Britse oud-olympiër (78) rent na 52 jaar een dagje niet

Voor de Britse oud-olympiër Ron Hill is een bijzondere reeks tot een einde gekomen. De krasse 78-jarige heeft deze week voor het eerst in meer dan 52 jaar een dagje niet hardgelopen.

Hill deed in 1964 en 1972 mee aan de Olympische Spelen en won op het EK van 1969 en de Commonwealth Games van 1970 goud op de marathon. In 1970 was hij tevens de eerste Brit ooit die de marathon van Boston won. Vanaf 20 december 1964 trok hij elke dag de schoenen aan om minstens één mijl te gaan hardlopen, tot deze week. 

"Na 400 meter begon mijn hart pijn te doen en tegen de tijd dat ik de mijl (1,6 kilometer) afgerond had, dacht ik dat ik dood zou gaan", aldus de Brit. "Het deed zoveel pijn en ik bedacht me dat dit niet op zou schieten zo en uit respect voor mijn vrouw, twee zoons en vrienden moest ik hier mee stoppen."

Het was volgens Hill niet altijd makkelijk om letterlijk elke dag minstens een mijl hard te lopen. Zo was hij in 1993 betrokken bij een auto-ongeluk en had hij een gebroken borstbeen, terwijl hij ooit wekenlang met gips om zijn voet liep na een operatie.