Máxima en Willem-Alexander populair

Icoon KoningshuisZeven op de tien Nederlanders vindt dat de koningin Beatrix haar taken binnen drie jaar moet overdragen aan prins Willem Alexander. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van de NOS, vanwege Koninginnedag. Acht op de tien ondervraagden vindt Willem-Alexander geschikt als staatshoofd.

Veel mensen hopen wel dat het koningschap dan wordt gemoderniseerd, vooral als het gaat om de privileges van de koninklijke familie. Van alle Nederlanders wil 77 procent dat de monarchie blijft. Ook zijn de meeste mensen tevreden over de mate waarin de koningin politieke invloed kan uitoefenen. Een kwart vindt dat ze geen enkele invloed zou mogen hebben.

Net als voorgaande jaren is prinses Máxima veruit het populairste lid van de koninklijke familie. Na Máxima is prins Willem-Alexander het populairst. Koningin Beatrix staat op de derde plaats.

Veel Nederlanders vinden dat Máxima en Willem-Alexander dichter bij het volk staan dan Beatrix. Zij wordt vaak getypeerd als afstandelijk, ook al vinden veel mensen dat zij de laatste jaren meer van zichzelf heeft laten zien.

Weten waar je vandaag nog naartoe kan? klik dan hier