FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 maart 2017

Viergever: "Klassieker wordt cruciaal"

Ajax vecht zondagmiddag, als Feyenoord op bezoek komt, aan de laatste kans om dit seizoen in de Eredivisie kampioen te worden, beseft Nick Viergever. De Rotterdammers gaan de Klassieker met zes punten meer in dan de Amsterdammers, met na zondagmiddag nog zes competitiewedstrijden te spelen.

"Het wordt cruciaal", vertelde Viergever tegen NUsport. "Wij moeten winnen als we nog kampioen willen worden met Ajax, anders wordt het gat te groot." De wedstrijd was bij het Nederlands elftal deze week ook een onderdeel van het gesprek. "We hebben het uiteraard ook over de Klassieker gehad. We dolden wat met elkaar, dat is alleen maar leuk. Maar we hadden het er ook over hoeveel er op het spel staat. Het wordt een mooie wedstrijd."

Viergever speelde tegen Italië zijn tweede interland, nadat hij vijf jaar geleden tegen België zijn debuut had gemaakt. Ajax-trainer Peter Bosz heeft daarin een grote rol gespeeld. "De komst van Bosz is goed voor me geweest. Hij heeft vertrouwen in me en zijn opvattingen over het spel staan dicht bij de manier waarop ik het voetbal wil beleven. Ik wil vooruit verdedigen en altijd het spel maken, zoals we bij Ajax laten zien. Daar geniet ik van."

Jongerenorganisatie FVD heeft 1000 leden in één dag

Voor de vandaag gelanceerde jongerenorganisatie van Forum voor Democratie, JFVD (Jongerenorganisatie Forum voor Democratie) hebben binnen zes uur na oprichting al meer dan 1000 jongeren zich aangemeld. Dat maakte de fractievoorzitter van FVD, Thierry Baudet, bekend in een persbericht.

Na het behaalde succes in de Tweede Kamer en het in korte tijd krijgen van 6000 leden, is een jongerenorganisatie starten een logische stap, vooral omdat veel jongeren zich tijdens de verkiezingscampagne voor FVD hebben ingezet. Het bestuur reageert erg positief over het snelle succes van de jongerenorganisatie.

JFVD-Voorzitter Frederik Jansen: "Wij zijn enorm trots dat we in minder dan zes uur al ruim 1.000 leden hebben mogen verwelkomen. Dit toont de online kracht van Forum voor Democratie en de sterke betrokkenheid van jongeren bij deze nieuwe partij." De secretaris van JFVD, Carola Dieudonné, voegt daar aan toe: "Wij gaan een nieuwe generatie de kans geven om politiek actief te worden en de noodzakelijke veranderingen te laten realiseren op een vernieuwende manier!"

Jongeren van 14 tot 27 kunnen lid worden van de JFVD. Er zullen voor hen onder andere seminairs, lezingen, zomerscholen en borrels georganiseerd worden. Lid worden kost 5 euro en kan op deze pagina.


Wow! Jongerenorganisatie FVD heeft 1000 leden in één dag (Foto: ANP)
Wow! Jongerenorganisatie FVD heeft 1000 leden in één dag (Foto: ANP)

Rossen maakt gehakt van activiste Anne-Fleur Dekker

YouTuber Jeffrey Rossen maakt in zijn nieuwste YouTube-video pijnlijk duidelijk hoe hypocriet en eng de extreem-linkse activiste Anne-Fleur Dekker eigenlijk is. Hij gaat onder andere in op haar zogenaamd sarcastisch bedoelde uitspraken en haar hypocrisie omtrent het kapitalisme. Deze video is de eerste in de reeks van 'De Demonen Van Links' welke je kunt bekijken op zijn kanaal.

Eerste gameplay Outcast-remake onthuld

The Ulukaï is back! Uitgever BigBen heeft eerder vandaag een trailer uitgebracht van Outcast: Second Contact, de remake van de originele Outcast uit 1999. In de herfst van dit jaar moet de remake verschijnen voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Vorig jaar werd de complete remake al aangekondigd met enkele veelbelovende screenshots. Opnieuw ga je eropuit als Cutter Slade, om als eerste mens contact te leggen met de buitenaardse wezens op de planeet Adelpha. In de trailer valt meteen op hoe gelijkend het uiterlijk en de stijl zijn met de originele versie, wat niet zo vreemd is als je je bedenkt dat het leeuwendeel van het originele ontwikkelteam ook aan de remake heeft gewerkt. In 2014 brachten de heren van de inmiddels opgeheven ontwikkelstudio Appeal al een soort remaster uit van Outcast, maar dat betrof slechts een milde grafische oppoetsbeurt.

Outcast werd vooral bekend omdat het één van de pioniers was van het open-wereldconcept toen het in 1999 uitkwam voor pc. Hoewel de makers trouw zijn gebleven aan de stijl van het origineel is het nog even afwachten hoeveel gamers door de toch wel gedateerde mechanics heen kunnen kijken. In oktober vorig jaar hadden wij alvast een preview van Outcast: Second Contact.

Van Gerwen domineert tegen Chisnall, Van Barneveld overtuigt weer

Het is vanavond Judgement Night in de Premier League Darts en de twee afvallers na de eerste helft van de competitie worden bekend. Eén probleem: die waren na vorige week al bekend en dus is er helemaal geen 'judgement'. Jelle Klaasen speelt zijn laatste duel van het Premier League-seizoen, de eveneens afgevallen Kim Huybrechts doet niet mee om bij de laatste uren van zijn op sterven liggende moeder te zijn. Peter Wright krijgt daardoor een reguliere 7-0 zege in de schoot geworpen. We zijn er ook vandaag weer live bij op RTL7.

Phil Taylor (ENG) - Jelle Klaasen (NED) 7-5
Mogelijk wat bevrijd van de druk - hij ligt er immers al uit - kende Klaasen een prima begin, waarin hij Taylor in de derde leg zowaar zelfs brak. De Nederlander herhaalde dat nog eens en kwam zo op een 4-1 voorsprong. Dat werd echter gevolgd door een paar legs die nergens op leken en The Power ging er gelijk op en over: 5-4. Klaasen kon nog heel even iets terugdoen, maar moest het hoofd buigen voor Taylor: 7-5.

Phil Taylor - Jelle Klaasen (Bron: PDC)
Phil Taylor - Jelle Klaasen (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Adrian Lewis (ENG)
Het duel kende een prima begin en ondanks een aantal breaks werden de eerste vier legs netjes verdeeld. Op dat moment gaf Anderson echter eens stevig gas en Lewis was nergens meer. Met prachtige finishes van 143 en het maximum van 170 snelde de Schot naar 6-2. Lewis pakte nog wel één leg, maar daar bleef het bij: 7-3.

Gary Anderson - Adrian Lewis (Bron: PDC)
Gary Anderson - Adrian Lewis (Bron: PDC) 

Raymond van Barneveld (NED) - James Wade (ENG) 7-2
Van Barneveld speelde prima, maar Wade's spel leek lang nergens naar. Dat betekende dat de Nederlander de ene na de andere leg bij kon schrijven en plots stond het 5-0. Wade voorkwam dat hij met een whitewash het podium moest verlaten en won en passant nog twee legs, maar daar bleef het bij: 7-2. 

Raymond van Barneveld - James Wade (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - James Wade (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Dave Chisnall (ENG) 
Al vanaf de eerste beurt had Chisnall weinig in te brengen tegen het geweld van Van Gerwen, die binnen een paar minuten de 5-0 op het scorebord had staan. Via dubbel 20 kon Chisnall dan eindelijk een leg winnen, maar meer was Chizzy niet gegund. Van Gerwen nam snoeihard revanche na zijn verlies tegen Van Barneveld vorige week en stapte na een razendsnel potje met 7-1 van het podium.

Michael van Gerwen - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Dave Chisnall (Bron: PDC) 

Peter Wright (SCO) - Kim Huybrechts (BEL) walkover, 7-0
Huybrechts kwam vanwege het op sterven liggen van zijn moeder niet in actie.

De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)
De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)

Premier League: Judgement Night (Pro Shots / LiveDartsNL Joris Verwijst)
Premier League: Judgement Night (Pro Shots / LiveDartsNL Joris Verwijst)

Mercedes zet Formule 1-auto op dieet

Het Formule 1-team Mercedes wil het gewicht van haar 2017-bolide reduceren. Daarom moet gekeken worden hoe de auto onder het minimumgewicht van 728 kilogram (auto en coureur samen, red.) kan duiken. Nu zitten de auto's van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas er naar verluidt nog iets boven.

Mercedes verloor de race in Australië volgens Hamilton door het iets te hoge bandenverbruik, maar ook het gewicht speelt een rol. Doordat er van de motorcomponenten dit seizoen per coureur maar vier beschikbaar zijn moest alles meer robuust gemaakt worden, waardoor de aandrijflijn zwaarder is geworden. Ook de veel hogere krachten die de bolide krijgt te verwerken hebben voor een gewichtstoename gezorgd.

Daarom lijkt de Mercedes boven de 728 kilogram te zitten, wat nadelig voor de rondetijden is. De teams zitten echter graag een stuk onder dit minimum, zodat ze met ballast kunnen spelen om de bolide beter in balans te krijgen.

Auto Motor und Sport stelt dat de Benz vijf kilogram te zwaar is, al wilde motorsportbaas Toto Wolff dit niet bevestigen. "Ik wil er niet te veel op ingaan, maar het is een gebied waarop wij ons kunnen verbeteren. Met de nieuwe reglementen en de grootte van de auto's moet je een balans zien te vinden tussen gewicht en prestaties. Dat proces gaat constant door."

Niet alleen Mercedes worstelt met het gewicht, want de Red Bull zou naar verluidt precies op de 728 kilogram zitten dankzij de 2016 MGU-K van Renault. Deze is vijf kilogram zwaarder dan het 2017-model waar nog op gewacht wordt. Het is ook een reden dat de renstal uit Milton Keynes niet een erg complexe ophanging gebruikt. De Force India zit al onder de limiet, maar wil nog verder afslanken.

