Eventueel rompkabinet blijft Rutte II heten

Als de PvdA vlak voor de eindstreep nog uit het kabinet stapt, dan blijven de overgebleven VVD-ministers zich Rutte II noemen. Het resterende rompkabinet wil zichzelf niet betitelen als het derde kabinet-Rutte, aldus de VVD. Die titel lijkt daarmee hoe dan ook gereserveerd voor het kabinet dat VVD op het ogenblik probeert te vormen met CDA, D66 en ChristenUnie.

De PvdA dreigt haar handtekening niet onder de nieuwe begroting te zetten als die geen loonsverhoging voor leerkrachten bevat. Maar de VVD weigert daaraan mee te werken omdat de PvdA mooie sier zou willen maken met een cadeautje dat volgens de VVD het nieuwe kabinet zou mogen uitdelen.

Met een mogelijke kabinetscrisis ophanden klonk het aan het Binnenhof dat een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet Rutte III, maar Rutte IV zou gaan heten. Binnen de VVD neigde men daar ook naar. Maar premier Rutte wijst er nu op dat de overgebleven VVD-ministers demissionair zouden blijven en samen geen officieel nieuw kabinet vormen. Ze zouden bijvoorbeeld geen regeringsverklaring afleggen. Zo'n rompkabinet geldt daarom als voortzetting van Rutte II.

Rutte heeft historici aan zijn kant. Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen wijst op rompkabinetten uit het verleden, die alleen een nieuwe naam kregen als bijvoorbeeld een informateur en de koningin eraan te pas kwamen om ze te vormen. Maar meer dan een gewoonte is het volgens Van Baalen niet. "Als de alleen overgebleven VVD-bewindslieden zich zouden bedenken en zich toch Rutte III zouden willen noemen, dan staat niets hun in de weg."

Eventueel rompkabinet blijft Rutte II heten
Eventueel rompkabinet blijft Rutte II heten (Foto: ANP)