Ploumen: weer 6 miljoen naar Somalië en Zuid-Sudan

Het demissionaire kabinet maakt nog eens 6 miljoen euro extra vrij voor noodhulp aan Somalië en Zuid-Sudan. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in de Tweede Kamer. Verscheidene partijen hadden gevraagd om een extra bijdrage.

Het geld wordt gegeven aan het Internationale Rode Kruis omdat die organisatie goede toegang heeft in deze twee landen, zei Ploumen. Via die weg bestaat er in ieder geval nog een kleine kans dat het geld niet in wapens of dictatorsubsidie wordt omgezet.

In Somalië, Zuid-Sudan, Jemen en het noordoosten van Nigeria kampen 20 miljoen mensen met een tekort aan voedsel. In geen van deze gebieden is er een goed functionerende overheid, en maken bendes, rebellen en IS-achtige organisaties de dienst uit. Eerder is al 11 miljoen euro vrijgemaakt door het kabinet voor deze landen. "De nood is hoog", aldus de bewindsvrouw.

Een inzamelingsactie van Giro555 voor slachtoffers van de hongersnood haalde 30 miljoen euro op, zo werd woensdag bekend. De organisatie leek enigszins teleurgesteld over deze €1,75 per Nederlander, aangezien 'er geen 30 miljoen nodig is, maar 5 miljard'.

Ploumen: 6 miljoen naar Somalië en Zuid-Sudan
Ploumen: 6 miljoen naar Somalië en Zuid-Sudan (Foto: ANP)