Poker dichter bij 'officiŽle' erkenning als sport

De internationale pokerbond IFP zal zaterdag officieel erkend worden als een bond die voldoet aan de regels van wereldantidopingautoriteit WADA. IFP-president Patrick Nally meldde dat aan alle voorwaarden is voldaan. De internationale bonden voor rugby league en armworstelen hadden ook een aanvraag ingediend, maar die zouden zijn afgekeurd.

Goedkeuring van WADA betekent dat een sportbond dichter bij lidmaatschap van SportAccord is. Dat is de overkoepelende organisatie waar tientallen wereldwijde sportbonden in vertegenwoordigd zijn en wat een sport doorgaans officieel erkend maakt. Op dit moment zijn ruim honderd bonden volledig of gedeeltelijk lid van SportAccord en hoewel lang niet alle sporten olympische ambities hebben, is lidmaatschap officieus een vereiste om een sport op de Spelen te krijgen.

"We willen uiteindelijk erkenning van SportAccord", aldus Nally. "We werken samen en doen nergens moeilijk over, we willen gewoon erkend worden als sport. Daarvoor moeten we voldoen aan de regels van WADA en om dat te bereiken werken we al een aantal jaar met hen samen. Dit is nieuw terrein voor ons, maar we hebben onze regels dusdanig aangepast dat we er zeker van zijn dat WADA het goedkeurt."

Tijdens het IFP-congres waar Nally het nieuws bekendmaakte, demonstreerde men nieuwe software voor het wedstrijdpoker. Teams worden over de tafels verdeeld, waarbij één speler van elk team op een van de verschillende posities zit. Iedereen begint elke hand met een gelijk aantal chips en de kaarten worden op een digitale manier verdeeld. Aan alle tafels krijgen spelers op dezelfde stoel dezelfde kaarten: een speler die op stoel 2 van tafel 1 zit krijgt dus dezelfde kaarten als een speler die op stoel 2 van tafel 5 zit, om een voorbeeld te noemen. 

Na elke hand worden de chips van alle spelers van een team bij elkaar opgeteld, waarbij het team met de meeste chips de ronde wint en daar punten voor krijgt. "Een van de belangrijke zaken was het aantonen dat wedstrijdpoker geen geluksspel is, maar dat je er vaardigheden voor nodig hebt. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we de willekeur van kaarten eruit gehaald en we denken dat we nu serieus gezien kunnen worden als competitieve sport", zegt Nally.