Batgirl krijgt eigen film van Joss Whedon

Batgirl krijgt een eigen film. Variety meldt dat Joss Whedon de film Batgirl gaat schrijven, regisseren en produceren voor filmstudio Warner Bros en DC Films. Whedon regisseerde eerder The Avengers en Avengers: Age of Ultron voor Marvel Studios en is daarnaast onder meer bekend van series als Buffy the Vampire Slayer, Marvels' Agents of S.H.I.E.L.D, Dollhouse en Firefly.

Batgirl is een van de populairste superheldinnen op het witte doek, maar had nog nooit een eigen film. Batgirl is een bondgenoot van Batman. De bekendste Batgirl is Barbara Gordon, dochter van politiecommissaris James Gordon. Zij maakte haar debuut in 1967.

Batgirl is de tweede film van DC Films die draait om een superheldin. De eerste is Wonder Woman die vanaf 15 juni in de Amerikaanse bioscopen draait.

Batgirl krijgt eigen film van Joss Whedon
Batgirl krijgt eigen film van Joss Whedon (Foto: BuzzE)

Martins Indi: "Bij winst Feyenoord op Ajax is het klaar"

Bruno Martins Indi denkt dat het niet meer fout kan gaan met Feyenoord in de strijd om het kampioenschap van de Eredivisie. De verdediger van Stoke City sprak afgelopen week bij het Nederlands elftal met enkele spelers van Feyenoord over de Klassieker van zondag in de Amsterdam ArenA.

"Wat ik die jongens heb verteld? Dat ze moeten winnen in de Arena", vertelde Martins Indi tegen het Algemeen Dagblad. "Dan kan het niet meer mis gaan. Dat kan het voor mijn gevoel eigenlijk nu al niet meer, maar bij winst zondag is het klaar. Iedereen weet hoe gek van blijdschap de supporters van Feyenoord kunnen worden. Ik heb ook de andere kant van de medaille meegemaakt bij de club, ook met mindere resultaten. Maar dan nog was er altijd die steun van de mensen."

"Natuurlijk had ik zelf ook graag een keer op de Coolsingel gestaan, maar in die tijd gaven we het nog weg met domme nederlagen tegen clubs die laag op de ranglijst stonden. Maar eerlijk is eerlijk, zo dichtbij als de ploeg nu bij een grote prijs is, zijn wij toen nooit geweest. Al waren de omstandigheden toen anders natuurlijk."

"Of ik nerveus ben of ze het wel halen? Nee, eigenlijk helemaal niet. Maar je weet het nooit. Ik heb het met FC Porto meegemaakt. Maar ook met Feyenoord, dat je voelt dat het kan maar dan toch nog ergens dom punten laat liggen."

Gewonden door rel Turkse ambassade in Brussel

Bij een botsing tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Erdogan zijn donderdag voor de ambassade van Turkije in Brussel drie gewonden gevallen. Drie mensen zijn er neergestoken, meldden Belgische media. Ze zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De vechtpartij zou zijn ontstaan tussen de kiezers die kwamen stemmen voor het referendum over de macht van de Turkse president. De politie heeft ingegrepen en scheidde twee groepen jongeren. Het persbureau Belga meldde dat de rust voor de ambassade is weergekeerd. Justitie onderzoekt de vechtpartij waarbij volgens de politie eerder op de dag "zware incidenten tussen voor- en tegenstanders van Erdogan" zijn voorgevallen.

In Turkije is het referendum over de vraag of de president met veel macht het land moet leiden op 16 april. Formeel is de president nog steeds een ceremoniële figuur en leidt de premier de regering. Erdogan wil als president met veel macht verder regeren.

In veel landen buiten Turkije kunnen mensen met Turks kiesrecht al eerder stemmen. In België zouden bijna 138.000 mensen in het Turkse referendum kunnen stemmen. In Nederland zijn de stembussen voor Turkse kiezers open van 5 tot 9 april. Er zijn circa 250.000 mensen in Nederland die dan hun stem kunnen uitbrengen.

Gewonden door rel Turkse ambassade in Brussel
Gewonden door rel Turkse ambassade in Brussel (Foto: ANP)

FIFA-voorstel: zestien Europese landen op WK 2026

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een plan ingediend om bij het WK van 2026 zestien Europese landen te laten meedoen. Het WK van 2026 telt voor het eerst in de historie 48 deelnemers. FIFA-voorzitter Gianni Infantino en de voorzitters van de zes continentale voetbalbonden kwamen donderdag bijeen in Zürich om te bespreken hoeveel tickets de bonden mogen verdelen.

De UEFA hoopte op zestien deelnemende landen en de bond lijkt dus haar zin te krijgen. Bij de nieuwe verdeling krijgt Afrika negen plaatsen, terwijl dat er nu nog vijf zijn. CONCACAF (Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben) gaat van drie naar zes landen.

Zuid-Amerika mag zes landen rechtstreeks afvaardigen naar de eindronde, Azië acht en Oceanië één. Om de twee overgebleven posities op te vullen, zal in november voorafgaand aan het WK in het organiserende land een play-off-toernooi worden georganiseerd. Aan die beslissingsduels zal van elk continent behalve Europa één land meedoen. Het continent van het organiserende land mag een extra deelnemer sturen. Het voorstel moet nog wel door de FIFA Council worden goedgekeurd.

Aan het WK van volgend jaar doen dus nog 32 landen mee, waarvan veertien uit Europa (inclusief gastland Rusland). Deze week werd recordkampioen Brazilië het eerste land dat zich al voor die eindronde wist te kwalificeren.

FIFA-voorstel: zestien Europese landen op WK 2026 (Pro Shots / Action Images)
FIFA-voorstel: zestien Europese landen op WK 2026 (Pro Shots / Action Images)

Michael J. Fox lacht om parkinson

De ziekte van Parkinson bezorgt Michael J. Fox niet alleen ongemak maar gek genoeg ook een hoop plezier. De acteur moet soms schaamteloos om zichzelf lachen als hij weer eens last heeft van trillerigheid.

"Op de meeste dagen is er altijd wel een moment dat ik echt niet meer kan stoppen met lachen om mijn eigen symptomen", vertelt The Back To The Future-ster in AARP The Magazine. Hij noemt in het blad een recent voorbeeld toen hij koffie probeerde te halen voor zijn vrouw Tracy.

De problemen begonnen al toen Fox enkel een beker probeerde in te schenken, maar het werd erger toen de acteur de koffie naar zijn vrouw wilde brengen. "Ze keek toe en vroeg: 'moet ik het aanpakken schat?'. Ik zei: 'nee, ik red het wel', om vervolgens aan mijn tocht door de keuken te beginnen. Het begon slecht en het werd alleen maar erger", aldus Fox. "Gloeiendhete koffie klotste over mijn handen en over de vloer."

Treurig
De 55-jarige Fox kan er de humor wel van inzien. "Ik vind het hilarisch als ik eraan denk dat iemand toekijkt en medelijden heeft. Het is zo treurig."

Bij Fox werd 26 jaar geleden Parkinson ontdekt. In 1998 kwam hij er mee naar buiten. De gevolgen zijn storend, maar echt veel pijn heeft Fox naar eigen zeggen niet.

Michael J. Fox lacht om Parkinson
Michael J. Fox lacht om Parkinson (Foto: BuzzE)

Destiny 2 officieel onthuld via nieuwe trailer

Via een grappig, en toch epische, trailer heeft Bungie Destiny 2 onthuld. Hoewel we nog geen gameplay te zien krijgen, is de toon gezet. We gaan een groots avontuur tegemoet en veel, heel veel loot tegenkomen.

Goed nieuws ook voor pc-gamers: de game komt naar pc. Hoewel dit niet is bevestigd in de trailer, is via de officiële website de game te pre-orderen voor pc. Ook pc-gamers kunnen dus ten strijde gaan tegen Ghaul en zijn 'Red Legion', vernietigers van de laatste menselijke nederzetting. In Destiny 2 reis je naar diverse planeten op zoek naar loot, abilities en de verspreide restanten van menselijke helden om samen in opstand te komen tegen Ghaul.

Voor gameplay moeten we nog iets langer wachten: 18 mei is de officiële eerste blik op gameplay. De game lanceert voor pc, PlayStation 4 en Xbox One op 8 september dit jaar.

Mercedes legt uit waarom Hamilton niet won en de rol van Verstappen

De keuze om Lewis Hamilton vroeg naar binnen te halen voor nieuwe banden bleek het beslissende moment in de Grand Prix van Australië. De Brit kwam achter Max Verstappen terecht die hij niet voorbij kwam. James Vowles, verantwoordelijk voor de strategie bij Mercedes legt in deze video uit waarom het team de beslissing nam om Hamilton naar binnen te halen:

Uitleg over de strategie van Mercedes (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Motorsport)

Dode gevonden in afgebrande distilleerderij Turv

In het Drentse Exloo is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken in de drie panden van de Turv Exloo Distillery. Twee gebouwen zijn een rijksmonument. Volgens de brandweer is er sprake van "behoorlijk verwoestend vuur."

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen, stelt de brandweer. Burgemeester Jan Seton van Exloo is ter plaatse gegaan. Het vuur sloeg meters hoog uit de gebouwen. De panden moeten vermoedelijk als verloren worden beschouwd. De distilleerderij deed ook dienst als evenementenlocatie en proeflokaal

Turv Exloo Distillery is een project van ondernemer Mathieu Smakman, die enige bekendheid kreeg door onder meer het televisieprogramma Ik vertrek. Het bedrijf bestond nog maar net twee jaar. Overigens staat Turv ook al weer te koop voor zo'n drie miljoen euro.

