ik ook zou willen zijn", aldus de zanger. Ed en Beyoncé namen onlangs een nummer op. Hij heeft daarvoor heel veel e-mailadressen moeten gebruiken, want volgens de Brit gingen de voorbereidingen voor de samenwerking al in mei van start. "Daarna kreeg ze natuurlijk haar tweeling, maar in september was het nummer af. Dus ik wachtte al een tijdje om het uit te brengen."

'Beyoncé verandert e-mailadres elke week'

'Beyoncé verandert e-mailadres elke week' (Foto: BuzzE)

FOK!-Boxenweek, dag 1: Godzilla, Kong ťn Tarzan in 1 box

DAG 1: Win nu Godzilla, Kong: Skull Island én The Legend of Tarzan in één box op blu-ray. Handig!

De vraag luidt:

Wat is de leeftijdsclassificatie van deze box?

  • 6 jaar en ouder
  • 12 jaar en ouder
  • 16 jaar en ouder

Het enige wat je ervoor hoeft te doen is antwoord te geven op de vraag, door te klikken op deze link. Weten wat je kunt winnen? Er verschijnt ook zo snel mogelijk een recensie van onze vertrouwde recensent van deze box.

Succes! Niks voor jou? Morgen weer een andere box, leuk voor onder de boom!

Maan accepteert excuses Frank Dane

Zangeres Maan is maandag om 12:00 uur te gast bij Radio 538 om te praten over het streakerincident dat vorige maand plaatsvond. De zender liet weten dat ze is uitgenodigd in het programma van dj Frank Dane "om samen een toelichting te geven."

538 liet Maan in de Frank en Vrijdag Show zo schrikken dat ze op de radio in huilen uitbarstte. De dj's zetten de streaker, een naakte man, in tijdens het optreden van de 20-jarige zangeres. De kwestie kreeg zondag pas aandacht nadat zanger Tim Knol op Twitter zijn ongenoegen over de actie had geuit en anderen zich daarbij hadden aangesloten.

Knol roept op de zender te boycotten. "Ongelooflijke prutsers", reageerde Knol. Presentator Eric Corton twitterde "Godskolere" en Janine Abbring liet weten: "Ik zocht naar woorden maar Tim zegt het al prima." Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing schreef: "En ze is voor de verkoop van haar muziek afhankelijk van zo'n zender met morsige mannetjes die denken dat morsigemannetjesfantasietjes leuk zijn. Bah."

Maan reageerde geschrokken toen het gebeurde: "Ik schrok zo erg. Er zat opeens een naakte piemel voor m'n gezicht. Ik was al een beetje zenuwachtig voor het optreden." De dj's boden Maan na de actie hun excuses aan, maar Tim vindt dat niet genoeg. "Zo met artiesten omgaan. Niemand moet meer naar die kut radiozender gaan om zijn liedje te promoten. Flikker op."

Update

Maan accepteert de - inmiddels meermaals aangeboden - excuses van de betrokken dj's. Op haar instagram schrijft ze: "Ik vind het heel heftig om te zien wat voor een ophef er is ontstaan over het incident bij 538. Ik heb me er heel rot over gevoeld, maar het is inmiddels drie weken geleden en ik heb het, na meerdere malen excuses van Frank en zijn team, afgesloten. Excuses aanvaard"


Omdat verder niemand iets te zeggen heeft over hoe Maan hiermee besluit om te gaan is hiermee de kous natuurlijk gewoon af.

Maan vond een streaker op het songfestival nog wél hilarisch
Maan vond een streaker op het songfestival nog wèl hilarisch

De schokkende video van het voorval-met-de-penis-op-drie-meter-afstand hieronder

Ongebruikte 06-nummers ingetrokken door ACM

De Autoriteit Consument & Markt heeft honderdduizend ongebruikte 06-nummers ingetrokken van telecomaanbieder Globetouch Netherlands. Het gaat om alle nummers die beginnen met 06-350. De ACM kan deze teruggegeven nummers nu weer uitgeven aan een andere aanbieder van mobiele telefonie. Globetouch had nog niet één nummer van het nummerblok uitgegeven.

Een jaar
Telecomaanbieders kunnen 06-nummers aanvragen bij de ACM. Ze moeten de nummers dan binnen een jaar uitgeven aan hun klanten. De ACM mag toegekende nummers intrekken als een telecomaanbieder de nummers te lang op de plank laat liggen. De ACM had deze reeks nummers al in december 2012 toegekend aan Globetouch.

