Led Zeppelin wil geld zien in copyrightzaak

De advocaat van Led Zeppelin heeft een tegenclaim ingediend bij de rechter die de Stairway To Heaven-zaak in behandeling heeft. De band wil dat de man die de band beschuldigt van plagiaat opdraait voor de verdere kosten in de zaak.

Afgelopen zomer oordeelde een jury dat een gitaarsolo in Stairway To Heaven geen substantiële overeenkomst had met Taurus, een nummer van de band Spirit. Dat lied werd geschreven door Randy Wolfe, die in 1997 overleed. De beheerder van zijn nalatenschap Michael Skidmore klaagde Led Zeppelin echter alsnog aan.

Skidmore gaat in beroep tegen de uitspraak van de jury. Hij vindt dat de leden niet voldoende op de hoogte zijn gebracht van een wet die bepaalt dat als een songwriter bekend was met een nummer, er minder bewijslast nodig is om een substantiële overeenkomst vast te stellen. Spirit en Led Zeppelin toerden samen in de jaren 60, en in de rechtszaak vorig jaar werd wél vastgesteld dat Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page in aanraking is geweest met het werk van Spirit.

De advocaat van Led Zeppelin noemt dat onzin, en beweert dat Skidmore de zaak onnodig lang rekt. De band eist dan ook dat hun voormalig aanklager alle kosten van een verdere voortzetting op zich neemt. Ook hebben de rockers een verzoek ingediend bij een hogere rechtbank, om de eerdere uitspraak te bevestigen en zo een punt achter de zaak te zetten.

Led Zeppelin wil geld zien in copyrightzaak
Led Zeppelin wil geld zien in copyrightzaak (Foto: BuzzE)