Update 18:55 uur:
De afgelopen nacht zijn een woonboerderij en 2 schuren afgebrand. RTV Drente meldt dat een politiehond hier vanmiddag een lichaam heeft gevonden. Het zou kunnen gaan om de mannelijke bewoner van de boerderij met wie sinds de brand geen contact meer is geweest. De man is ook de eigenaar van de distilleerderij. Zijn vrouw was op het moment van de brand niet thuis.

Het is niet duidelijk of de gevonden persoon door de brand is omgekomen.

WipeOut Omega Collection releasedatum bekend

Sony komt voor PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro met een heruitgave van WipEout HD, WipEout HD Fury en WipEout 2048. Onder de noemer 'WipeOud Omega Collection' kunnen gamers terug in de tijd met deze futuristische racer.

De game draait in 1808p en 60 FPS op PlayStation 4 en op Pro heeft de game Dynamic 4K-resolutie en draait de game nog steeds op 60 FPS. Fans hebben nu ook een datum om naar uit te kijken: 7 juni lanceert de game in Europa. Niet zeker wat je te wachten staat? Bekijk dan hieronder de nieuwe trailer.

 

Ouder moet betalen voor filesharing kind

Als een kind thuis illegale liedjes, games of films aanbiedt, zijn ouders daarvoor aansprakelijk. Zij moeten ervoor opdraaien, of doorgeven welk kind schuldig is. Dat heeft de hoogste rechter van Duitsland bepaald.

De zaak was aangespannen door een vertegenwoordiger van de zangeres Rihanna. Haar album Loud werd in 2011 illegaal aangeboden vanuit een huis in München, waar een vader, een moeder en hun drie volwassen kinderen woonden. De platenmaatschappij kreeg hun IP-adres en eiste meer dan 3500 euro schadevergoeding.

De ouders zeiden dat zij van niets wisten. Maar ook dan zijn ze verantwoordelijk voor het gebruik van hun aansluiting, oordeelden lagere rechters. En de hoogste rechter was het daar donderdag mee eens.

"De bezitter van een aansluiting is niet verplicht om het internetgebruik van anderen bij te houden en om die computer te controleren op software voor filesharing. Maar als de bezitter van een aansluiting door een onderzoek hoort welk familielid in de fout is gegaan, moet hij de naam van diegene openbaren om een eigen veroordeling te voorkomen", aldus het Bundesgerichtshof.

Ouder moet betalen voor filesharing kind
Ouder moet betalen voor filesharing kind (Foto: BuzzT)

Durbridge wint slottijdrit, Gilbert pakt eindzege

Luke Durbridge heeft in Driedaagse De Panne-Koksijde de afsluitende tijdrit gewonnen. De Australiër van Orica-Scott was over de veertien kilometer net iets sneller dan Sylvain Chavanel. Alexander Kristoff werd derde op twee seconde. Philippe Gilbert is eindwinnaar van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Olivier Pardini zette de eerste richttijd van 18.17 neer. De Belg bleef een half uur aan de leiding staan, tot de Nederlander Peter Koning zijn tijd verbeterde met drie seconden. Ook de tijd van de renner van Aqua Blue Sport bleef niet lang staan. Marcel Kittel slaagde erin om met ruim een halve minuut onder zijn tijd te duiken.

Dat was ook niet genoeg voor de zege. De Australiër Durbridge was aan de meet drie seconde sneller dan de Duitser van Quick-Step Floors. Chavanel kwam nog dichtbij, maar de Fransman kwam net te kort op de renner van Orica-Scott.

Philippe Gilbert reed een goede tijdrit en finishte op een zevende plaats op zeventien seconden van Durbridge. In het eindklassement houdt de kopman de Belgisch kampioen nog 38 seconden over op Brändle en 43 seconden op Kristoff.

Pim Ligthart van Roompot-Nederlandse Loterij was met een achtste plaats de beste Nederlander in het eindklassement van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Topambtenaren: niet bezuinigen op ambtenaren

De partijen die uiteindelijk een regering vormen, moeten in het regeerakkoord doelen stellen, maar de uitwerking ervan niet tot in details uitwerken. Daarvoor pleiten de topambtenaren van de ministeries donderdag in een brief aan informateur Edith Schippers. Ook vinden de secretarissen-generaal (SG's) dat er niet nog meer op de overheid moet worden bezuinigd. 

De SG's stellen dat er de afgelopen jaren al veel is bezuinigd op de overheid. Nog meer snijden maakt het moeilijker om doelen uit het regeerakkoord te bereiken. Mochten er toch meer bezuinigingen komen, dan hopen de SG's de ruimte te krijgen om deze in te vullen.

Volgens de SG's is het realiseren van doelen uit een regeerakkoord vaak lastiger dan gedacht, en ontstaan er vaak onvoorziene problemen. Door niet alles tot in de puntjes uit te werken en vast te leggen denken de SG's "adequaat en wendbaar" te kunnen opereren. Met name de Balkenende-kabinetten werkten met bijzonder uitgebreide regeerakkoorden van vaak honderden pagina's. Dit bemoeilijkte niet alleen de controlerende taak van de Tweede Kamer, maar kennelijk ook de uitvoering in de praktijk.

Aangezien er ten minste vier partijen aan de onderhandelingstafel van Edith Schippers zitten, en ieder van de coalitiepartners zijn standpunten zal willen herkennen in de regeringsverklaring, ligt het toch in de lijn der verwachting dat het een lijvig document zal worden.

Topambtenaren: laat ruimte in regeerakkoord
Topambtenaren: laat ruimte in regeerakkoord (Foto: ANP)

Ploumen: weer 6 miljoen naar Somalië en Zuid-Sudan

Het demissionaire kabinet maakt nog eens 6 miljoen euro extra vrij voor noodhulp aan Somalië en Zuid-Sudan. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in de Tweede Kamer. Verscheidene partijen hadden gevraagd om een extra bijdrage.

Het geld wordt gegeven aan het Internationale Rode Kruis omdat die organisatie goede toegang heeft in deze twee landen, zei Ploumen. Via die weg bestaat er in ieder geval nog een kleine kans dat het geld niet in wapens of dictatorsubsidie wordt omgezet.

In Somalië, Zuid-Sudan, Jemen en het noordoosten van Nigeria kampen 20 miljoen mensen met een tekort aan voedsel. In geen van deze gebieden is er een goed functionerende overheid, en maken bendes, rebellen en IS-achtige organisaties de dienst uit. Eerder is al 11 miljoen euro vrijgemaakt door het kabinet voor deze landen. "De nood is hoog", aldus de bewindsvrouw.

Een inzamelingsactie van Giro555 voor slachtoffers van de hongersnood haalde 30 miljoen euro op, zo werd woensdag bekend. De organisatie leek enigszins teleurgesteld over deze €1,75 per Nederlander, aangezien 'er geen 30 miljoen nodig is, maar 5 miljard'.

Ploumen: 6 miljoen naar Somalië en Zuid-Sudan
Ploumen: 6 miljoen naar Somalië en Zuid-Sudan (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 13

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is Beach met het volgende onderschrift: "Voetbal niet om aan te zien."

De opgave van deze week:

Arjen Robben komt het veld af na de dramatische interland tegen Bulgarije, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Stanley Gontha)
Arjen Robben komt het veld af na de dramatische interland tegen Bulgarije, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots / Stanley Gontha)

Winkeltrip Wilders kost Gent 13.500 euro

Een winkeltripje van PVV-leider Geert Wilders en zijn vrouw in het Belgische Gent heeft de gemeente 13.500 euro gekost. Voor het bezoek op zaterdag 18 maart werden 57 agenten ingezet om de doortocht van het echtpaar in goede banen te leiden en islamistische terreur op afstand te houden.

Dat heeft burgemeester Daniël Termont (socialistische partij) geantwoord op vragen van de fractieleider van de christendemocraten in de Gentse gemeenteraad, tevens federaal parlementariër Veli Yüksel. Die twitterde donderdag: ,,57 Gentse flikken beveiligen bezoek Wilders aan Gent, kostprijs 13.500 euro. Waarom moet de Gentse belastingbetaler opdraaien voor privé-uitstap?"

Volgens Het Laatste Nieuws had Gent een negatief advies voor het bezoek gegeven omdat er te weinig tijd was voor een risicoanalyse. Wilders kwam toch. ,,Iedereen mag gaan en staan waar hij wil, maar als de kostprijs zo hoog oploopt, lijkt het mij normaal dat de factuur wordt verhaald op de betrokkene of de Nederlandse overheid", aldus Yüksel.

Winkeltrip Wilders kost Gent 13.500 euro
Winkeltrip Wilders kost Gent 13.500 euro (Foto: ANP)

Kittel wint ochtendrit in Driedaagse De Panne

Marcel Kittel heeft op de slotdag van de Driedaagse De Panne-Koksijde de ochtendrit gewonnen. De coureur van Quick-Step Floors was in de massasprint van de 118 kilometer lange rit met start en finish in De Panne te sterk voor Alexander Kristoff en Sacha Modolo.

Al vroeg in de etappe gingen negen renners op pad, waaronder drie Nederlanders: Rob Ruijgh (Tarteletto-Isorex), André Looij, Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Kevin Deltombe (Sport Vlaanderen-Baloose), Elias Van Breussegem (Vérandas Willems-Crelan), Arjen Livyns (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice), Enrico Barbin (Bardiani-CSF), Alexey Tsatevich (Gazprom-RusVelo) en Anders Skaarseth (Joker Icopal). Ze kregen nauwelijks meer dan een minuut op het peloton dat wilde sprinten.

In de slotfase werden de vluchters een voor een opgeraapt. In de jacht kwam Kittel op vijftien kilometer van de streep ten val, maar dankzij drie ploegmaats kon de Duitser net op tijd voor de sprint weer aansluiten en vooraan zijn plek weer innemen. De laatste vier werden twee kilometer voor de streep gepakt door Katusha dat Kristoff opnieuw een etappe wilde laten winnen. In de eindspurt stak Kittel hier echter een stokje voor.