Vermiste Brit dood gevonden in Amsterdam

Zondagavond is na dagenlang zoeken door agenten van Team Water Havens het lichaam van de 30-jarige man uit Newcastle (Groot-Brittannië) ter hoogte van de Afrikahaven gevonden.

De man bevond zich zondag 19 november aan boord van een feestboot. Hij is nadat hij in het Noordzeekanaal terecht kwam, ondanks diverse zoekacties (kort) daarna, niet aangetroffen. De familie is in kennis gesteld. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een misdrijf.

NS-poortjes op Amsterdam CS gesloten

Na een geslaagde proef zijn vandaag de poortjes op Amsterdam Centraal definitief gesloten. De eerste weken zullen extra servicemedewerkers assisteren bij de poortjes. Reizigers worden via posters, omroepberichten en social media geïnformeerd. Bij de Service- en Informatiebalies op de stations Amsterdam Centraal, Amsterdam Sloterdijk en Schiphol Airport en in de treinen die Amsterdam Centraal aandoen, worden (internationale) reizigers geattendeerd op het gereedhouden van hun vervoerbewijzen om uit te kunnen checken.

Reizigers die iemand uit willen zwaaien op het perron of even een boodschap willen doen bij één van de winkels binnen de poortjes, kunnen met een OV-chipkaart met NS-reisproduct en voldoende saldo binnen het uur weer kosteloos uitchecken. Op stations met gesloten poortjes geeft 89% van de reizigers aan zich veilig te voelen. Op stations zonder poortjes is dit 79%. Met Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk zijn eind dit jaar op 74 stations de poortjes gesloten en passeren 87% van de reizigers een gesloten poortje tijdens hun reis.

Dode baby blijkt onderweg naar crematorium nog in leven

Twee artsen die bij een geboorte een baby hadden doodverklaard zijn ontslagen nadat onderweg naar het crematorium bleek dat de baby nog in leven was. Dat lezen we bij de NOS.

Zijn tweelingzusje kwam levenloos ter wereld, maar hijzelf stierf volgens de artsen van het Indiase ziekenhuis enkele uren later. De bevalling kwam na complicaties al in de 22ste week op gang. 

Toen de ouders het in plastic gewikkelde kind in handen kregen voor de uitvaart, zag de vader dat zijn zoon nog bewoog. Hierop werd het kind in allerijl naar een ander ziekenhuis gebracht. Hier wordt de kleine momenteel nog steeds verzorgd.

Uncharted 3 director richt eigen studio op

Justin Richmond was samen met Amy Hennig game director voor Uncharted 3. De beste man heeft nu een eigen studio opgericht met de naam Wonderstorm, Hij doet dit samen met Aaron Ehasz die schrijver was van Avatar: The Last Airbender.

De nieuwe studio zal zich richten op het maken van games en andere media. De eerste game is al in ontwikkeling, maar daar is voorlopig nog niks over bekend. Daarnaast werkt met samen met Netflix om een animatieserie te maken die over die game gaat.

Wonderstorm

Steep Road To The Olympics launch-trailer

Morgen is het pakjesavond, maar komt er ook een uitbreiding voor Steep aan. Vanaf morgen kun je namelijk meedoen aan de Olympische Spelen in Steep. Het is de officiële game van de Olympische Winterspelen PyeongChang 2018.

In de verhaalmodus van Steep Road to the Olympics kruipen spelers in de huid van een jonge atleet die traint om als allereerste Olympisch goud te winnen in drie verschillende freestyle disciplines, namelijk big air, halfpipe en slopestyle. De wedstrijden vinden plaats in de unieke Zuid-Koreaanse bergen, waar de Olympische Winterspelen PyeongChang 2018 zich komende februari afspelen. Daarnaast krijgen spelers toegang tot de Japanse bergen.Elektrisch rijden duurder dan op benzine

Rijden met een elektrische auto is 10 procent duurder dan rijden met een benzineauto. Dit blijkt uit berekeningen van de ANWB, als onderdeel van een breder onderzoek naar elektrisch rijden. Uit de studie blijkt dat 38 procent van de Nederlandse consumenten interesse heeft in elektrisch rijden.

De prijs per kilometer van een nieuwe benzineauto is 50,6 cent, terwijl die van een nieuwe elektrische auto 55,9 cent bedraagt. De tarieven zijn berekend op basis van vier jaar gebruik en 15.000 gereden kilometers per jaar.

