'Man werd 'per ongeluk' verkracht door Franse politie'

De agenten die een man in het Franse Aulnay-sous-Bois anaal penetreerden met een wapenstok, deden dat 'per ongeluk'. Dat is de conclusie van de onderzoekers van de zaak. Het geweldsincident zorgde voor grote onrust in de Parijse voorstad.

De 22-jarige Théo verklaarde dat hij op 2 februai j.l. door een viertal agenten fysiek en seksueel is mishandeld. De man, die jeugdwerker is, zou de agenten hebben aangesproken nadat een van hen een andere jongen in het gezicht sloeg tijdens een identiteiscontrole. Théo verklaart dat hij daarop met grof geweld werd aangehouden. De agenten namen hem mee om de hoek en verkrachtten hem anaal met een wapenstok. Ze zouden hem ook hebben bespuugd, in zijn geslachtsdelen hebben geslagen en hem een "neger" en "hoer" hebben genoemd. De man liep onder andere anale verwondingen en verwondingen in zijn gezicht op en moest een spoedoperatie ondergaan wegens inwendig letsel.

Onderzoekers van de Franse landelijke politie stellen nu dat er geen sprake is van verkrachting: "Het is een zeer ernstige zaak, maar het is geen verkrachting." Volgens de agenten in kwestie "zakte de broek van de verdachte vanzelf af". De onderzoekers erkennen dat de man anaal is gepenetreerd, maar dat dit "niet de bedoeling" was en dat vanwege het "niet opzettelijke karakter" van de acties van de betreffende agenten er "geen verkrachting" heeft plaatsgevonden.

Sinds het plaatsvinden van het incident is het onrustig in Aulnay-sous-Bois. Er zouden onder andere tien politieauto's in brand gestoken zijn en raakte er een buschauffeur gewond toen zijn voertuig werd bekogeld met een brandbom. Op social media drukken mensen met de hashtag '#JusticePourTheo' hun steun en verontwaardiging uit. Onder meer de Franse president Hollande, de burgemeester van Aulnay-sous-Bois en het slachtoffer zelf riepen de protesterende jongeren op kalm te blijven. "Geweld is niet de manier om me te steunen. Justitie zal haar werk doen", aldus Théo.