In het klassement veranderde er weinig. Philippe Gilbert verdedigt vanmiddag in een 14,2 kilometer lange tijdrit rond De Panne een voorsprong van 50 seconden op Matthias Brändle en 58 tellen op Kristoff.

Venus Williams naar halve finales in Miami

Tennisster Venus Williams heeft zich geplaatst voor de halve finales van het Premier Mandatory-toernooi in Miami. De Amerikaanse drievoudig winnares - meer dan vijftien jaar geleden - sloeg zich langs Angelique Kerber, de mondiale nummer één. 

De eerste zes games leverde gelijk vier servicebreaks op, twee voor beide speelsters. Nadat de twee beter begonnen te serveren was het Williams die de set via een break naar zich toe trok. In set twee leverde ze haar opslag gelijk in, maar een rebreak liet Williams volgen door nog een break. Kerber nog weinig anders doen dan haar eigen games houden en na vijf matchpoints was het raak voor Williams: 7-5, 6-3.

Williams neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Britse Johanna Konta, elfde op de wereldranglijst. Zij won na een slopend duel van de Roemeense Simona Halep. Konta, die vorig jaar haar grote doorbraak kende, zegevierde met 3-6, 7-6 (7), 6-2. 

Amerikaanse journalist snapt clubvoetbal niet helemaal

Voetballer Bastian Schweinsteiger werd woensdag gepresenteerd bij zijn nieuwe Amerikaanse club, Chicago Fire. Dat gebeurde middels een persconferentie, maar niet alle aanwezige journalisten hadden hun huiswerk bijster goed gemaakt.

Zo kwam daar plotseling een vraag van een lokale journalist: "Je hebt gepraat over het ontwikkelen van een sterk Fire in Chicago, maar denk je dat het met jouw toevoeging aan het team een realistische verwachting is om het wereldkampioenschap te halen?", vroeg de beste man zich af, duidelijk niet doelend op de FIFA Club World Cup.

Schweinsteiger leek de vraag niet helemaal te begrijpen, maar gelukkig bracht dezelfde journalist redding. "Laat me de vraag anders stellen. Verwacht je, nu jij hier bent, dat het halen van het WK een realistische verwachting is?" 

De baas van de club, Nelson Rodriguez, mengde zich maar even in het gesprek door te melden dat Chicago Fire, als club, geen WK kan spelen. "Laten we de vraag in plaats daarvan maar veranderen naar het winnen van de MLS Cup", doelde Rodriguez op de beker die de kampioen van de MLS wint. Dat was volgens Schweinsteiger dan wel mogelijk. 

Schweinsteiger krijgt een opmerkelijke vraag (Bron: YouTube)

Extreemlinkse activiste zegt GL lidmaatschap op

De extreemlinkse anti-alles-activist die vorig jaar opriep stenen naar Wilders te gaan gooien - een tweet waar overigens aangifte tegen wordt gedaan door Wilders - heeft haar lidmaatschap op GroenLinks opgezegd. Dat meldt ze op haar Twitter.

Eerder nam de lokale fractie uit Hilversum met klem afstand van de extremistische uitspraken van Anne Fleur Dekker, zelfbenoemd activiste. Die ontkende niet dat Dekker zeer actief lid van GroenLinks was, maar dat ze wel op persoonlijke titel haar extremisme de wereld in slingert. Zo riep ze onder meer op om Thiery Baudet te 'taarten'. Hierbij wordt een taart volgescheten en gekotst en vervolgens in het gezicht van iemand geduwd of gegooid. De laatste keer dat dat in Nederland gebeurde was bij Pim Fortuyn, die kort daarna werd vermoord door een extreemlinks gekkie.

Dekker wordt sinds haar hersenloze tweet over het stenigen van Wilders bedreigd door een heel andere groep hersenlozen. Wie zich nog even kwaad wil maken over hoe deze extremiste geweld en dreiging goedpraat als het tegen 'rechts' gericht is kan dat bij de uitzending van Pauw. Naar aanleiding van die uitzending moest Jeroen Pauw het op social media en op Joop.nl - waar Dekker stukjes voor schrijft - het ontgelden. Hij had het namelijk gewaagd zich kritisch op te stellen tegenover het blondje.

Gwent in bèta op PS4

Het populaire kaartspel Gwent uit de RPG The Witcher 3: Wild Hunt is al maandenlang in beta op pc (Windows) en Xbox One. Hierbij is er ook mogelijkheid tot cross play. Dit weekend is er een technische bèta voor PlayStation 4 vanaf vrijdagavond 19:00 tot maandagochtend 3 april om 8:00. Het is niet aannemelijk dat cross play ook geldt voor PlayStation-gamers.

Gwent op PS4

Je kan Gwent: The Witcher Card Game gewoon downloaden via de PlayStation Store. De beta is bedoeld om te kijken hoe goed de game op PlayStation servers draait met veel spelers tegelijk online. Je kan de tutorial en casual games spelen en je hebt hier géén PlayStation Plus abonnement voor nodig. Gwent: The Witcher Card Game neemt 3GB in beslag op je harde schijf.

'Wapens toegestaan in sportstadions Arkansas'

In de Amerikaanse staat Arkansas is een wet goedgekeurd die het voor een ieder mogelijk maakt om verborgen wapens te dragen op privéterrein. Daar vallen ook de stadions onder waarin collegesport gespeeld wordt, zoals het Razorback Stadium: thuishaven van het footballteam van de Arkansas Razorbacks en goed voor ruim zeventigduizend plekken.

Veiligheid gaat boven alles, dus moet er wel aan strenge eisen voldaan worden om je wapen mee te mogen nemen naar een potje football: je moet een cursus van acht uur voltooid hebben. Overigens is men al aan het werk om er een wet door te krijgen die ervoor moet zorgen dat voor stadions waar collegesport gespeeld wordt een uitzondering wordt gemaakt. 

Officieel is er nog weinig over gezegd, maar de wet zou voor het sportprogramma van de universiteit van Arkansas voor de nodige problemen kunnen zorgen. Arkansas speelt in de Southeastern Conference (SEC), maar geruchten doen de ronde dat lidmaatschap daarvan in het geding komt als de wapenwet niet aangepast wordt.

Greg Sankey, de grote baas van SEC, heeft al opgeroepen om voor collegesportstadions een uitzondering te maken. "De intense sfeer rond sportwedstrijden zorgt ervoor dat het toevoegen van wapens in dat alles voor extra veiligheidsproblemen zorgt", aldus Sankey, die heel misschien een punt heeft. Tailgaten bij een sportwedstrijd - met je pick-up truck op de parkeerplaats staan BBQ'en en drinken - gecombineerd met alcohol, rivaliserende supporters en wapens klinkt immers niet als het helderste idee ooit. 

Charlie Collins, de Republikein die het hele proces rondom de nieuwe wet in gang heeft gezet, ziet het allemaal anders. Volgens hem is het toestaan van wapens in een stadion met tienduizenden mensen de ideale manier voor studenten om zich te verdedigen. "Dit is iets nieuws, dat snap ik. Ik snap ook dat de emoties rond onderwerpen als wapens, spinnen en slangen hoog op kunnen lopen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we een goede balans kunnen vinden", zegt Collins, waarvan niet duidelijk is waarom hij er spinnen en slangen bij haalt.

De nieuwe wet gaat op 1 september in, precies op tijd voor de start van het nieuwe college footballseizoen. Mogelijk wordt het ingaan van de wet nog verplaatst naar januari, om de politie in Arkansas de tijd te geven een goed, acht uur durend trainingsprogramma op te zetten. 

Real-life Sharknado in Australië bij cycloon Debbie

Sharknado, koning aller over-the-top kickass B-films, lijkt vergezocht, maar in het noorden van Queensland wordt burgers aangeraden om het water dat door de straten spoelt te mijden. Waarom? Omdat er haaien in kunnen zitten.

In een dorp in het noorden van Queensland spoelde vandaag een stierhaai aan. Het dier werd gevonden op een afgesloten stukje weg. Stierhaaien komen veel voor in de Burkedin-rivier, die door het noorden van Queensland stroomt. De haai was niet meer te redden.

Hamilton: "Vettel zorgt voor grotere uitdaging dan Rosberg"

Lewis Hamilton moest de wereldtitel in de Formule 1 vorig jaar afstaan aan teamgenoot Nico Rosberg, die inmiddels is gestopt. Toch verwacht de Brit dat een andere Duitser het hem nog moeilijker maakt.

Hamilton ziet in Sebastian Vettel namelijk iemand die hem een grotere uitdaging voor kan leggen dan Rosberg. "Absoluut. Zeker weten. Dit seizoen zullen we de beste rijders in de top zien denk ik. Het zou fantastisch zijn als Fernando Alonso daar ook nog bij kan komen, maar die kans lijkt niet groot", doelt Hamilton op de magere McLaren-Honda waar de Spanjaard zijn rondjes mee rijdt.

Vettel begon het seizoen zondag perfect, door een soevereine zege in de Grand Prix van Australië. "Hij is viervoudig wereldkampioen, dus dat Sebastian een fantastische coureur is lijkt me duidelijk. Ik ben blij dat ik met hem het gevecht aan kan gaan", aldus Hamilton. De Brit is vooralsnog blij met zijn nieuwe teamgenoot Valtteri Bottas, met wie de relatie nog niet zo verrot is als met Rosberg. "Nu zijn er tenminste geen mentale spelletjes. De nederlaag tegen Nico vorig jaar heeft mijn honger naar de titel verdubbeld, ik ben er klaar voor", besluit de Brit. 

AD bereikt meer lezers dan Telegraaf

De kranten van AD hebben voor het eerst een iets groter bereik dan De Telegraaf. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM).

