'Bijenkiller'-wespen gesignaleerd in BelgiŽ

Langzaam maar zeker rukt de Aziatische hoornaar op van Frankrijk naar Nederland. Het angstaanjagende ondier werd enkele jaren geleden al in Frankrijk en Wallonië gezien, maar heeft zich nu ook in Vlaanderen gehuisvest. Eén van de beesten werd gevonden in een bijenkast in Oudenaarde.

De Aziatische hoornaar is een hufterige soort gigawesp die vier centimeter lang kan worden en andere insecten doodt om duizenden gigantische larven te voeren. Vooral honingbijen, zeer rijk aan eiwit, zijn de pineut. De hoornaars gaan bij de ingang van bijenkorven en -kasten zitten om stukje bij beetje de kolonie uit te moorden.

Gewone Europese hoornaars (die in Nederland ook steeds vaker voorkomen) vertonen dit expliciete roofgedrag niet. Ze zijn ook minder agressief naar andere dieren en mensen toe.

De waarschijnlijk via scheepscontainers geïmporteerde Aziatische equivalent is volgens onze zuiderburen 'een nieuwe bedreiging voor de imkerij.' Het is dan ook zaak dat nesten zo snel mogelijk worden opgespoord en vernietigd. Dat is niet makkelijk: ze bevinden zich doorgaans niet in de bebouwde kom maar in bomen en dan ook nog meestal meer dan tien meter hoog.

Een hoornaar in een korf aantreffen is dus één, maar vervolgens ook het nest vinden en 's avonds laat (wanneer alle werksters teruggekeerd zijn) uitroeien met insecticide, vervolgens te verwijderen en en tot de grond toe af te branden, is een heel ander verhaal.

Aziatische hoornaar (foto: Wikimedia Commons)