GB gebruikt terreurtroef om whatsapp in te mogen zien

Inlichtingendiensten en politie moeten toegang krijgen tot gecodeerde berichten die via WhatsApp worden gestuurd. Daarvoor pleit de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd zondag op de BBC. Als argument wordt de aloude terrorismekaart gespeeld. 

Vlak voor de aanslag in Londen maakte de 52-jarige dader, Khalid Masood, gebruik van WhatsApp. De berichten zijn voor veiligheidsdiensten niet te ontcijferen door een zogeheten 'end-to-end encryptie', die de chatdienst gebruikt. Daarmee zijn berichten versleuteld met een specifieke code die alleen de verzender en ontvanger hebben.

Rudd noemde het "volledig onacceptabel" dat veiligheidsdiensten er niet bij kunnen. "Er zou geen plaats moeten zijn waar terroristen zich kunnen verbergen", stelt ze en doet een beroep op technologiebedrijven om met de overheid mee te werken.

Of de berichten daadwerkelijk terroristisch van aard waren is niet bekend. Evengoed wordt andermaal de terreurkaart gespeeld om de privacy van álle burgers aan te tasten. Het andere stokpaardje dat overheden graag gebruiken om het bespioneren van hun burgers goed te praten is natuurlijk kinderporno.

Het is natuurlijk wachten op meer open-source alternatieven waarop de inlichtingendiensten en overheden geen vat kunnen krijgen om zo de privacy van burgers te waarborgen.

'Toegang tot WhatsAppberichten voor politie'
'Toegang tot WhatsAppberichten voor politie' (Foto: ANP)