Volgens de onderzoekers bereikten de AD Dagbladen in het eerste kwartaal van dit jaar 1,32 miljoen lezers. De Telegraaf werd in totaal door 1,3 miljoen mensen ingezien. Daarmee hebben beide kranten veruit het grootste bereik. Metro, onderdeel van de Telegraaf Media Groep, volgt met 1 miljoen lezers, de Volkskrant, net als AD onderdeel van de Persgroep, heeft er 750.000.

AD bewerkstelligt het grotere bereik met een kleinere oplage dan De Telegraaf. Dagelijks werden vorig jaar gemiddeld 369.152 AD's verspreid, tegen 426.827 exemplaren van De Telegraaf. Voor beide kranten betekende dit opnieuw een afname ten opzichte van een jaar eerder.

AD bereikt meer lezers dan Telegraaf
AD bereikt meer lezers dan Telegraaf (Foto: ANP)

Win een Oukitel U16 Max

Oukitel U16 Max 3

Gisteren was het zo ver, de global launch van de Oukitel U16 Max telefoon, een super grote 6 inch smartphone met een 4.000mAh batterij, 3GB Ram en 32GB opslaggeheugen.

Op 30 maart werkt Oukitel samen met Aliexpress voor de Global launch van de U16 Max smartphone. Oukitel heeft veel research en ontwikkeling gedaan om dit nette staaltje techniek met een 6 inch scherm op de markt te brengen.

6 inch scherm en 13MP Camera

De U26 max heeft een enorm scherm. Oukitel heeft een display van JDI met LTPS techniek gekozen. Het 6 inch HD scherm brengt al je foto’s apps en video’s tot leven. Waarbij de TLPS techniek zorgt voor een hoger transparantie voor de beste kleuren en een hogere helderheid.

De camera is een 13MP Micron AR1335 sensor met een f/2.0 lens en een enkele flash. Iets wat je vaak niet ziet op toestellen in deze prijsklasse. De front facing camera is een OmniVision GC5005 sensor en heeft een F/2.2 lens om te zorgen voor de beste selfies.

Oukitel U16 Max 2

Batterij

De batterij is zoals we bij andere merken hebben gezien soms een lastig punt. Oukitel heeft er daarom voor gekozen om een batterij van 4000mAh in het toestel te stoppen. Niet van een no-name merk, maar van het alom gerespecteerde SCUD. Dit alles zorgt er voor dat het allemaal nog binnen een 9.15mm dikke metalen behuizing past.

Natuurlijk ondersteunt het toestel ook snel laden, dit zorgt ervoor dat zelfs wanneer je toestel leeg is je met een half uur laden weer een paar uren kan bellen.  

Android Nougat

Iets dat je niet vaak op goedkope Android toestellen ziet is een recente Android versie. Maar Oukitel heeft besloten om de U16 Max uit te rusten met Android Nougat. Samen met een lichte skin zorgt voor een niet te evenaren snelheid op dit budget toestel.

Natuurlijk zijn ook de verdere specificaties van dit budgetmodel in orde. Zo heeft het toestel een ruime 32GB opslag en 3 GB RAM om moeiteloos te kunnen multitasken. Met zijn 8 cores moet de MTK6753 zorgen voor voldoende snelheid maar toch de energiebehoefte binnen de perken houden.

De U16 Max is al in voorraad met twee kleuren, grijs en champagnegoud. Op 28 maart is de presale gestart voor 110 dollar. De prijs zal later deze week weer terug komen op 149 dollar. 

Oukitel U16 Max 1

Prijsvraag
Geen geld? Of wil je je geld nog liever in je zak houden? Geen probleem. In samenwerking mogen wij met Oukitel een U16 max weggeven.

Wat moet je hiervoor doen?

Doe mee met de prijsvraag in het topic op het forum!

Vilhena geschorst, geen Klassieker

Tonny Vilhena zal door een schorsing van de KNVB niet mee kunnen doen tegen Ajax in De Klassieker. De middenvelder moet drie duels brommen, waarvan een voorwaardelijk.

Vilhena was in eerste instantie vier wedstrijden geschorst, echter ging zijn club Feyenoord in beroep, waardoor hij beschikbaar was om te spelen. Daarmee hoopte het team van Giovanni van Bronckhorst een van de motoren op het middenveld te kunnen laten meedoen tegen Ajax op zondag 2 april in de Amsterdam ArenA.

Tegenover de beroepscommissie verklaarde Vilhena niet opzettelijk een elleboog te hebben uitgedeeld aan slachtoffer Matthias Pogba. "Ik weet het niet. Maar het was geen elleboog of klap", liet de Feyenoorder woensdagavond weten.

Ook arbiter Danny Makkelie werd gehoord door de commissie. "Ik heb het incident niet gezien. Daarom heb ik niet gefloten. Als ik dit wel had gezien, was het geel geweest", verklaarde de scheidsrechter die het duel waarin het incident had plaatsgevonden, tussen Sparta Rotterdam en Feyenoord, had geleid.

Uitspraak

Donderdagmorgen volgde de uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB. Zij schorsen de speler van Feyenoord voor drie wedstrijden, waarvan één duel voorwaardelijk. Vilhena mist hierdoor de wedstrijd van zondagmiddag tegen Ajax en de midweekse ontmoeting met Go Ahead Eagles.

Van Bronckhorst kan op zondag 9 april in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle weer beschikken over de middenvelder.

Universiteitsmedewerkers krijgen nieuwe cao

De vakbonden hebben samen met de VSNU (Vereniging Nederlandse Universiteiten) na een "moeizaam proces" een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor universiteitsmedewerkers, maakte FNV bekend. Een van de belangrijkste afspraken is dat de hoge werkdruk op universiteiten wordt aangepakt.

Ook zijn er afspraken gemaakt over verlenging van dienstverbanden bij zwangerschap en over een loonsverhoging. De cao geldt voor ongeveer 50.000 universiteitsmedewerkers.

FNV maakte eerder dit jaar bekend dat het gros van de wetenschappers en ondersteunend personeel op Nederlandse universiteiten een te hoge werkdruk ervaart. In de afgelopen drie jaar heeft 60 procent van de ondervraagden lichamelijke of psychische klachten gehad hierdoor, bleek uit onderzoek.

Een van de belangrijkste redenen waarom docenten veel harder moeten lopen is de forse groei van het aantal studenten de afgelopen jaren, terwijl er nauwelijks banen bijkwamen.

Het cao-akkoord werd gesloten door de vakbonden FNV, VAWO, CNV en AC/FBZ met brancheorganisatie VSNU.

Universiteitsmedewerkers krijgen nieuwe cao
Universiteitsmedewerkers krijgen nieuwe cao (Foto: ANP)

Zesde verdachte aangehouden in 'vergismoord'

Een zesde verdachte in de zogenoemde 'vergismoord' op de Amsterdammer Djordy Latumahina is woensdag aangehouden. De politie vermoedt dat onder de deze week gearresteerde verdachten een van de schutters en de bestuurder van de vluchtauto zitten. Naar een tweede schutter wordt nog gezocht, zei een politiewoordvoerster donderdagochtend na een bericht hierover in De Telegraaf.

De politie toonde dinsdagavond beelden van de schutters en de bestuurder in het tv-programma Opsporing Verzocht. Eerder die dag had de recherche al vijf verdachten in de zaak opgepakt. Tijdens de uitzending kwamen er bij de politie al direct veel tips binnen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een beloning van 25.000 euro uitgeloofd voor meer informatie over de daders.

De 31-jarige dj werd op 8 oktober onder vuur genomen in een parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Hij stierf ter plekke.

Zesde verdachte aangehouden in 'vergismoord'
Zesde verdachte aangehouden in 'vergismoord' (Foto: ANP)

NBA: Weer weergaloze wedstrijd Westbrook

Het wordt een eentonig verhaal. Oklahoma City speelt een wedstrijd en Russell Westbrook laat iets zien wat voor het gros van de NBA-spelers het hoogtepunt in hun carrière zou zijn. In de voorlaatste wedstrijd van de Thunder maakte Westbrook vrijwel in zijn eentje een achterstand van veertien punten in de laatste drie minuten ongedaan. Afgelopen nacht tegen de Orlando Magic deed hij iets nog opmerkelijkers.

Zes minuten voor het einde van de wedstrijd leidde Orlando in eigen huis met 93-79. Westbrook scoorde vervolgens zestien van de twintig punten van de Thunder. De ploeg keek echter nog tegen een 102-99 achterstand aan met nog een paar seconden op de klok.

Iedereen in Orlando wist dat de bal naar Westbrook zou gaan. Omringd door twee verdedigers en volledig uit balans schoot de guard toch een heel verre driepunter richting de basket, die uiteraard binnenviel. Het zette Westbrook op vijftig punten en verlenging was een feit.

De Magic openden de verlenging met een driepunter van Terrence Ross, maar daarna kwamen ze niet meer in het spel voor. Met dertig seconden te spelen zette Westbrook de score op 106-114. Het was tevens de eindstand.

Westbrook eindigde met de volgende bizarre cijfers: 57 punten, 13 rebounds en 11 assists. Enes Kanter, wiens taak het is zoveel mogelijk te scoren als Westbrook zit, kwam tot 17 punten en 10 rebounds. Victor Oladipo speelde tegen zijn oude team en bedankte ze met dertien punten. Door de overwinning is de Thunder nu ook verzekerd van een play-off plaats.

Orlando leidde halverwege het derde kwart met 21 punten. De man wiens naam je absoluut niet moet googlen, Evan Fournier, werd met 24 punten topscorer bij Orlando.

Thunder verslaan de Magic. Bron: YouTube

In San Antonio stond de topper tussen de Spurs en de Warriors op het programma. Voor Golden State was het de tweede topwedstrijd op rij, nadat gisteren in Houston tegen de Rockets werd gespeeld.

San Antonio begon overdonderend aan de wedstrijd. Na vier minuten was de stand 15-0. Danny Green was al goed voor drie driepunters. Nog vier minuten later stond het 29-7. Dit was ook de grootste voorsprong van San Antonio in de wedstrijd.