Van de ondervraagden geeft 85 procent aan dat milieuwinst de belangrijkste reden is om te kiezen voor een elektrische auto. 46 procent zegt dat te willen doen omdat de auto voordelig is in gebruik. Bij redenen om niet te kiezen voor elektrisch zegt 65 procent dat de auto te duur is in aanschaf. 31 procent vindt de actieradius onvoldoende.

Elektrisch rijden duurder dan op benzine
Elektrisch rijden duurder dan op benzine (Foto: ANP)

Winnaar Steep-prijsvraag

We mochten samen met Ubisoft en Trust wat leuke goodies weg geven: een stickervel, een poster en een Trust Gaming GXT 322C Carus Headset. Om kans te maken moest je antwoord geven op de volgende vraag: hoeveel sportactiviteiten zijn er in de originele Steep-game? Dat waren er vier: skiën, wingsuit vliegen, snowboarden en paragliden. Hopje123 was een van de inzendingen die dat ook dacht, die mag de prijzen binnenkort bij de voordeur in ontvangst nemen!

Steep - prijsvraag (Foto: Ubisoft)

Depay weer belangrijk bij zege Lyon

Olympique Lyon heeft in de Franse Ligue 1 drie punten gepakt op bezoek bij Caen. Zoals dit seizoen al met enige regelmaat het geval bleek, was Memphis Depay ook dit keer weer van waarde voor de ploeg, waar Kenny Tete de hele wedstrijd speelde.

Al na tien minuten schoot Depay op doel, wat resulteerde in een rebound die Maxwel Cornet tot een treffer promoveerde. De Nederlands international stelde vervolgens spits Mariano Diaz met een interceptie in staat de score te verdubbelen: 0-2. Nabil Fekir had Depay's 'assist-hattrick' compleet kunnen maken, maar faalde. Ivan Santini kwam namens Caen nog tot scoren.

Uitslagen Ligue 1
Caen - Olympique Lyon 1-2
St Etienne - Nantes 1-1
Montpellier - Marseille 1-1

Vooral zwarte Zwarte Pieten op basisscholen

Buiten de drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) viert 89 procent van de basisscholen het Sinterklaasfeest gewoon met zwarte Zwarte Pieten. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek & Advies, een onafhankelijk onderzoeksbureau, onder vierhonderd basisschooldirecteuren.

Op 18 procent van de basisscholen is nog wel discussie gevoerd over 'het soort piet' dat moet worden ingezet bij het kinderfeest. Daarbij ging het dan meestal om drie dingen: of de kleur van de Zwarte Pieten aangepast moet worden, of de huidige Zwarte Piet voor sommigen kwetsend is en of het schoolteam liever een zwarte Zwarte Piet ziet.

In de drie grote steden viert 84 procent van de scholen het feest met roetveeg Zwarte Pieten. Sowieso viert een overgrote meerderheid van 96 procent het Sinterklaasfeest. 85% van álle scholen in Nederland houdt vast aan de zwarte Zwarte Piet.

Geen pietendiscussie op meeste basisscholen
Geen pietendiscussie op meeste basisscholen (Foto: ANP)

Wild geraas 2.0 en waarom Zwarte Piet geen racisme is

De film Wild Geraas, die op basis van 30 jaar onderzoek uitlegde hoe Zwarte Piet helemaal niets met slavernij of negerkarikaturen te maken heeft, werd door de Nederlandse omroepen massaal en stelselmatig genegeerd, maar dat weerhoud de maker er niet van een vervolg te maken.

Wild geraas 2.0 gaat verder de geschiedenis in en laat de cultuur achter Zwarte Piet over de gehele wereld zien. Waar een bepaalde groep actievoerders de samenleving probeert te verdelen via Zwarte Piet, laat wild geraas 2.0 juist zien dat Zwarte Piet ons allemaal, over de gehele wereld, verbindt.

Om de film te kunnen maken is 15.000 euro nodig, welke men via crowdfunding wil binnen halen. De teller staat op moment van schrijven op ruim 11.000 euro. Bijdragen kan via cinecrowd. Het eerste deel, en het uitgebreide boek, kun je eventueel kopen bij bol.com. Full disclosure; bij aanschaf via voorgaande link ontvangt FOK! een klein percentage van je aankoopbedrag.

