13-jarige Japanner naar kwartfinales WK tafeltennis

Het succesverhaal van tafeltennisser Tomokazu Harimoto op het wereldkampioenschap in Düsseldorf gaat nog even door. De Japanner is pas 13 jaar oud - eind juni wordt hij 14 - maar maakt gigantisch veel indruk op het WK.

Zijn eerste drie wedstrijden won hij met 4-0, 4-1 en 4-0, waarbij de ene game die hij verloor op naam kwam van de nummer zes van de wereld, landgenoot Jun Mizutani. Zaterdagochtend stond Harimoto in de achtste finales tegenover de Slowaak Lubomir Pistej en vanaf het eerste moment was duidelijk dat de puber nog lang niet klaar was.

Elk punt werd luid gevierd door de jongen, wat bij Pistej zo nu en dan voor de nodige irritatie zorgde, zeker nadat Harimoto in relatief korte tijd al op een 3-0 voorsprong stond. Pistej wist zijn frustraties in de vierde game om te zetten in een knappe comeback en gamewinst, maar daar bleef het bij. Harimoto was wakkergeschud en in game vijf liet hij er geen twijfel over bestaan dat hij simpelweg beter was: 12-10, 11-8, 11-9, 9-11, 11-9.

In de kwartfinales staat Harimoto tegenover een Chinees, maar het is nog niet duidelijk wie dat wordt. De nummer 33 van de plaatsingslijst, Lin Gaoyuan, neemt het zaterdagavond op tegen Xu Xin, de mondiale nummer drie. 

De vrouwen zijn ondertussen al bij de finale aanbeland en dat wordt een Chinees onderonsje - iets wat niemand aan zag komen, uiteraard. De pas 17-jarige Japanse Miu Hirano stond in de eerste halve finale tegenover olympisch kampioene Ding Ning. De als achtste geplaatste Hirano ging met goede moed de wedstrijd in en terecht, want in april versloeg ze Ding nog in de finale van het Aziatisch kampioenschap. Dit keer was Ding echter duidelijk te sterk en hoewel ze aanvankelijk een puntje te vroeg begon te juichen boekte ze wel een nette 4-1 overwinning.

De andere halve finale werd een heuse thriller. De als derde geplaatste Zhu Yuling nam het op tegen Liu Shiwen, beiden spelend in de top-4 van de wereld, maar toch allebei niet goed genoeg om vorig jaar op de Spelen in het enkelspel uit te mogen komen. Liu leek aanvankelijk de overhand te hebben, maar Zhu gaf niet op en vocht zich langszij, waarbij ze het in de slotfase knap af wist te maken: 4-3.