Vanaf dat moment begon een geleidelijke comeback voor de Warriors. Bij rust was de achterstand teruggebracht tot een acceptabele 57-54. Een driepunter van Klay Thompson vroeg in het derde kwart zette Golden State op een 57-59 voorsprong, die niet meer uit handen werd gegeven. De Warriors eindigden met een ruime 98-110 overwinning.

Stephen Curry en Klay Thompson waren goed voor 29 en 23 punten. Ze kregen deze wedstrijd veel hulp van oud-Spurs speler David West. De veteraan, bezig aan zijn veertiende seizoen, liet in 2015 een miljoenencontract bij de Indiana Pacers liggen om voor een minimumcontract bij de Spurs te spelen. Zijn enige droom in zijn carrière is nog eens kampioen te worden, en die droom is hem blijkbaar miljoenen waard. Afgelopen zomer kwam er een plek vrij in de selectie van Golden State. David West maakte graag de overstap naar dit dream team, voor hetzelfde minimumsalaris. West scoorde vijftien punten tegen zijn oude ploeg.

De Boston Celtics hebben twee dagen kunnen genieten van de koppositie in de Eastern Conference. Door een nederlaag tegen de Milwaukee Bucks zijn de Celtics de eerste plaats weer kwijt aan de Cleveland Cavaliers.

In Boston werd het 100-103 voor de Bucks. Giannis Antetokounmpo, die zijn team leidt in vrijwel elke bedenkbare statistische categorie, kwam tot 22 punten, 9 rebounds, 3 assists, 3 steals en 3 blocks. Rookie Malcolm Brogdon scoorde zestien punten, waaronder een cruciale jumper in de slotseconden die Milwaukee een voorsprong van drie punten gaf. Isaiah Thomas maakte 31 punten voor de Celtics.

De Los Angeles Clippers wonnen in eigen huis van de Washington Wizards: 133-124. De overwinning was zeer welkom voor de Clippers, die een moeilijke fase doorgaan. Alle grote spelers bij Los Angeles deden wat van ze verwacht wordt: Chris Paul kwam tot 27 punten en 13 assists. DeAndre Jordan had 23 punten en 18 rebounds. Blake Griffin deed van alles wat en eindigde met 26 punten, 10 rebounds en 9 assists. JJ Redick, specialist van afstand, maakte zeven driepunters en werd met 31 punten topscorer.

Bij de Wizards speelde John Wall een sublieme wedstrijd. De point guard eindigde met 41 punten, 7 rebounds en 8 assists. Marcin Gortat, de Poolse center, werd eerder deze week gefotografeerd toen hij met drie vrouwen een nachtclub in Los Angeles verliet. Dat is zijn goed recht, maar je moet het op het veld wel waarmaken. Gortat speelde tegen de Clippers echter beroerd, scoorde maar zes punten en werd de coach al snel naar de kant gehaald.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 92-99
Orlando Magic – Oklahoma City Thunder 106-114 (OT)
Boston Celtics – Milwaukee Bucks 100-103
Toronto Raptors – Charlotte Hornets 106-110
New York Knicks – Miami Heat 88-105
Memphis Grizzlies – Indiana Pacers 110-97
New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 121-118
San Antonio Spurs – Golden State Warriors 98-110
Los Angeles Clippers – Washington Wizards 133-124
Sacramento Kings – Utah Jazz 82-112

Eastern Conference

  1. Cleveland Cavaliers 47-26
  2. Boston Celtics 48-27
  3. Washington Wizards 46-29
  4. Toronto Raptors 45-30
  5. Atlanta Hawks 39-36
  6. Milwaukee Bucks 39-36
  7. Indiana Pacers 37-38
  8. Miami Heat 37-38
  9. Chicago Bulls 35-39
  10. Detroit Pistons 34-41
  11. Charlotte Hornets 34-41
  12. New York Knicks 28-47
  13. Philadelphia 76ers 28-47
  14. Orlando Magic 27-48
  15. Brooklyn Nets 16-58


Western Conference

  1. Golden State Warriors 61-14
  2. San Antonio Spurs 57-17
  3. Houston Rockets 51-23
  4. Utah Jazz 46-29
  5. Los Angeles Clippers 45-31
  6. Oklahoma City Thunder 43-31
  7. Memphis Grizzlies 41-34
  8. Portland Trail Blazers 36-38
  9. Denver Nuggets 35-39
  10. New Orleans Pelicans 32-43
  11. Dallas Mavericks 31-43
  12. Minnesota Timberwolves 29-44
  13. Sacramento Kings 29-46
  14. Phoenix Suns 22-53
  15. Los Angeles Lakers 21-53

Grote software-update voor Xbox One

Vanaf gisteren is Microsoft zijn nieuwe software-update voor de Xbox One-dashboard aan het uitgeven. De update zal de dashboard sneller en gestroomlijnder maken, en er is direct ondersteuning voor de nieuwe streamingservice Beam.

Allereerst zijn enkele functies verplaatst om de snelheid van de dashboard te verbeteren. De Guide is veranderd, om deze te openen hoef je vanaf nu één keer op de knop te drukken in plaats van de dubbelklik, om tijd te besparen voor het maken van een filmpje of het bekijken van je vriendenlijst. Verder is er nu direct Beam-ondersteuning, dat vooral als de vervanger van Twitch kan worden gebruikt. Waar er bij Twitch vaak een vertraging van zo'n halve minuut is tussen de stream en het daadwerkelijke spel, is deze vertraging bij Beam vrijwel afwezig.

Er zijn nog vele kleinere functies toegevoegd door middel van deze update, waarvan de meeste hieronder in de video zijn te vinden. De nieuwe update kan voor velen al handmatig gedownload worden in het instellingen-menu, als je dat niet doet, wordt de update over enkele dagen geforceerd doorgevoerd.

Interview: Het Zesde Metaal

Na de eerdere review van Calais, het nieuwe album van de Belgische formatie Het Zesde Metaal, volgt hier dan het interview met frontman Wannes Capelle. Na een woord van dank namens de redactie en de lezers van FOK! aan het adres van Wannes en maatschappij Unday voor de medewerking, laat hij weten al even vereerd te zijn. Dan is het tijd om Wannes te vragen naar de totstandkoming van de nieuwe cd.

Fan neemt tattoo van anusscheurende tackle op Robben

Je hebt fans en je hebt mensen die, misschien, een heel klein tikkeltje overdrijven. Een Argentijnse fan valt mogelijk in die tweede categorie, gezien de  opvallende tatoeage op zijn linkerbovenbeen.

De fan liet een afbeelding op zijn been zetten van de tackle van Javier Mascherano op Arjen Robben, in de negentigste minuut van de halve finale van het WK van 2014. Mascherano scheurde zijn anus bij de tackle, maar voorkwam wel dat Nederland op het laatste moment op voorsprong kwam. 

Nederland verloor vervolgens na strafschoppen en dus stonden de Argentijnen in de finale. Daar speelde Mascherano ondanks zijn gescheurde aars 'gewoon' weer mee, maar dit keer verloor de ploeg van Duitsland. 

De tackle van Mascherano (Bron: YouTube)

Clean Air wil thuisrokers aanpakken

Als het aan Clean Air Nederland ligt komt er een wet die verplicht om mensen die thuis roken, terwijl de buren er last van hebben, hun sigaret uit te maken. Om dat voor elkaar te krijgen wil Clean Air dit jaar nog een rechtszaak beginnen. Dat meldt nu.nl.

In 2015 werd een man die graag een sigaartje rookt uit zijn huis gezet in Duitsland omdat zijn buren last hadden van zijn rookwalmen. Als het aan Clean Air ligt wordt dit ook in Nederland mogelijk. De vereniging heeft in de afgelopen jaren honderden klachten gekregen van mensen die last hadden van hun rokende buren.

Voorzitter Tom Voeten zegt in de Telegraaf: "Vaak zijn het oudere mensen die de hele dag thuis in de rook zitten van mensen die in het huis ernaast of onder wonen. Een ander voorbeeld is dat astmapatiënten een sigarettenwalm in hun woning krijgen van de buren die op het balkon aan het roken zijn".

Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht, denkt dat de kans dat een rechter meegaat in de eis van Clean Air Nederland uiterst klein is. Vols: "Roken is iets dat toch nog altijd algemeen aanvaard wordt. Ik denk dat daar juridisch ook wel rekening mee gehouden wordt. Maar het is wel interessant om te zien wat er gebeurt als het echt voor de rechter komt."

Spelersvrouw: "Trap mijn overspelige man uit het nationale elftal"

De Chinese voetballer Jiang Zhipeng heeft niet bepaald de week van zijn leven. In de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Iran maakte hij de fout waardoor Iran de enige treffer van de wedstrijd kon maken, maar daar bleef het niet bij.

De vrouw van Jiang toog na de wedstrijd naar Weibo, de Chinese vorm van social media. Daar beschuldigde Zhang Zhiyue haar man ervan al tijdens bijna hun hele vierjarige huwelijk vreemd te gaan. "Ik steunde hem toen hij nog een arme jongen was en mijn moeder behandelde hem als haar eigen zoon", schrijft Zhang.

"We hadden nooit een echte trouwceremonie en onze relatie werd nooit groot uitgemeten. In bijna drieënhalf van de vier jaar dat we getrouwd zijn ging hij naar bed met andere vrouwen en nu probeert hij me de dood in te jagen", foetert de vrouw. Ze doet gelijk aan oproep aan de Chinese voetbalbond en de club waar haar man speelt, Guangzhou R&F: "Mijn man zou niet meer voor jullie uit moeten mogen komen, dat is hij niet waard", schrijft de Chinese. Of de nationale voetbalbond er gehoor aan geeft is nog niet bekend. 