Voor de mensen die roepen dat Zwarte Piet prima aangepast kan worden; nee, want van de actievoerders dient de persoon Piet in zijn geheel te verdwijnen.

Amerikaanse ambassade IsraŽl naar Jeruzalem?

President Trump overweegt de ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, volgens de Israëlische regering de 'ondeelbare hoofdstad' van het land.

Maar de Palestijnen claimen een deel ervan als hun hoofdstad, namelijk Oost-Jeruzalem dat vijftig jaar geleden door Israël werd bezet.

Schijnbaar geen simpele beslissing, want Trump is aan het twijfelen geslagen. Wat denk jij?

Gemeenten worstelen met sociaal beleid

Gemeenten worstelen met het sociaal beleid dat zij enkele jaren geleden op hun bordje hebben gekregen. Het gaat hierbij onder meer om de Jeugdzorg, het zolang mogelijk thuis kunnen wonen (Wet maatschappelijke ondersteuning, Wmo) en de Participatiewet (die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden).

In ongeveer een op de tien gemeenten blijken gemeenteraadsleden over onvoldoende kennis en vaardigheden te beschikken om hun taken goed uit te kunnen voeren. Zij zijn echter wel verantwoordelijk voor het beleid.

In ongeveer 40 procent van de gemeenten vinden gemeenteraadsleden het moeilijk om voldoende tijd te vinden om zich met het beleid bezig te houden, blijkt verder uit onderzoek door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP baseert zich op informatie van griffiers.

Wat betreft de gebruikers van de voorzieningen, blijken huishoudens met probleemschulden 2,5 keer zo vaak van een regeling gebruik te maken als huishoudens zonder die geldproblemen. Ook komen huishoudens met problematische schulden 6,5 keer vaker in aanraking met de politie dan andere huishoudens.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat meer mensen die gebruikmaken van de Wmo zich eenzaam zijn gaan voelen. Zij missen een intieme relatie of een vertrouwenspersoon. In 2016 voelde 22 procent zich eenzaam, het jaar daarvoor 17 procent.

Gemeenten worstelen met sociaal beleid
Gemeenten worstelen met sociaal beleid (Foto: ANP)

Yuskov rijdt 2e tijd ooit op 1500 meter, Nederlands record Verweij

De 1500 meter bij de mannen tijdens de World Cup schaatsen in Calgary heeft een fenomenale rit opgeleverd. In de achtste van tien ritten reden Denis Yuskov en Koen Verweij tegen elkaar en de trainingsmaatjes maakten er een waar spektakel van.

Verweij had in het eerste deel van de race de overhand, maar Yuskov maakte zijn reputatie als iemand met een ijzersterk slot volledig waar. Hij snelde zo naar een eindtijd van 1:41,33 minuten, de tweede tijd ooit en slechts 0,29 seconden verwijderd van Shani Davis' wereldrecord uit 2009.

Verweij kwam achter Yuskov over de streep in 1:41,95 en werd na de Rus en Davis de derde man ooit onder de 1:42. Daarmee verbrak hij ook het ruim twee jaar oude Nederlandse record van Kjeld Nuis, die met 1:42,27 zelf genoegen moest nemen met de derde plek in Calgary.

Thomas Krol pakte met 1:43,16 de zevende plek. Een speciale vermelding was er voor de Noor Allan Dahl Johansson: met 1:43,13 verpletterde hij het wereldrecord voor junioren met grofweg een seconde, waardoor hij nu op de gedeeld 21e plek ooit staat op de 1500 meter.

FOK!Kerstprijsvraag: 4 december [gesloten]

Het is weer maandag, de arbeid/school roept weer. Hopelijk wordt je dag beter met weer een nieuwe prijsvraag! Voor vandaag staat prijs nummer 4 op de planning en deze gaat gaat over onze beste vriend: de politie! Met LEGO City Undercover ga je politieagent Chase McCain achter de superschurk Rex aan. Wil je meer lezen over LEGO City Undercover, lees dan snel onze review!

Wij mogen LEGO City Undercover voor de Nintendo Switch weggeven, maar je moet er wel wat voor doen, namelijk antwoord geven op de prijsvraag: Dit keer is de prijsvraag een beetje wetenschappelijk: Hoeveel LEGO® blokjes moet je op elkaar stapelen om tot aan de maan te komen?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door.Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Warner Bros.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #70
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
©FOK.nl e.a.