Van Rouwendaal debuteert met schitterend WK-zilver op zwemmarathon

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op het slotnummer van het openwaterzwemmen op het wereldkampioenschap zilver gepakt. De 23-jarige Nederlandse zwom in het Hongaarse Balatonmeer naar de tweede plek op de 25 kilometer, de marathon van het zwemmen.

De olympisch kampioene op de 10 kilometer kampte richting het WK met de ziekte van Pfeiffer. Daar leek ze verre van hersteld, want op de 10 kilometer ging het in het Balatonmeer fout: na 7,5km zakte Van Rouwendaal ver weg. Op de 5 kilometer ging het echter een stuk beter, met een vierde plek als resultaat.

Een 25 kilometer had ze nog nooit gezwommen, maar al vanaf het begin zat Van Rouwendaal er goed bij. Na bijna vijf uur zwemmen en met nog een goed half uur te gaan was duidelijk dat een medaille nagenoeg binnen was, want samen met de Braziliaanse specialiste Ana Marcela Cunha en de Italiaanse Arianna Bridi had de Nederlandse bijna twee minuten voorsprong op de eerste achtervolgers.

Van Rouwendaal nam met de finish in zicht de leiding over van Cunha, die af leek te haken. Bridi kwam er vervolgens overheen, maar Van Rouwendaal haakte weer aan. Plots was daar ook Cunha weer en in de slotfase bleek de Braziliaanse genoeg over te hebben om na 2011 en 2015 haar derde gouden medaille op de 25 kilometer te pakken. Van Rouwendaal tikte 2,4 seconden later aan, Bridi was gebroken en eindigde tien seconden later met brons.

De mannen waren gelijk gestart met de vrouwen, wat er onderweg toe leidde dat Van Rouwendaal en co nadat ze op een rondje waren gezet een tijd aan konden haken bij de leiders in de mannenrace. Het goud ging daar naar de Fransman Axel Reymond, die de Italiaan Matteo Furlan bij het aantikken na 5:02.46 uur versloeg met een halve seconde. De Rus Evgenii Drattcev veroverde het brons. 

Ritzege Boasson Hagen in Tour (Pro Shots / Insidefoto)
Van Rouwendaal pakt WK-zilver (Pro Shots / Insidefoto)