ProRail gaat zelfrijdende treinen testen

De eerste zelfrijdende trein op het Nederlandse spoor gaat mogelijk nog dit jaar rijden. ProRail treft voorbereidingen voor testen met geautomatiseerde treinen. Het is de bedoeling dat de proef eind dit jaar begint, bevestigde een woordvoerder van de spoorbeheerder donderdag berichtgeving in De Telegraaf.

Waar de test zal plaatsvinden staat nog niet vast. "Maar de provincie Groningen heeft bijvoorbeeld expliciet aangegeven hier belangstelling voor te hebben", zegt de woordvoerder. De testritten zullen sowieso op een veilige en gecontroleerde manier worden gereden, benadrukt hij. Dat betekent onder meer dat mensen aanwezig zijn om in te grijpen.

Met de proef wil ProRail samen met de vervoerders op het spoor eerst vooral kennis opdoen. "We willen kijken wat het oplevert, onder meer op het gebied van veiligheid en de frequentie waarmee de treinen rijden", aldus de woordvoerder.

Helemaal nieuw is de techniek niet. In diverse landen rijden bijvoorbeeld al geautomatiseerde metro's. En in België was er vorig jaar al een experiment met een zelfrijdende trein

ProRail gaat zelfrijdende treinen testen
ProRail gaat zelfrijdende treinen testen (Foto: ANP)

Bioware reageert op feedback Mass Effect: Andromeda

Vorige week lanceerde Mass Effect: Andromeda, wat zorgde voor de nodige ophef. Kritieken op de animaties, dialogen en gameplay waren niet voor de poes en waren voor velen veel nadrukkelijker aanwezig dan de positieve aspecten.

Bioware heeft inmiddels gereageerd op alle ophef en, hoe kan het ook anders, bedankt iedereen voor de steun en feedback. De feedback wordt benoemd als belangrijk aspect voor de ondersteuning van de game en Bioware gaat meer over de onmiddelijke plannen bekend maken op 4 april. Wat deze plannen zijn is niet duidelijk, maar ongetwijfeld komen er een aantal patches om de problematiek te verbeteren.

Bioware benadrukt dat er constant wordt gewerkt aan verbeteringen, maar voor de echte plannen moeten we dus wachten tot aanstaande dinsdag.

Reactie Bioware op Andromeda

Blondje steelt dildo's uit sexshop

De politie in Nijmegen kreeg een nogal bijzondere diefstalmelding van een seksshop in Nijmegen. Daar zou een vrouw diverse seksartikelen hebben meegenomen zonder deze af te rekenen. Dit heet ook wel stelen.

Agenten hebben de bewakingsbeelden bekeken en daarop was duidelijk te zien hoe een blonde vrouw meerdere dildo's mee nam. De politie is een onderzoek gestart naar de dievegge.

Foto's van deze geile pauperdame zijn nog niet beschikbaar gemaakt.

De shop in kwestie (foto: google)
De shop in kwestie (foto: google maps)

Rechter verlengt blokkade inreisverbod VS

Een Amerikaanse federale rechter in Hawaï heeft woensdag de blokkade op de nationale invoering van het inreisverbod verlengd. Op 15 maart had hij al een voorlopige blokkade afgekondigd. Deze is nu definitief geworden. Naar verwachting gaat het Amerikaanse ministerie van Justitie in beroep tegen de uitspraak.

Het nieuwe verbod betreft de inwoners van Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Het oorspronkelijke inreisverbod gold ook voor inwoners van Irak en ontzegde Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd de toegang tot de VS.

Rechter verlengt blokkade inreisverbod VS
Rechter verlengt blokkade inreisverbod VS (Foto: ANP)

Dode bij brand in seniorencomplex Landgraaf

Bij een grote brand in een appartementencomplex in het Limburgse Landgraaf zijn een dode en een lichtgewonde gevallen. De brand ontstond rond 23.30 uur op de derde verdieping van het seniorencomplex aan de Kerkstraat. De brandweer rukte met groot materieel uit.

Even na middernacht besloot de brandweer het complex te ontruimen. De bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen scoutinggebouw. Tegen 1.00 uur was de brand meester. Momenteel onderzoekt de brandweer of en wanneer de bewoners terug kunnen naar huis. Over de oorzaak is nog niets bekend.

FOK! Wat een weer: zomer!

Autoruiten nu nog steeds bevroren, dat geeft straks veel koren.

Goedemorgen! Gisteren was het een bewolkte maar meestal wel droge dag. Ook vannacht overheerste de bewolking en daar viel ook af en toe regen uit. Ook vandaag begint het bewolkt en in het noorden zou daar ook nog wat regen uit kunnen vallen. Maar gelukkig breekt in de loop van de dag vanuit het zuiden de bewolking open en komt de zon er steeds meer door. Het wordt een warme dag met middagtemperaturen van 19 tot 22 graden. Ben je op de Waddeneilanden, dan heb je pech en moet je het doen met maximaal 16.

Ook morgen wordt het een mooie en warme dag met temperaturen tot 20 graden. Vanaf zaterdag gaat de temperatuur wat omlaag, het wordt dan niet warmer dan 13 tot 15 graden. en dat blijft de dagen daarna zo. Ook dan zal er nog niet veel regen vallen.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:17
Zon onder: 20:10
Zonkracht: 3/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1867 Om tien uur 's ochtends wordt de aankoop van Alaska (Alaska purchase) gesloten. Later dat jaar op 18 oktober wordt het gebied door het Keizerrijk Rusland overgedragen aan de Verenigde Staten. Het zou echter tot 1903 duren voordat de grens met Canada definitief wordt vastgelegd.
1945 In De Nieuwe Standaard verschijnt de eerste aflevering van de strip Rikki en Wiske (voorloper van Suske en Wiske).
1965 Vietnamoorlog: een autobom ontploft voor de Amerikaanse ambassade in Saigon, 22 mensen komen om, 183 raken gewond.
1967 in de Chelsea Mansion Studios in Londen wordt de foto van de voorkant van de hoes van het wereldberoemde album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles gemaakt.
1972 Eerste druk van het bankbiljet van 1000 gulden met Baruch Spinoza.
2001 Prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta maken hun verloving bekend op de Nederlandse televisie.
2010 In de Large Hadron Collider van CERN botsen voor het eerst twee stralen protonen met elkaar.

Luuntje was in zeswegen bij Heerlen en fotografeerde daar deze vlinder (Foto: Luuntje)
Luuntje was in zeswegen bij Heerlen en fotografeerde daar deze vlinder (Foto: Luuntje) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Penthouse en vleugel van David Bowie te koop

Het appartement in New York waar David Bowie en Iman een tijd in woonden, staat te koop. Wie het penthouse wil kopen, krijgt daar de vleugel van David bij cadeau.

Het stel woonde van 1991 tot 2002 in het appartement. Toen ze het verkochten, lieten ze de Yamaha-vleugel staan. De huidige eigenaar plaatste het huis onlangs op de markt en ook deze keer is het instrument bij de koop inbegrepen. Het is niet bekend of David op de vleugels nummers uit zijn bekende oeuvre heeft gecomponeerd.

Het huis is 175 vierkante meter groot en biedt uitzicht op Central Park. De vraagprijs is 6,5 miljoen dollar (zo'n 6 miljoen euro). De woning staat nu te koop met twee badkamers. Volgens Forbes was dat er maar één toen Bowie er met zijn gezin vertoefde. De andere badkamer zou destijds zijn omgebouwd tot 'panic room', een kamer waar gezinsleden hun toevlucht kunnen nemen bij calamiteiten.

Penthouse en vleugel van David Bowie te koop
Penthouse en vleugel van David Bowie te koop (Foto: BuzzE)

'400.000 migranten uit Afrika naar Europa'

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU) verwacht dat er in 2017 zo'n 400.000 mensen via de Middellandse Zee naar Italië proberen te komen. In de eerste drie maanden van dit jaar is het aantal migranten dat vanuit Afrika naar Europa is gereisd, verdubbeld. "Als we dat doorrekenen komen we uit op 300.000 tot 400.000 mensen."

Volgens de Duitse minister moet Europa een andere aanpak voor Afrika kiezen. Als dat niet gebeurt, dan moet Europa rekening houden met nog veel meer vluchtelingen, stelt de minister. Müller pleit daarom onder meer voor betere handelsbetrekkingen tussen Afrika en Europa.

'400.000 vluchtelingen uit Afrika naar Europa'
'400.000 vluchtelingen uit Afrika naar Europa' (Foto: ANP)

'Verkoop elektrische auto's richting miljoen'

Dit jaar zullen er wereldwijd circa 1 miljoen elektrisch aangedreven auto's worden verkocht. Dat voorspellen analisten van de onderzoeksafdeling BNEF van het Amerikaanse persbureau Bloomberg op basis van eigen berekeningen.

De verkopen van elektrische auto's zitten de laatste jaren stevig lift zit. In 2016 werden bijna 700.000 elektrische voertuigen verkocht. Een jaar eerder waren dat er 450.000. BNEF rekende voor dat er wereldwijd nu 2 miljoen elektrisch aangedreven voertuigen op de weg rijden.

De onderzoekers tekenen hierbij aan dat ten opzichte van de totale verkopen het aandeel elektrisch aangedreven auto's nog altijd verwaarloosbaar is. Afgelopen jaar was slechts in elf landen meer dan 1 procent van de verkochte auto's er een met een batterij.

Daarnaast gingen de verkopen van de elektrische voertuigen in China dit jaar stevig achteruit, door gewijzigde regels. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat de markt voor elektrisch rijden nog altijd goeddeels afhankelijk is van stimuleringsmaatregelen.

'Verkoop elektrische auto's richting miljoen'
'Verkoop elektrische auto's richting miljoen' (Foto: ANP)

Criminelen opereren vaak dicht bij huis

Ruim de helft (55 procent) van de verdachten van een misdrijf woont in de gemeente waar het delict is gepleegd. Dat blijkt uit analyses van de criminaliteitscijfers over 2016 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De politie registreerde vorig jaar 268.000 verdachten. Bijna een derde kwam uit een andere Nederlandse gemeente. Eén op de zeven verdachten (rond 14 procent) had geen vast woonadres in Nederland.

