Noord-Korea: 'Aardbeving was zesde kernproef'

De Noord-Koreaanse regering heeft bevestigd dat het zondagochtend een kernproef uitgevoerd heeft. Eerder werden al twee aardbevingen gemeten, met een kracht van 5.9 tot 6.3 op de schaal van Richter voor de eerste en 4.1 tot 4.6 voor de tweede.

Het Chinees seismologisch instituut liet eerder al weten dat de eerste aardbeving door een explosie veroorzaakt werd, terwijl de tweede vermoedelijk door een 'instorting' kwam - mogelijk is een testtunnel ingestort.

Om 08.30 uur Nederlandse tijd kwam de geliefde en al veertig jaar dienstdoende nieuwslezeres Ri Chun-hee op de Noord-Koreaanse staatszender KCTV met de officiële bevesting dat de Noord-Koreanen een kernproef uitgevoerd hebben. Het is de zesde keer dat ze dat doen en de eerste in bijna een jaar. Op 9 september vorig jaar werd de vijfde test uitgevoerd, in 2006 vond de eerste test plaats.

De regering van Kim Yong-un liet weten dat de ondergrondse test succesvol is verlopen. Het zou gaan om een zware waterstofbom, waarmee duidelijk wordt dat de Noord-Koreanen langzamerhand een serieus arsenaal op beginnen te bouwen.

De waterstofbom kan volgens Noord-Korea op een intercontinentale ballistische raket (ICBM) geplaatst worden. Ook werd gemeld dat er geen radioactief materiaal naar buiten is gekomen, hoewel andere landen daar nog hun twijfels over hebben.

Update 09.56 uur
Noord-Korea zegt een waterstofbom te hebben getest die op een intercontinentale raket kan worden gemonteerd. De "perfect geslaagde" proef is volgens de Noord-Koreaanse staatstelevisie een belangrijke stap naar de voltooiing van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Het gaat om de zesde kernproef van Noord-Korea en de zwaarste tot nog toe. Volgens de Noord-Koreaanse televisie had leider Kim Jong-un opdracht gegeven voor de test.

Eerder waren in omliggende landen signalen van een aardbeving opgevangen die waarschijnlijk waren veroorzaakt door een ondergrondse explosie.

Trump
Met de kernproef tart Noord-Korea de Amerikaanse president Donald Trump, die vorige maand waarschuwde dat het land rekening moest houden met "vuur en woede" als het door zou gaan met zijn nucleaire programma.

Het regime in Pyongyang verhoogde de spanningen vorige week al door een raket over Japan heen af te schieten. De Japanse premier Shinzaro Abe noemde de nieuwe kernproef "volstrekt onacceptabel".

Japan
De Japanse regering gaat ervan uit dat Noord-Korea inderdaad een kernproef heeft gehouden, de zesde door Pyongyang sinds 2006. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono zondag meegedeeld na een spoedzitting van de Japanse nationale veiligheidsraad.

Het Japanse ministerie van Defensie deelde mee dat van bases in Japan vliegtuigen zijn opgestegen om metingen te doen naar mogelijke straling.

De signalen die duidden op een mogelijke kernproef waren twee aardbevingen, die zondag kort na elkaar op geringe diepte werden geregistreerd ten noord-noordwesten van Kimchaek. Dit is een gebied waarin Noord-Korea eerder kernproeven heeft gehouden.

Noord-Korea zorgde vorige week al voor verhoogde spanningen door een raket over Japan heen te laten vliegen. Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA berichtte in het weekeinde dat leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan het nationale kernwapeninstituut had toegekeken hoe een waterstofbom op een nieuwe intercontinentale raket was geplaatst.