'Ongetrouwde mannen zijn een gevaar voor de maatschappij'

"Mannen zonder boterbriefje groeien uit tot disfunctionele mensen en worden een probleem van de maatschappij". Een uitspraak die een keertje niet afkomstig is van extremistische feminazi's zoals Gloria Wekker of Anja Meulenbelt, maar van Iain Duncan Smith. Brits politicus en voormalig voorzitter van de Engelse Conservatives, een soort Angelsaksische CDA.

De man die ooit een regeringsbaantje als staatssecretaris voor arbeid en pensioenen wist te bemachtigen, deed zijn opmerkelijke uitspraak op een evenement van de Conservatives in Manchester. Hij wist eraan toe te voegen dat samenwonende, ongetrouwde stellen als 'inherent instabiel' moeten worden beschouwd in vergelijking met mensen die wel -keurig en zoals het heurt- met elkaar in het huwelijksbootje zijn gestapt.

Mannen die niet het ja-woord aan iemand hebben gegeven 'doen dingen die ze normaal gesproken niet zouden doen'. Hierbij valt op dat Smith het woordje 'normaal' gereserveerd heeft voor getrouwde stellen.

"De instabiliteit van ongetrouwde samenwonende stellen, is voornamelijk voordelig voor een van de beide partners.Dat is vrijwel altijd de man. Zodra ze geconfronteerd worden met een moment dat ze zich daadwerkelijk dienen in te zetten voor de relatie, trekken ze zich terug". 

Volgens Smith, die zo uit een teletijdmachine lijkt te zijn gestapt, zouden ongetrouwde mannen zich vaker in de schulden steken en eerder een misdaad begaan. "Het is al jaren een gegeven dat mannen die gescheiden zijn van hun familie en in een lage inkomensgroep vallen, een probleem vormen". 

"Omdat ze de druk missen om voor hun gezin te zorgen, kunnen ze de dingen gaan doen die die ze normaal gesproken wel uit hun hoofd zouden laten", zo vervolgt Duncan zijn ietwat generaliserend betoog. "Zo ontstaat dus een hoge mate van verslaving, criminele activiteiten, problemen door disfunctioneel gedrag en het hebben van kinderen bij verschillende moeders bij deze groep. Al die issues zijn een gevolg van het feit deze jonge mensen geen vaste basis hebben. Ze missen het verantwoordelijkheidsgevoel voor het gezin dat die ze stabiel houdt en ze uiteindelijk gelukkig maakt".

Smith denkt dat deze mannen hun heil zoeken op het internet, waar ze kijken hoe vrouwen seksueel vernederd worden en de dames niet erg hoog aangeslagen worden. Dit heeft weer zijn weerslag op jonge vrouwen: zij krijgen door deze mannen een laag zelfbeeld en zien zichzelf meer als object van als persoon. Het feit dat het huwelijk tegenwoordig niet meer zo populair is als in de jaren '50, heeft in de ogen van Duncan een verwoestend gevolgd voor de maatschappij.

De getrouwde Smith haalde vaker het nieuws. Zo kreeg hij een groot deel van empathisch Engeland over zich heen nadat hij ervoor gezorgd had dat gehandicapten moeilijker aan financiële bijstand konden komen, ook werd hij ervan beschuldigd het parlement te hebben voorgelogen over de kosten van het IT-project binnen zijn ministerie. Meer over Smith is hier te vinden.