Verdachten wonen relatief vaak in de grote stad. Bij één op de vijf misdrijven woonde de verdachte in een van de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, of Utrecht.

Als wordt gekeken naar die vier grote steden, dan gebeurt het 'thuisplegen' het minst vaak in Amsterdam. Bijna een kwart van de verdachten van misdrijven in Amsterdam woont niet officieel in Nederland. De vele gevallen van zakkenrollerij in de hoofdstad spelen daarbij een rol. Hagenaars die het criminele pad op gaan, houden de afstand beperkt. Tweederde van de verdachten van een misdrijf in de hofstad woont daar ook.

Van andere grotere gemeenten buiten de Randstad hebben Den Helder en Leeuwarden verhoudingsgewijs nog meer 'thuisplegers': respectievelijk 77 procent en 70 procent.

In de grotere grensgemeenten komt een groot deel van de verdachten van buiten. In Roermond, Maastricht, Venlo en Roosendaal heeft meer dan één op de vijf van de geregistreerde verdachten geen Nederlands adres.

Criminelen opereren vaak dicht bij huis
Criminelen opereren vaak dicht bij huis (Foto: ANP)

Hoogste aantal buitenlandse studenten ooit

Er studeren meer buitenlandse studenten in Nederland dan ooit tevoren. In totaal gaat het om 112.000 studenten die les volgen op hogescholen of universiteiten. Dat blijkt uit onderzoek van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

Duitsland is met 22.000 studenten veruit het meest vertegenwoordigd, gevolgd door China (4300) en Italië (3300). Volgens een woordvoerder van Nuffic is Nederland populair ,,vanwege het grote Engelstalige aanbod, de betaalbaarheid van het onderwijs hier en de hoge kwaliteit."

Op hogescholen zijn vooral kunstopleidingen populair, zoals de kunstacademie. Op universiteiten de zogeheten University Colleges. Dat zijn brede bacheloropleidingen, met bijvoorbeeld een exacte of linguïstische richting.

Hoogste aantal buitenlandse studenten ooit
Hoogste aantal buitenlandse studenten ooit (Foto: ANP)

'Geldautomaten in dorpen moeten blijven'

De overheid moet zorgen voor goede basisvoorzieningen in kleine dorpen op het platteland. Geldautomaten moeten er bijvoorbeeld niet verdwijnen en de internetverbindingen moeten er snel zijn. Dat zegt Anja Steenbekkers van het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat donderdag een rapport publiceerde over de dorpen in krimpregio's.

"Dorpsbewoners zijn gemiddeld best tevreden over de leefbaarheid in hun dorp, maar enkele basisvoorzieningen zijn wel belangrijk", stelt Steenbekkers. "Juist in kleine dorpen in afgelegen regio's zijn veel kleine ondernemers voor wie snelle internetverbindingen onontbeerlijk zijn. Nu is het in de afgelegen gebieden nog slecht gesteld met internet. De overheid moet regionaal meer maatregelen nemen om de afgelegen gebieden economisch te versterken", aldus Steenbekkers.

Vijf miljoen Nederlanders wonen op het platteland. De plattelandsbevolking is sinds 2010 met 1,5 procent gekrompen, terwijl de stedelijke bevolking in die periode juist toenam. Al jaren verdwijnen ook voorzieningen als basisscholen en winkels. Vooral jongeren zijn weggetrokken, waardoor het platteland sneller vergrijst dan de stad. Het rapport beveelt daarom aan ook in te zetten op sociale voorzieningen voor de ouderen in de dorpen.

'Geldautomaten in dorpen moeten blijven'
'Geldautomaten in dorpen moeten blijven' (Foto: ANP)

Shakira opent opnieuw school in Colombia

De stichting van Shakira opent haar zevende school in Colombia. De Institución Nuevo Bosque komt te staan in de geboorteplaats van de zangeres, Barranquilla.

De school is gebouwd in samenwerking met de FC Barcelona Foundation, de stichting van de gelijknamige voetbalclub waar de vriend van Shakira, Gerard Piqué, speelt. "Barça geeft hiermee het goede voorbeeld en ik hoop dat dit inspiratie biedt aan andere instituten en ondernemingen", aldus de zangeres in een statement op de website van de voetbalclub.

Shakira richtte in 1997 stichting Pies Descalzos op. "Toen we twintig jaar geleden begonnen scholen te bouwen in Colombia, kozen we voor afgelegen gebieden waar helemaal niks was - geen infrastructuur, wegen of drinkwater", aldus de Hips Don't Lie-zangeres. "We bouwden scholen op plekken waar de overheid zich niet liet zien en waar duizenden kinderen geen toegang tot goed onderwijs hadden. De transformatie begon meteen - er werden banen gecreëerd, ondervoedingsproblemen verminderen dramatisch en de studenten deden het heel goed."

In december werd een andere school van de stichting uitgeroepen tot de beste openbare school van het land. In haar verklaring benadrukt de zangeres het belang van onderwijs. "We leven in een geglobaliseerde wereld, we moeten investeren in kinderen als we ook een welvarende wereld willen. Kinderen helpen is de meest effectieve manier om armoede uit te bannen."

Shakira opent opnieuw school in Colombia
Shakira opent opnieuw school in Colombia (Foto: BuzzE)

Uitslaande brand in voormalig restaurant Axel

In het pand van het voormalige restaurant Zomerlust in het Zeeuwse Axel woedt een uitslaande brand. Dat meldt de brandweer, die met twee voertuigen ter plaatse is. Een derde blusvoertuig, de watertankwagen en de hoogwerker zijn onderweg. Het restaurant was al sinds december niet meer in gebruik. Het pand zou binnenkort gesloopt worden om plaats te maken voor zes villa's.

Uitslaande brand in voormalig restaurant Axel
Uitslaande brand in voormalig restaurant Axel (Foto: ANP)

Over een knappe kop op een goddelijk lijf

Mijn eerste column na de verkiezingen. Dat wil zeggen: mijn laatste column publiceerde ik twee weken terug zo’n beetje gelijk met de uitslagen. Mijn conclusies tot op heden? We gaan nog steeds niet naar de kloten. Nog niemand weet precies waar we wel heen gaan. En wat mij betreft laat ik dat politieke gezeik dus weer even achter me. Laat mij maar weer ouderwets over mezelf lullen. Dat doe ik tenslotte graag en veel.

UCI beboet renners die op voetpad reden

Vijftien renners die tijdens de Driedaagse De Panne op het voetpad reden zijn door wielerbond UCI bestraft. De vijftien hebben een boete gekregen van tweehonderd frank, zo'n 185 euro.

Het gaat om ritwinnaar Philippe Gilbert, de Nederlanders Boy van Poppel en Rob Ruijgh en het volgende lijstje: Marco Haller, Dries Devenyns, Jasper De Buyst, Luke Durbridge, Alexander Edmondson, Christoph Pfingsten, Matthias Brändle, Simone Consonni, Alexandre Pichot, Pierre-Luc Perichon, Frederik Backaert en Ole Forfang.

Volgens de wedstrijdcommissarissen leidt het rijden op het voetpad tot gevaarlijke situaties. Renners die nog eens in de fout gaan zullen zelfs uitgesloten worden.

De Boer: "Ook al wint Ajax, Feyenoord wordt kampioen"

Komende zondag staat in de Amsterdam ArenA de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. Ronald de Boer bewaart er goede herinneringen aan: namens de Amsterdammers scoorde hij zowel in zijn eerste als in zijn laatste Klassieker, waar acht jaar tussen zat.

"Ik scoorde altijd veel tegen Feyenoord, geen idee hoe dat kwam. Ik speelde graag in De Kuip, omdat het publiek daar zo fel tegen je was dat je gelijk scherp was. We kregen altijd veel over ons heen, want er was veel dat rijmde op Boertjes", zo suggereert hij dat het Rotterdamse publiek regelmatig insinuaties maakte over het beroep van de moeder van Frank en Ronald. "Daarna winnend van het veld stappen was dan extra lekker."

Zondag wordt het een belangrijk duel in de titelstrijd, maar De Boer ziet Feyenoord toch een voordeel hebben. "De uitgangspositie van Feyenoord is ideaal en ik denk dat ze zelfs met een gelijkspel als 'winnaars' van het veld stappen. Het gat is al te groot en zelfs als Ajax wint, wordt Feyenoord kampioen. Ajax moet ook nog naar PSV...dit gaat Feyenoord niet meer weggeven." 

Stevens ziet in Klinsmann bondscoach Oranje

Ook Huub Stevens heeft zijn steentje bijgedragen aan de discussie wie de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal moet worden. Volgens Stevens is Jürgen Klinsmann de ideale kandidaat. Inderdaad, een Duitser als grote baas van Oranje. 

"Jürgen heeft al bewezen dat hij succes kan hebben op zowel de korte als de lange termijn", liet Stevens in gesprek met BILD optekenen. "Hoe alles in het Nederlandse voetbal werkt weet hij natuurlijk niet precies, dus Louis van Gaal als technisch directeur en Hans van Breukelen als algemeen directeur zouden hem kunnen helpen. Dat trio zou perfect zijn."

Wie het ook wordt, Stevens verwacht dat het nog jaren duurt voor Nederland weer aanhaakt bij de wereldtop. Daar hoorde Oranje toch echt bij, want in 2010 werd de WK-finale gehaald en vier jaar later eindigde de ploeg als derde. "De problemen zitten diep, die los je niet zomaar op. We hebben talenten, maar die snappen niet dat je van pijn sterker wordt. De wil om te winnen is bij de Duitse jeugdploegen veel groter", besluit Stevens. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.