Vlucht Delta verslaat orkaan Irma

Orkaan Irma was woensdag hard op weg naar Puerto Rico en vele vluchten voor die richting waren dan ook geschrapt. Toch was er één vliegtuig dat het risico nog net kon nemen: vlucht DL431 van Delta Airlines, van New York naar San Juan, vloog recht op het natuurgeweld af.

Even na het middaguur landde het toestel op het vliegveld, terwijl Irma verderop aan land kwam. De piloten en het grondpersoneel werkten zich de ballen uit de broek - zodra het vliegtuig de grond raakte sprongen de bordjes al zo'n beetje op 'boarding' - en nog geen drie kwartier later vertrok de Boeing 737 weer richting New York, met 173 passagiers aan boord.

Op social media werd de vlucht met enige spanning gevolgd, want iets te laat aankomen zou toch wel voor serieuze problemen kunnen zorgen. Bij Delta maakte men zich niet zo druk: "De piloten stonden in nauw contact met ons weerteam, het beste team in de vliegwereld", aldus vicepresident Erik Snell.

Op radarbeelden, gecombineerd met beelden van Flightradar, is mooi te zien hoe het toestel arriveerde terwijl de buitenste rand van Irma al over het vliegveld trok. De Boeing vertrok vervolgens weer en manoeuvreerde daarbij tussen de buitenste rand en de kern van de orkaan door, op weg naar veiligheid.